StoryEditorOCM
Šibenik'Zeleni grad Šibenik' počeo proizvoditi sadni materijal

Sada za sadnice 4000 kuna, a u 2018. dali 100.000 kuna

Piše Katarina Rudan
nikša stipaničev/hanza media
5. prosinca 2018. - 12:47

Rasadnik na Biocima, koji je do spajanja šibenskih gradskih komunalnih tvrtki "Čistoća" i "Zelenilo" u jedinstveno gradsko poduzeće "Zeleni grad Šibenik", bio u vlasništvu "Zelenila" i godinama bio zapušten, od kraja prošlog tjedna ponovno je u funkciji.

Naime, dva su rasadnika, veći i manji, i u manjem, površine oko 150 metara četvornih, djelatnici "Zelenog grada" sade reznice koje će na proljeće posaditi u gradske parkove i zelene površine koje održavaju.
– Time smo počeli vlastitu proizvodnju sadnog materijala lavande te običnog i puzajućeg ružmarina. Reznice koje smo dobili nakon čišćenja biljki više ne bacamo, a uzgojem vlastita sadnog materijala uštedjet ćemo znatan novac. U pitare ćemo zasaditi oko 1000 reznica i imati materijal za obnovu zelenih površina iduće godine, koje se obično radi u svibnju i lipnju. Istu stvar ćemo raditi i s drugim biljkama koje rastu u našim parkovima, a obrezuju se u siječnju i veljači. One će biti upotrebljive tijekom 2020. godine. Kako smo planirali, ovakav način osiguravanja vlastita sadnog materijala trebao bi zadovoljiti najveći dio potreba održavanja gradskih zelenih površina. Cilj nam je kupnju sadnica svesti na minimum – rekao nam je direktor poduzeća Novica Ljubičić.

Dodao je da zbog kišnog vremena vrtlari i drugi radnici koji rade na otvorenom, ne mogu obavljati svoj posao te se svaki kišni dan koristi za rad u rasadnicima. Naime, radi se i u drugom, velikom rasadniku i on bi uskoro trebao biti u funkciji.
Na njemu je obnovljen stakleni krov, za što je izdvojeno oko 20.000 kuna, popravljene su instalacije koje podižu i spuštaju krov te se skida asfaltni sloj koji je u rasadniku bio postavljen i zamjenjuje šljunkom.
– Stolove već imamo i u tom rasadniku ćemo već u veljači početi uzgajati sezonsko cvijeće. Nabava sadnica biljki koštat će nas oko 4000 kuna, što će biti velika ušteda jer smo za gotovo sezonsko cvijeće ove godine platili oko 100.000 kuna – naglašava Ljubičić i dodaje da zaista nema smisla trošiti ogroman novac za kupnju sezonskog cvijeća i drugog bilja kad sve to mogu uzgojiti sami, u svojim rasadnicima.


Ljubičić:
Reznice koje smo dobili nakon čišćenja biljki više ne bacamo, a uzgojem vlastita sadnog materijala uštedjet ćemo znatan novac

24. travanj 2024 05:34