StoryEditorOCM
ŠibenikTonči Restović

SDP-ov kandidat za gradonačelnika Šibenika obećao: ‘Prve dvije godine samo 13 kuna dnevno za hranu, a nakon toga besplatan vrtić za svu djecu‘

Piše Marija Lončar
15. ožujka 2021. - 12:58

Aktualna gradska uprava nema ni volju ni ideju da se bavi problematikom predškolskih ustanova, premda je upravo to tema o kojoj Grad Šibenik može potpuno samostalno odlučivati. Smatra to prvi čovjek šibenskog SDP-a, ujedno i kandidat za šibenskog gradonačelnika Tonči Restović koji je ideju o besplatnim vrtićima za svu djecu koju zagovara odlučio predstaviti na Trgu Gorana Kovačića u blizini crkve i samostana sv. Frane. Tu je lokaciju, kako je objasnio novinarima, izabrao iz osobnih, sentimentalnih razloga, jer je kao dijete pohađao vrtić koji je nekada bio smješten upravo u dijelu samostana sv. Frane.

-Terasu vrtića sada je zamijenila terasa ugostiteljskog objekta. Međutim, to su takva vremena i moramo to prihvatiti. Ali, ono što me ljuti je to što su vrtići i problematika vrtića u gradskim rukama, ono na što Grad ima stopostotni utjecaj i ne može se izvlačiti ako je nešto loše napravljeno. Smatram problematičnim to što Grad Šibenik ne razmišlja što da napravi s vrtićima. Imate nekoliko gradova u Hrvatskoj u kojima su vrtići besplatni što bi trebalo svuda biti – kazao je Restović.

Nakon izbora, ako dobije povjerenje građana i osvoji vlast, Restović će, kako je kazao, uvesti besplatni smještaj u vrtićima za svu djecu, neovisno o imovinskom statusu njihovih roditelja. No, prije negoli bi vrtići postali besplatni, Restović najavljuje prijelazno razdoblje.

-Prve dvije godine plaćala bi se isključivo hrana i to 13 kuna po danu, samo za one dane kada djeca idu u vrtić. Nakon te dvije godine do kraja mandata vrtić bi bio besplatan. Nekoliko gradova u Hrvatskoj je pokazalo da se to može i to je jedna od najboljih demografskih i socijalnih mjera, jer tako bi se omogućilo mladim obiteljima da ostanu u Šibeniku, da ne traže posao negdje drugdje i da, u krajnjem slučaju, u grad dođu i nove obitelji – istaknuo je Restović.

Sve to, prema njegovu mišljenju, gradski bi proračun koštalo 10 milijuna kuna. Odakle namaknuti taj novac? Restović ni u tomu ne vidi problem.

-Novac se može uzeti iz nekih drugih stavki, a ova situacija oko Covid-19 pokazala je da se i novac iz komunalne naknade može trošiti za neke druge stvari, a ne samo za ono što je bilo zakonom predviđeno – kazao je Restović.

25. travanj 2024 16:34