StoryEditorOCM
ŠibenikINTERVENCIJA U CENTRU

Sanirana prijeteća Šarina pekara, reagirala je Zagreb Montaža i dovela ekipu građevinara

Piše Joško Čelar
21. prosinca 2023. - 13:44

U kompleksu bivše pekare u Šibeniku, prijetila je opasnost da se s visine od desetak metara sruše na automobile i ljude dva velika dimnjaka pa su morali biti uklonjeni.

A zatim su s istog objekta počeli padati debeli slojevi stare žbuke. Nedavno su stanovnike okolnih kuća oko kompleksa poznatog kao Šarina pekara probudili jak vjetar, tresak i buka.

Velike naslage stare žbuke s većeg od dvaju objekata, padale su točno pred izlaz na ulicu iako u to vrijeme, srećom, nije bilo prolaznika. Ali je opasnost vrebala i dalje od novih odrona.

Tvrtka "Zagreb montaža", koja je vlasnik tog kompleksa i koja u Šibeniku ima trgovački centar "Dalmare", odmah je reagirala i dovela ekipu građevinara "Trim gradnje" koja je sanirala potencijalno opasni lokalitet.

Nadzornik u "Dalmareu" Zvone Ćović, suvlasnik "Zagreb montaže", rekao nam je kako to nije sve i da je tvrtka u pregovorima s mogućim ulagačima za obnovu starog objekta, čiji je izvorni vlasnik bio poduzetnik Stipe Šare, trgovac iz doba prije Drugog svjetskog rata.

U njemu su bile smještene pekara i tvornica tjestenine, mlinovi, uljara, prerada sekundarnih sirovina i drugi sadržaji. I s vlastitim dućanom gdje je danas "Konzumova" prodavaonica u Šarinoj palači na Starome pazaru u kojoj je njegova obitelj stanovala. Predviđena je moguća nova namjena kompleksa, usred samoga središta grada.

Povod je to da se još jednom posjetimo na tu nekoć važan gospodarski kompleks za građane Šibenika koji je izgrađen početkom tridesetih godina prošlog stoljeća. Godine 1948. sve je nacionalizirano i oduzeto dotadašnjim vlasnicima od strane komunističke vlasti, a obitelj je zapravo bila protjerana iz Šibenika nakon što je Stipi Šari bilo suđeno kao "suradniku okupatora" tijekom rata.

No, činjenice govore i da je u brojnim slučajevima spašavao živote mnogih građana kojima je prijetio fašistički zatvor ili internacija u okupatorski logor na otoku Molatu.

Nakon svega. unatrag tolikih desetljeća "događanja" unutar i oko danas potpuno devastiranih objekata, čini se da nije bez smisla i razloga inicijativa da se taj lokalitet obilježi i pločom u spomen Stipi Šari i njegovu dobu.

27. travanj 2024 04:26