StoryEditorOCM
ŠibenikZa prste polizati

Šibenčani donijeli dašak Dalmacije u Liku: Učenici Turističko- ugostiteljske škole pripremili odličan svečani ručak

Piše Šibenski.hr
4. listopada 2022. - 08:26

Na poziv Ličko- senjske županije, organizatora 24. sajma tradicijskih namirnica poznatijeg kao Jesen u Lici, učenici Turističko-ugostiteljske škole Šibenik su udružili snage sa svojim vršnjacima iz Strukovne škole Gospić.

- Naše učenike je pripremala mentorica Alisa Alija Mazalin i osmislila jelovnik svečanog ručka u hotelu Stara Lika namijenjen za visoke goste iz vlade RH te dužnosnike lokalnih vlasti Ličko-senjske županije i gradova Gospić, Senj, Otočac i Novalja- kazali su u šibenskoj Turističko- ugostiteljskoj školi.

image

Šibenčani i Gospićani udružili snage

Privatni album

Donosimo i jelovnik svečanog ručka koji su za uvažene goste pripremali učenici dviju škola:

HLADNO PREDJELO: Škripavi savitak – lički škripavac i povrće iz perma kultrnog vrta Perušić

TOPLO PREDJELO: Lička kalja u modernom izdanju! – kombinacija mesa od ovce pramenke i povrća iz spomenutog vrta

GLAVNO JELO 1: Buša u bijelom umaku s gnudijima od ličke skute s marmeladom od mrkve i pireom od graška– teletina od autohtone lokalne sorte kuhana 72 sata!

GLAVNO JELO 2: Boškarin s demi glace umakom i kroketima od ličkog krumpira prženi u masnoći od boškarina

DESERT: Gel od ličke šljive s musom od base (autohtoni lički meki sir) i livadnog meda te pireom od maline.

image

Učenici šibenske Turističko- ugostiteljske škole pripremili svečani ručak u Lici

Privatni album

- Osim iznimnih dojmova obojenih bojama jeseni i u predivnom ambijentu riječnih slapova zelene Like, oduševljeni smo kao i svi posjetitelji brojem i kvalitetom izlagača iz ličkog i drugih krajeva Hrvatske, ali i iz drugih zemalja naše regije.

Bogatstvo i kvaliteta tradicijskih ličkih namirnica omogućila je ovaj jelovnik, a vrijedne učeničke ruke pomagale u njegovoj izradi.

Ono što je najvažnije je iskustvo učenika pri njihovom sudjelovanu u pripremi svečanog ručka. Zbog visokih uzvanika pripremu ručka je pratio poseban protokol što je učenicima bila vrijedna novina koja im je dala naslutiti do kojih se visina sa gastronomskim znanjima i vještinama može ići.

Veliko hvala mentorici Alisi i učenicima koji su se odlično snašli u novoj ulozi: Iva Jakoliš, Ante Dulibić, Helena Petković, Valentina Vunić iz 3I razreda programa kuhar razreda te Niko Šupe iz 3E razreda programa konobar- poručili su iz šibenske škole.

19. travanj 2024 09:04