StoryEditorOCM
ŠibenikNovo lice animacije

Sedmo izdanje Supertoona okupirat će čak deset lokacija u središtu gradu i besplatno prikazati više od 400 filmova

Piše M. L.
16. svibnja 2017. - 13:34

Sedmo izdanje Međunarodnog festivala animacije Supertoon ove će se godine održati od 16. do 21. srpnja, a od 980 prijavljenih filmova za službeni program odabrana su 163 filma, a još će ih 250 biti prikazano u popratnom program.

Festival će se održati na nekoliko atraktivnih lokacija u samom središtu grada.
 
Uz "postojeće" kino na Gorici rezervirano za dječji program, prošlogodišnjem izvrsno posjećenom kinu na Maloj loži  gdje će biti prikazane kategorije kratkog i studentskog filma, što je novina ovogodišnjeg Supertoona ponovo će biti aktiviran Trg I.G.Kovačića kod OŠ Fausta Vrančića gdje će biti prikazivani filmovi iz kategorije glazbenog videa i namjenskog animiranog filma.
 
Festivalski centar bit će u Studiju galerije sv. Krševana koji će služiti kao mjesto susreta svih posjetitelja i autora, ali i mjesto učenja, razmjene ideja te prezentacije bogatog popratnog programa.

-Osim navedenih, ostale lokacije na kojima će se održati neki od programa već su dobro poznate; Gradska vijećnica, Galerija sv.Krševana, Muzej grada Šibenika, gradska knjižnica, press centar HND-a i HNK u Šibeniku. Nadalje, s obzirom da će se festival održati na 10 lokacija možemo reći kako opet zauzimamo grad te će animacija živjeti na svakom gradskom uglu – ističu Slave Lukarov I Petar Trebotić, organizatori Supertoona.
 
O dove godine Supertoon je dobio još jednu natjecateljsku kategoriju, a riječ je o kratkim studentskim filmovima.
-Preko 100 fakulteta i akademija poslalo nam je animirane uratke svojih studenata. U toj će kategoriji biti prikazana 34 filma iz 22 zemlje te će se među njima izabrati najbolji.

U službenoj konkurenciji kratkih animiranih filmova bit će prikazano 22 filma iz 16 zemalja. Neki od njih bili su na najvećim svjetskim festivalima te su osvojili brojne nagrade. Nadalje, Šibenik, kao domaćin Međunarodnog dječjeg festivala, ima najmlađu publiku najvećih očekivanja, stoga, Supertoon posvećuje posebnu pozornost dječjem programu za koji se uvijek traži stolica više. U toj konkurenciji bit će prikazano 26 filmova iz 21 zemlje. Supertoon je poznat i po prikazivanju animiranih video spotova iz cijelog svijeta, pa će tako i ove godine prikazati 50 filmova iz 29 zemalja, od kojih su neki rađeni za bendove kao Gorilas, Oasis i Circeles. Posljednja službena kategorija je kategorija namjenskog filma, to jest reklama u kojoj gledatelji mogu vidjeti kako kompanije koriste animaciju za svoju promociju. U kategoriji će biti prikazano 30 reklama iz 12 zemalja, a neke od njih su rađene za CNN, Red Bull, Cartoon Network i Disney – istaknuo je Trebotić.


Lukarov je najavio i razgovore s autorima, predstavljanje škola i studija, retrospektivne projekcije i izložbe. Bit će organizirane i dvije radionice: dječja Planktoon koju vodi Marko Zdravković te studentska radionica VJinga i mappinga objekta Supervison koju će voditi Natko Stipaničev na koju su pozvani studenti s hrvatskih i europskih studija animacije.
Supertoon je ove godine dobio i novi visual autor kojeg je

Miron Milić, nagrađivani akademski slikar, grafičar i street-art umjetnik.

I posljednje, ali ne i manje važno: nema Supertoona bez volontera, poručuje Lukarov.
-Kao što znate, bez njihovog truda i zalaganja ne bi bio mogući niti jedan festival pa tako ni Supertoon Zato, pozivamo sve zainteresirane da nam se jave!

 

01. svibanj 2024 22:25