StoryEditorOCM
ŠibenikŠibenski slučaj Anne Frank

SDP-ovci traže smjenu ravnatelja Belamarića, Pauk neće poduzimati ništa

Piše Katarina Rudan
20. siječnja 2017. - 14:45

O slučaju povlačenja izložbe "Anna Frank – prošlost i sadašnjost" raspravljalo se i u Saboru. SDP-ovac Nenad Stazić zatražio je stanku, kako je rekao, kako bi u ime kluba progovorio o skandalu u Šibeniku vezanom za povlačenje izložbe. Od ministra obrazovanja i znanosti Pave Barišića zatražio je da smjeni ravnatelja Tehničke škole Šibenik Josipa Belamarića, jer da – kako je rekao Stazić – ničim ne zaslužuje da bude ravnatelj škole. Stazić je poručio  kako se Hrvatska skidanjem izložbe o Ani Frank u Tehničkoj školi u Šibeniku osramotila pred svijetom te je pozvao Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina da održi hitnu sjednicu, a od ministra obrazovanja Pave Barišića očekuje da smijeni ravnatelja te škole.



- Prošlo je manje od 24 sata od otvaranja pa do zatvaranja međunarodne izložbe o Anni Frank u Tehničkoj školi u Šibeniku. Razlog je protivljenje ravnatelja škole, izvjesnog Josipa Belamarića da u sklopu svjetski poznate priče o stradanju židovske djevojčice koja je likvidirana u nacističkom logoru Bergen Belsen budu prikazani i dijelovi o stradanju djece u kvislinškoj NDH", rekao je Stazić nakon stanke koju je zatražio u Saboru.
Riječ je, podsjeća, o međunarodnoj izložbi "Anna Frank - povijest za sadašnjost'"koja na tridesetak panoa prikazuje život i tragediju male Ane i njezine obitelji tijekom Drugog svjetskog rata.

-Čovjeku nikako nisu mogli objasniti da tema izložbe nije infobiro nego holokaust, a čovjek očito nema kongitivnih sposobnosti da tako nešto razumije...I napravljena je sramota. Ponovno smo se osramotili pred svijetom. Očekujemo od predsjednika Vlade da uputi pismo isprike jer to organizator zaslužuje. Mogli bismo možda očekivati od predsjednice Republike da isto takvo pismo isprike uputi i Svjetskog židovskom kongresu, ali ona je sad previše zauzeta oko saniranja svojeg putovanja u SAD", rekao je Stazić.
Od ministra Barišića zahtjeva da pokrene postupak smjene ravnatelja jer, kako je rekao, ničim ne zaslužuje biti ravnatelj.
- Ako ministar Barišić ne zna kako pokrenuti taj postupak neka ga prepiše iz nekih ranijih postupaka, to očito zna, ustvrdio je Stazić.
Oglasila se i Antifa

O "slučaju" izložbe u Tehničkoj školi oglasio se i šibenska organizacija Antifa, koja poziva antifašiste da zatraže hitnu smjenu ravnatelja Tehničke škole tako da pošalju prosvjedni e-mail na adrese župana Gorana Pauka zupan@skz.hr, te na adresu županijskog odjela za prosvjetu prosvjeta@skz.hr.


- Ne samo da ravnatelj laže kada kaže da su na izložbi 'ustaše prikazani kao koljači, a partizani kao cvijeće', već ni autori panoa ne spominju da su upravo partizani omogućili Židovima da kroz priključenje narodnooslobodilačkoj borbi izbjegnu sigurnu smrt u ustaškim logorima smrti, kažu u Antifa te navode kako su Židovi bili na istaknutim pozicija u Narodnooslobodilačkom pokretu. Osim Moša Pijade tako spominju da je jedan od vođa antifašističkog ustanka na šibenskom području bio narodni heroj Pavle Pap Šilje, kojeg su talijanski fašisti strijeljali u Skradinu 1941. godine, a komandir Prvog šibenskog partizanskog odreda Josip Pepo Polak je također bio Židov. Miro Berger i Regina Berger, skojevci iz Šibenika od početka ustanka aktivno su se uključili u NOP, oni su s sudjelovali u vršenju sabotaža i diverzija dok nisu završili u talijanskom logoru, a nakon kapitulacije Italije priključili su se partizanima.
Ravnatelj istinu o ustaškom genocidu izbacuje iz škole uz floskulu da 'ne želi politiku u školu', ali onda čini upravo suprotno - niže fraze HDZ-ovih ideologa i povijesnih revizionista. Tvrdnjom kako 'neće ulaziti (u to ) jesu li ustaše to radile što su radile' ravnatelj jedne osnovne škole javno negira ili dovodi u pitanje povijesne činjenice o ustaškim rasnim zakonima, logorima smrti, nebrojenim masovnim zločinima, konačno, i o Holokaustu kao takvome. Istovremeno smatra da je izložba o Anni Frank adekvatano mjesto izjednačavanja Holokausta i 'zločina nad Hrvatima na Bleiburgu'. Jednako je tako povijesna činjenica da je Bleiburg jedan od brojnih europskih primjera krvavog kraja rata, poraza fašizma i onih koji su četiri godine poticali bratoubilačku mržnju, provodili nesmiljeni genocid i Holokaust na ovim prostorima, stoji u priopćenju Antifa.
 


 Ivan Klarin:Neka se župan izjasni

Priopćenjem za javnost  oglasio se i saborski zastupnik Ivan Klarin koji u priopćenju među ostalim navodi:
- Ovim putem pozivam šibenskog župana Gorana Pauka kao čelnika županije koja je osnivač navedene srednje Tehničke škole da se odmah ogradi od postupaka ravnatelja Josipa Belamarića da te zbog njegovog sramotnog postupka pokrene njegov opoziv sa čelne pozicije te šibenske obrazovne ustanove. Ravnatelj Belamarić ni u kojem slučaju ne može i ne smije biti na čelu jedne obrazovne ustanove nakon izbacivanja izložbe o simbolu i žrtvi Anne Frank koja je ujedno i simbol svih žrtava fašističkog režima. Na ovakav način grubo se krši hrvatski Ustav u čijim temeljima je, kao  i u samoj hrvatskoj državnosti, utkan antifašizam, a što se nikako ne bi smjelo dogoditi u jednoj obrazovnoj ustanovi.
Iz šutnje i nepostupanja župana Gorana Pauka dalo bi se zaključiti da on prešutno odobrava ovaj sramotan čin ravnatelja Belamarića' napisao je Ivan Klarin u priopćenju. 


 Pauk: Neću se zalijepiti za žvakalicu

- Kao što je poznato  bio sam na otvaranju izložbe i zadovoljan što je došla u Šibenik, ali sporne panoe nisam vidio niti sam znao za njihovo postojane ni prije ni nakon otvaranja izložbe. Ni na koji način ni ja ni Upravni odjel za prosvjetu nismo sudjelovali u pripremi izložbe. Sve je s organizatorima dogovarao ravnatelj Tehničke škole, to je u njegovoj ingerenciji i sve odluke su isključivo njegove. Ne mislim pokretati nikakve postupke niti poduzimati bilo što jer se ne želim uplesti u ovu priču koja će sada u medijima biti korištena isključivo u dnevno- političke svrhe. Na tu se žvakalicu neću zalijepiti, kazao nam je Goran Pauk, šibensko-kninski župan.

 


Franko Vidović: Svi su zločini za osudu
- Svaki zločin, naravno, zaslužuje osudu bez obzira tko ga činio. Ali svima, pa tako i ravnatelju Belamariću, treba biti jasno da je zastava pod kojom su se borili partizani zastava slobode, a antifašizam temelj slobodne Europe. S druge strane, NDH je bila tvorevina koja je provodila rasne zakone, a ustaše ratovale uz bok najvećim svjetskim zločincima, što je ostavilo veliku i trajnu mrlju u našoj povijesti – smatra Vidović.

 

03. svibanj 2024 23:38