StoryEditorOCM
ŠibenikPARKIRANJE U ŠIBENIKU VRUĆA JE TEMA

Šef prometnih redara platio je poznatom ugostitelju kaznu i poslao mu pismo: 'Imam 5000 plaće i 2300 kuna kredita.'; Ovaj mu je uzvratio: 'Imam i ja kredit veći od 8000 kuna, da bih mogao plaćati porez od kojeg ti primaš plaću!'

9. kolovoza 2019. - 13:36

Često sam puta u prilici parkirati se nepropisno. Nemam drugog izbora. Znam se, kao i brojni stanovnici starog dijela grada Šibenika, vrtiti, tražiti i(l) po 40 minuta sjediti u autu i čekati parkirališno mjesto. I onda kad ne uspijem, parkiram se gdje uhvatim, samo pazim da nikomu ne smetam i da nikoga ne blokiram. I naravno, dobijem kaznu. Skupilo ih se poprilično, jednako kao i iznos novca koji sam plaćao, pa sam zvao gradonačelnika Željka Burića, on i sam zna kakva je situacija, tražio od njega pomoć, nekakvo rješenje. Jer, kazao sam da mjesta za parking ima dovoljno pa da ja ostavim auto negdje gdje nije dozvoljeno, onda bi se to zvalo drskost, i onda se s punim pravom može lupiti i kazna, zvati "pauka". On mi je uvijek govorio kako će se situacija promijeniti kad se izgradi podzemna garaža na Poljani. Ali što ćemo dotle, to je dogodine? - pitao sam, a on mi je obećavao da će gradski prometni redari biti malo tolerantniji.

'Što možeš bez auta?'

Ispričao nam je to Tvrtko Pašalić, šibenski ugostitelj koji godinama drži restoran nedaleko od katedrale, tamo i stanuje, zajedno s obitelji i sinovima. Poduzetnici su koji pored restorana drže i Akvarijum, imaju tri auta, pa su njihove muke s parkingom time i veće. Uvik triba nešto! A ništa ne možeš bez auta! U svakom slučaju, Pašalić je, tvrdi, tom prigodom kazao gradonačelniku i kako ima informaciju da šef prometnih redara ima poseban pik na njega, smatrajući da se on sa svojim Mercedesom bahati, u stilu "ne može mi nitko ništa".

Gradonačelnik Burić mu je, veli, obećao da će s njim razgovarati, da se to, ako je točno, više neće događati, ali kada je ponovno dobio kaznu, otišao je kod gradonačelnika direktno, na razgovor.

- U međuvremenu sam otišao i do gospodina Danijela Pivca, šefa prometnih redara, s kojim sam isto prethodno telefonski razgovarao, ali on nije pokazao baš nikakvo razumijevanje za moje probleme. Kazao sam mu tom prigodom da sam razgovarao s gradonačelnikom, da mi je on obećao toleranciju za nas koji imamo poslovne prostore i koji tamo živimo. No, on mi je kazao kako on ne zna ništa, kako njemu niko ništa nije rekao. Velim ja njemu: Ili meni gradonačelnik nije rekao istinu, ili vi njega ne poštujete kao šefa! I u jednom trenutku on meni veli, valjda da bi me impresionirao: Evo, i moja žena je platila kaznu, ja joj nisam htio oprostiti. I ja njemu kažem: Znaš šta, nemoj mi prodavat demagogiju! Ja sam došao da ja vidim tebe, da ti vidiš mene, da znaš da nemaš posla s nekim uličarom, da ne kažem jebivjetrom. Ja imam trenutno 20 zaposlenih – u restoranu 16 i dolje u Akvarijumu četvero. Plus čistačice! Svi su oni prijavljeni, ja ne muljam i ne krijem ništa, to je pogon koji je, pogotovo sada ljeti, 24 sata u funkciji. Plaćamo tri godišnje parkirne karte, i ni jedno od ta tri auta nema osigurano parkirno mjesto. Prije bi ih ostavio na Poljani, dodatno bih platio, snalazio se, ali sad Poljane nema, di ću? Ja sam i vojni invalid, a sad sam u trećem mjesecu operirao i kuk, prije pet godina sam i dva puta kralježnicu operirao, tako da ja stvarno nisam netko tko glumata ili se bahati. Pa, zato sam, kad me gradonačelnik pitao mogu li ostaviti auto negdje dalje, i kazao da ne mogu hodati, meni je to problem, pogotovo kad imam nešto nositi. I Željko Burić je uzeo od mene tu uplatnicu, dao jednom mladiću koji mijenja pročelnika Mira Lucića i rekao: "Ajde ovo riješi, zaustavi, pa da vidimo dalje što ćemo."

Pa i ja imam kredit!

Pašalić navodi kako je on smatrao da je to riješeno, sve dok mu nije koji dan nakon toga došao jedan od prometnih redara, da bi mu dao kuvertu. U kojoj stoji da mu Danijel Pivac objašnjava da je učinio prekršaj, da je preko telefona nastojao utjecati na rad prometnih redara, da je došao u Ured, da je kroz cijeli razgovor napominjao znam li ja tko je On. "Kako ste bili jako nestrpljivi prilikom razgovora, uz prijetnju da ste mi vidili facu i da ćete to riješiti na svoj način u popodnevnim satima, navodeći da sam ja osobno naredio da se kažnjava vaše vozilo, i to uz napomenu da imate informaciju od prometnih redara, moram napomenuti da su to neistine i laži pojedinih službenika koji nemaju hrabrosti da rade svoj posao, pa se iz svakojakih situacija nastoje izvući s izgovorom da ih je njihov nadređeni poslao" – napisao je i potpisao Pivac Pašaliću.

I završio: "S obzirom da smatrate da je postupanje prema Vašem vozilu osobne naravi od strane voditelja odjela, odlučio sam sljedeće: Imam mjesečna primanja u visini od pet tisuća kuna, sa stambenim kreditom u visini od 2300 kuna, uzdržavam dvoje malodobne djece, uspio sam skupiti i platiti vašu kaznu za nepropisno parkiranje, bez obzira što sam time ugrozio svoj kućni budžet i nadam se da Vam je sada drago što ste postigli", napisao je Pivac. Uz dodatak: Dokaz uplate Vam je u prilogu i službena zabilješka o statusu uplate.

- Što bih trebao na ovo pismo odgovoriti, s kojim ciljem mi je ovo poslano? Pa imam i ja kredit, vozim polovni Mercedes koji sam uzeo na kredit, prije toga sam vozio Crysler devet godina. Što s tim? Imam i ja kredit, i to preko osam iljada kuna! I to nije kredit da bih kupovao sebi aute, ili ne znam što, nego da bih uložio u posao. Jer ne mogu zaraditi dovoljno novaca da bih se financirao samo od posla, i uložio u preuređenje lokala, renoviranje. Da bih mogao zaposliti još radnika, plaćati državi - kazao je Pašalić, ističući kako ga je sve skupa povrijedilo kao čovjeka.

- Plaćam ovom društvu sve obveze, porez, komunalije, da bi svi ovi poput Danijela Pivca imali plaću. On živi od poreza koji ja platim. Ja sam svjestan da sam u prekršaju. Pa ja sam pitao i gradonačelnika, Željko, gdje bi ti stavio auto da si na mome mjestu? Nije imao nikakvog odgovora, samo je slegnuo ramenima. Ja sam svjestan da ne mogu oni meni samom dati dozvolu za parking, da ima i drugih ljudi, poduzetnika s istim problemom. Pa sam predlagao da se na potezu ispod katedrale, gdje može stati jedno šest, sedam auta, stavi privremeno oznaka da mi koji u tom dijelu imamo poslovne prostore, možemo tu privremeno parkirati, makar za obavljanje djelatnosti. Nikakav odgovor na to nisam dobio, nisu mi rekli ni da je to dobra, ni da je loša ideja, ništa! - kazao je Pašalić, ističući kako nikom nije prijetio, pa ni Pivcu.

Odgovor nije za objavu?!

A što na sve kažu u gradskoj upravi? Do Danijela Pivca nismo uspjeli doći jer smo dobili informaciju da je na godišnjem odmoru, a od pročelnice Ureda gradonačelnika dobili smo obećanje da će nam poslati svoje viđenje teme. Odgovor je stigao, uz uputu "kako ga nije prikladno javno objavljivati". Kao da smo ga mi tražili za svoju osobnu informaciju?! Zato ga i prenosimo: "U evidenciji UO za komunalne djelatnosti stranka na koju se odnosi Vaš upit, evidentirana je kao vlasnik vozila koje je zatečeno u nizu prometnih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Tijekom tekuće godine zabilježeno je pet takvih prometnih prekršaja, od kojih je za jedan prekršaj podmirena novčana kazna.

Stranci je, među ostalim, uručen dopis voditelja Odjela za prometno redarstvo kojim mu isti obrazlaže neprimjernost i neosnovanost prijetnji koji je stranka uputila njemu osobno i prometnim redarima.

Nažalost, navedeni slučaj nije iznimka, budući da su službenici Odjela prometnog redarstva Grada Šibenik gotovo svakodnevno izloženi usmenim prijetnjama te prijetnjama fizičkim nasiljem, kao i pozivanjem na utjecaj nadređenih osoba, što je za svaku osudu.

Svi prometni redari prošli su obuku i program na Policijskoj akademiji za obavljanje ovoga posla i sukladno navedenome ovlašteni su postupati. Ako stranka smatra da su prekoračili svoje ovlasti ili da nije počinjen prometni prekršaj, prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, mogu izjaviti žalbu o kojoj odlučuje Prekršajni sud.

Poštovani, napominjemo da je ovaj sadržaj isključivo za Vašu informaciju kako biste mogli sagledati cjelokupni postupak i situaciju. Sukladno Zakonu o zaštiti osobnih podataka i Općoj uredbi o zaštiti osobnih podataka, budući da je riječ o stranci u postupku, ovaj sadržaj nije prikladno javno objavljivati."

19. travanj 2024 18:33