StoryEditorOCM
ŠibenikUžas na Vidicima

Serijski ubojica hara šibenskom gradskom četvrti! U nekoliko dana potrovano dvadeset mačaka

28. listopada 2017. - 14:23

Dvadeset mačaka nepoznat netko potrovao je u posljednjih nekoliko dana u gradskoj četvrti Vidici, no sudeći prema odgovoru na naš upit iz PU šibenske, bešćutan čin policiji nitko nije prijavio te nije bilo istrage.

U teškim mukama uginule su jedino životinje koje su se okupljale oko zgrade u Ulici 8. dalmatinske udarne brigade na broju četiri, tako da je opravdano zaključiti da je zatrovane meke postavio netko od stanara, sumnjaju neki susjedi. Nitko se, međutim, nije usudio o tome obavijestiti policiju.



Takav je, nažalost, mačji život na ulici: plemenite hranitelje iz prikrajka prate vandali – trovači, svojim smrtonosnim mekama ugrožavajući i ljude, naročito djecu, jer neki mamci podsjećaju na bombone, barem su tako objavljivali mediji.
Trovanje životinja dosta je strogo sankcionirano Zakonom o zaštiti životinja; kazna za fizičke osobe je od 10 do 15 tisuća kuna, ili godinu dana zatvora prema Kaznenom zakonu, no nedjelo se vrlo teško dokazuje, a izgleda i rijetko prijavljuje, tvrdi i naš sugovornik.

– Toga uvijek ima i najčešće se uopće ne prijavljuje policiji. Na Vidicima je pronađeno deset lešina, a još toliko mačaka više nitko nije vidio. Kako to biva, sigurno su se zavukle negdje na osamu i skapale – govori Teo. Zbog razumljivih razloga navodi samo ime, jer se i sam skrbi o mnogim uličnim mačkama u svojem kvartu te ne želi na sebe privlačiti pažnju. Zbog trovača, a i komunalaca, budući da mačke skupljene s ulice, tvrdi, uglavnom prebace negdje na osamu izvan grada, premještajući time i neriješen problem na drugo mjesto. Naime, prema Komunalnom redu Grada Šibenika, mačke "od kontejnera" poput pasa skitnica, uostalom, ne smiju biti na ulici i treba ih sklanjati u azile.

 



S Teom u stanu trenutačno živi čak 14 mačaka, a on im stalno nastoji pronaći druge skrbnike. I ove o kojima se brine na ulici također su sterilizirane, a povezan je i s njemačkim udrugama koje na šibenskom području i u Hrvatskoj udomljuju pse i mačke u svojoj zemlji, financiraju kampanje sterilizacije i liječenje, te mu doniraju hranu za brojne životinje. Kako tvrdi Teo, do kojeg smo došli preko Facebook zajednice "Šibenske šape", da nije angažmana tih udruga, prilike s napuštenim psima i uličnim mačkama bile bi u nas još gore. "Šibenske šape" su Facebook zajednica i svojim objavama na toj društvenoj mreži nastoje koliko-toliko nadomjestiti nepostojanje društva za zaštitu životinja u Šibeniku. Taj nedostatak samo potencira postojeći komunalni i etički problem s uličnim mačkama, u posljednje vrijeme veći nego sa psima, a trovanje je, nažalost, samo njegova tužna i opasna posljedica.

– Hraniti mačke, a da ih se ne sterilizira kako bi se suzbilo njihovo razmnožavanje, stvara jedino suprotan efekt – Teova je poruka svima koji suosjećaju s tegobnim životom uličnih mačaka. Na kraju ih bude previše, mladunčad i odrasle jedinke izložene su bolestima i naposljetku trovanju. Ispaštaju jedino životinje, kaže Teo, dodajući da se prije dva-tri dana dogodilo novo trovanje pet-šest mačića kod "Plavog nebodera" i, kako mu izgleda, ovaj put jedan od susjeda prijavit će osobu na koju sumnja. Treba razumjeti i nečiji strah, budući da je ovdje riječ o dokazanom nasilniku, no prijave su važne jer će tada policija barem razgovarati s onima na koje padne sumnja, ako ih se već zbog nedostatka čvrstih dokaza ne može kazniti.

 

– To je dobro radi prevencije i obeshrabrilo bi potencijalne trovače. Znali bi da sustav o tome vodi brigu – napominje Teo, priznajući da je, nakon recentnog slučaja na Vidicima, upravo zbog tog razloga sa skrivenog telefonskog broja nazvao osobe na koje se sumnja da su s balkona noću bacale zatrovane mamce pred zgradu. Zaprijetio im je s riječima da ih je vidio što rade – premda nije – i da će obavijestiti policiju nastave li. To je još jedan razlog zašto se Teo ne želi predstaviti osim imenom.



– Velika je teškoća što u Šibeniku više nemamo udrugu za zaštitu životinja, jer bi u tom slučaju gradska uprava mogla sufinancirati akcije sterilizacije mačaka. Zakonski nije moguće iz proračuna lokalne samouprave novčano podupirati aktivnosti individualaca, a udruge također lakše artikuliraju svoje stavove u javnosti. Takvo društvo trebalo bi na prvome mjestu obnoviti stari zahtjev bivše udruge ljubitelja životinja, koja je od Grada i Županije zatražila neku napuštenu kuću na osami s okućnicom, gdje bi se u ograđeni prostor smjestile sterilizirane mačke sa šireg gradskog i županijskog područja o kojima bi volonteri vodili brigu.

– Dosta europskih zemalja ima takve "mačje zone" i to se pokazalo jednim od najboljih načina rješavanja ovog problema – govori Teo, uz napomenu da ne možemo vječito očekivati da leđa podmeću inozemne udruge. On se, naglašava, barem zasad ne može poduhvatiti osnivanja društva:

– Moram od nečega i živjeti. Previše sam angažiran oko mačaka o kojima već vodim brigu, a njihovo udomljavanje u nas vrlo je mukotrpno, jednako kao i prikupljanje ikakvih donacija od građana, tako da će većina njih završiti u Njemačkoj. Ja sam, zapravo, sam udruga!

Prvo veterinari, potom policija
Prvo veterinari, potom policija
Dojava jedino iz Rogoznice

– Jedine dojave o sumnji na trovanje mačka u posljednje vrijeme policija je dobila iz Rogoznice 21. i 22. listopada. Prijavitelje smo uputili na Veterinarsku službu, koja je po zakonu mjerodavna utvrditi je li riječ o trovanju. I policija je službeno obavijestila veterinare te će pokrenuti istragu ako sumnje budu potvrđene – rekla nam je Marica Kosor, glasnogovornica PU šibensko-kninske.

26. travanj 2024 00:00