StoryEditorOCM
ŠibenikPaško Rakić

Samo izolirani slučajevi: Epidemiološko stanje u šibenskim školama i vrtićima trenutačno je zadovoljavajuće

Piše Katarina Rudan
5. studenog 2020. - 12:28

U devet osnovnih škola kojima je osnivač Grad Šibenik, te dvije ustanove predškolskog odgoja, Dječjem vrtiću „Smilje“ i Dječjem vrtiću „Šibenska maslina“, nastava i odgojno obrazovni procesi odvijaju se „prema planu“. Pod tim podrazumijevamo da do danas, a daj Bože da tako i ostane, nije bilo prodora virusa COVID-19, tako da sve ustanove rade, pridržavajući se svih propisanih epidemioloških mjera u „novom normalnom“. Zamjenik gradonačelnika „zadužen“ za društvene djelatnosti, Paško Rakić, dodaje da je, u tom smislu, stanje dobro i u privatnim i vjerskim dječjim vrtićima.

- Kao što je poznato, naše škole rade po modelu A, što znači da su učenici u razredima sa svojim učiteljima i nastavnicima i – rekao bih – stanje je pod kontrolom, kao i u našim vrtićima. Redovno sam, zajedno s našim Upravnim odjelom za društvene djelatnosti, u kontaktu s ravnateljima i stručnim osobljem škola i za sada nije bilo nikakvih problema u procesu odvijanja nastave. Svi se pridržavaju epidemioloških mjera, a Grad je osigurao dodatna financijska sredstva za prilagodbu uvjeta rada. Pod tim se podrazumijeva više školskih linija za prijevoz učenika, nabavku perivih maski, plastifleksa, dezinficijensa i svega ostalog što je potrebno za odvijanje nastavnog procesa u posebnim uvjetima zbog epidemije koronavirusa. Nismo bili u situaciji, a duboko se nadam da i nećemo, da zbog prodora virusa neke škole moramo zatvoriti i prijeći na online nastavu. Bilo je u nekim školama izoliranih slučajeva zaraze, ali nije bio potrebe da cijeli razred ide u samoizolaciju ili da se školu zatvara, kaže Rakić.

Inače, u 2020/21. školskoj godini u šibenske osnovne škole ukupno je upisano 3.302 učenika, među kojima je i 391 prvoškolac. U odnosu na prošlu školsku godinu to je 23 prvašića manje. U tri osnovne škole, Tina Ujevića, Jurja Šižgorića i Jurja Dalmatinca, provodi se program produženog boravaka, a u osnovnim školama Vidici i Petra Krešimira IV, zbog epidemioloških mjera, uveden je rad u dvije smjene. S koncesionarom, „Autotransportom“ Šibenik i njegovim podkoncesionarima, na prijedlog ravnatelja tih škola dogovoren je dodatni prijevoz učenika i za sada i to dobro funkcionira. Od listopada u funkciju su, bolje reći koriste se, i školske sportske dvorane za potrebe sportskih klubova.

- I tu je trenutno stanje zadovoljavajuće. Zajednica sportova Grada Šibenika s ravnateljima škola koordinira način i termine korištenja dvorana, a klubovi su na sebe uzeli obvezu da obavljaju dezinfekciju i čišćenje dvorane nakon upotrebe. Svakako, svi moraju poštovati protuepidemiološke mjere i ponašati se u skladu s „novim normalnim“. Svi smo svjesni da nam se život s pojavom virusa potpuno promijenio, ali budemo li se pridržavali svih preporuka i mjera nadležnih institucija i struke, bezbolnije ćemo proći ovu zdravstvenu krizu, na kraju će Rakić.

 

20. travanj 2024 07:45