StoryEditorOCM
Šibenikšibenik

Samo da ne dobijemo novi slučaj 'Odeon': Počinje obnova Gradske vijećnice; Ne zna se kada će biti dovršena ni koliko će koštati

15. listopada 2019. - 11:46

Počinje obnova šibenske Gradske vijećnice, a iz gradske uprave su još prošlog ponedjeljka poručili da će splitska tvrtka "Deltron", koja je izabrana za izvođača, s radovima početi najkasnije za tjedan dana pa bi trebali biti završeni do kraja siječnja iduće godine. Riječ je o investiciji vrijednoj 1,6 milijuna kuna, od čega je 450 tisuća kuna dobiveno iz Ministarstva kulture, dok će ostatak novca biti osiguran iz gradskog proračuna.

Prokišnjavanje prioritet

Najavljeni radovi obuhvaćaju prije svega sanaciju krovišta koje već godinama prokišnjava pa se ovim zahvatom konačno želi spriječiti daljnje propadanje interijera, ističe dogradonačelnik Danijel Mileta:

- Prioritet je da zaustavimo prokišnjavanje krova zbog dotrajalosti, ali i razbijenih kupa, budući da se sada lako može pristupiti krovu vijećnice. Zato ćemo, kada stavimo nove kupe i saniramo krovište, postaviti i željeznu ogradu uz crkvicu Svih svetih iznad vijećnice kako bismo spriječili neželjene goste da se ponovo penju i oštećuju krov. Također, bit će postavljena toplinska izolacija krovišta, a u potkrovlju će se staviti i novi klimatizacijski uređaji za grijanje i hlađenje. Uvest ćemo i ventilacijski sustav, a vijećnica će dobiti i sustav za dojavu požara – kazao je Mileta.

Iako se ovaj put neće intervenirati u glavnoj dvorani vijećnice gdje se održavaju sjednice šibenskog Gradskog vijeća i Županijske skupštine, premda i tu ima posla, uredit će se susjedna, manja prostorija koja služi kao garderoba te sanitarni čvor koji joj pripada. Sve vrijeme dok radovi budu trajali, restoran u prizemlju vijećnice radit će bez prekida.

Kada radovi na krovištu i dijelu prvog kata budu dovršeni, na tomu će se stati, premda obnova vijećnice time nije ni približno završena. Mileta podsjeća kako je još prije izrađen projekt obnove cijele zgrade, no kako je riječ o složenom i skupom zahvatu, odlučeno je da se radi po fazama, ovisno o tomu kako i kada se osiguraju sredstva.

Prijavili se na natječaj

- Zbog toga će sve duže potrajati, ali zato ćemo uštedjeti novac u gradskom proračunu. Prije nekoliko dana, opet smo se prijavili na natječaj Ministarstva kulture. Ovaj put za zamjenu vrata i stakleno-drvene stijene na ulazu u glavnu dvoranu na prvom katu, a taj projekt stoji 740 tisuća kuna. Hoće li biti odobren, znat ćemo početkom sljedeće godine – istaknuo je Mileta.

Dodaje kako se, nakon ovih radova, namjena vijećnice neće mijenjati. U njoj će se i dalje sastajati gradski i županijski vijećnici, održavati prezentacije određenih projekata, a taj prostor ima ulogu i backstagea za goste i izvođače festivala Večeri dalmatinske šansone. No, prije negoli se bude uređivao i taj interijer te nabavljao novi namještaj, definirat će se i njegovo daljnje korištenje, pa nije isključeno da bi se tu u budućnosti mogli održavali isključivo svečani i važni događaji.

Koliko bi pak obnova cijele vijećnice mogla koštati i kada će biti dovršena, Mileta nije mogao odgovoriti. Naglasio je kako se sve radi u dogovoru s konzervatorima, korak po korak, slično kao što se obnavlja bivše kino "Odeon", što, usput rečeno, traje više od deset godina.

08. svibanj 2024 18:04