StoryEditorOCM
ŠibenikParalelno s Aglomeracijom

Sarađen parterno uređuje Zvonimirovu: grade se autobusna ugibališta, nogostupi, raskiržje kod Doma zdravlja, uvodi video nadzor...

3. listopada 2019. - 16:36

Radovi u Ulici kralja Zvonimira ne obuhvaćaju samo projekt Aglomeracija Šibenik, tj. radove na vodovodnoj i kanalizacijskoj mreži koji su počeli prije neki dan, nego i parterno uređenje te ulice. Upravo u vezi s tim danas je u svom uredu gradonačelnik Željko Burić potpisao ugovor s tvrtkom Sarađen d.o.o. koja je u postupku javne nabave izabrana za izvođača i tih radova.

Riječ je o investiciji vrijednoj ukupno oko 6, 1 milijun kuna, a novac za to bit će osiguran iz gradskog proračuna.

-Današnji ugovor daje odgovor svim našim građanima što im donosi Aglomeracija Šibenik. Ona će, rekao bih, sve zakoptati, a ovaj projekt je onaj dio koji grad Šibenik dobiva završetkom projekta Aglomeracije, a to je komunalno uređenje i urbaniziranje velikog dijela grada, velikog broja ulica. Ulica kralja Zvonimira konačno će dobiti formu i komunalno uređenje u danim okolnostima, jer ne možete mijenjati gabarite ulice i ono što okružuje tu prometnicu, ali će uljuditi i urbanizirati jugozapadni ulaz u grad od čvora Meterize do same Poljane koja će otprilike biti otvorena paralelno kad i Ulica kralja Zvonimira, do micanje neuralgičnih točaka koje su stvarale nered u ovom dijelu grada. Riješit će se problem dostave i ugibališta te stajanja kod dječjeg vrtića koji će omogućiti građanima da sigurno i bez ometanja svoju djecu dovedu i odvedu iz vrtića. Ovaj projekt će pratiti dinamiku radova Aglomeracije Šibenik i bit će završen paralelno s Aglomeracijom – kazao je Burić.

 

 

Koje sve radove obuhvaća ovaj projekt objasnio je Burićev zamjenik Danijel Mileta.

-Ovo je parterno uređenje što znači da će Grad Šibenik o svom trošku urediti i proširiti nogostupe od kazališta do čvora Meterize, odnosno prekoputa benzinske pumpe gdje je rekonstrukcijom čvora Meterize završio i onaj negostup u slijepo. Napravit ćemo dva autobusna ugibališta: jedno iza kazališta, a drugo kod Kronjinog magazina. Od Kronjinog magazina prema čvoru Meterize s lijeve strane nadogradit ćemo nogostup, a isto tako na svim pješačkim prijelazima postaviti treptajuću led signalizaciju. Napravit ćemo i za građane centra grada podzemni kontejner, također odmah iza kazališta. Kod Doma zdravlja rekonstruirat ćemo raskrižje da bude sigurnije za pješake i vozače. Pokušavali smo tu staviti rotor na sve moguće načine, ali nema dovoljno prostora. Na ulazu u Staru cestu postojeći semafor s tipkalom, ćemo također rekonstruirati, a provući ćemo cijevi i kabele za novi sustav video nadzora duž Ulice kralja Zvonimira. Planiramo sljedeće godine, taj video nadzor proširiti po cijelom gradom. Ovo su radovi koji će biti vidljivi, za razliku od radova Aglomeracije koji će se osjetiti kada tu budu završeni – istaknuo je Mileta.

 

 

Zbog radovi na parternom uređenju Ulice kralja Zvonimira bit će srušen i dio bazena sa zelenilom, odnosno dio Starog pazara ispred ulaza u bivšu kazališnu kavanu. Na tom mjestu, kako je kazao Mileta, biti će napravljeno autobusno ugibalište, no taj zahvat, tvrdi, neće konkurirati i ničim smetati budućoj memorijalnoj sobi posvećenoj književniku Ivi Brešanu koja bi trebala biti smještena upravo u nekadašnjoj kazališnoj kavani. Autobusi koji će se tu zaustavljati i ljudi koji će čekati, neće, tvrdi također Mileta, ometati ni šibenski teatr. Naime, svega koji metar dalje ulaz je na scenu kazališta pa se tu moraju parkirati kamioni gostujućih teatara kako bi mogli iskrcati svoju scenografiju. Prema Miletinim riječima, novo ugibalište ne bi ih u tome blokiralo.

-Uvažavajući potrebe i želje građana da u staroj gradskoj jezgri bude autobusno stajalište i imajući dovoljno prostora točno iza kazališta, mi smo aktivirali praktički staro autobusno stajalište koje je nekada tu bilo. Mi smo odlučili tu ubaciti ugibalište na uštrb jednog dijela novog uređenja Starog pazara – zaključio je Mileta.

Marko Sarađen, vlasnik tvrtke Sarađen, najavio je kvalitetno izvođenje i brzi završetak radova, čak i prije zakazanog roka, a to je lipanj iduće godine.

-Mogu reći da smo angažirali naše najkvalitetnije kadrove i resurse. Svjesni smo odgovornosti ne samo prema rokovima, nego i prema građanima, tako da smo tvrtku stavili na 3. stupanj uzbune! Primijetili ste da radove na trasi radimo maksimalno brzo, no kopajući i otvarajući kanale nikada ne znate na što ćete naići jer se to nije otvaralo 50 godina. No, jedno sam siguran. Maksimalno ćemo poštivati rokove i stručne, građevinske uzuse. Kao vlasnik mogu sigurno reći da ćemo ovaj projekt završiti, barem pet ili deset dana prije roka – kazao je Sarađen i apelirao na građane da poštuju oznake i obavijesti te zbog vlastite sigurnosti ne ulaze na gradilište.

 

 

- Svjestan sam da ovi radovi izazivaju veliku znatiželju ljudi, ali to nam, vjerujte predstavlja veliki problem i ometa nas. Riječ je riječ o velikim strojevima i puno strojeva u malom prostoru i zato apeliram na građane da poštuju upozorenje i da što manje smetaju – kazao je Sarađen.

 

19. travanj 2024 18:52