StoryEditorOCM
ŠibenikGOVOREĆI OTVORENO

Sad ćemo vidjeti tko je bio u pravu: Vidović koji je SDP odveo ‘skroz udesno‘ ili Restović koji ga je zavidao ‘skroz ulijevo‘

30. travnja 2021. - 19:32

Što će nam reći predstojeći izbori? Reći će nam tko je bio u pravu – Franko Vidović ili Tonči Restović? Naime, na prošlim je lokalnim izborima SDP "skrenuo udesno", angažirajući bivšeg HDZ – ovca Antona Dobru, kao dogradonačelnika. Pa je s time, kako je kasnije tumačio i sam Restović, obračunavajući se s Frankovim nasljeđem u stranci, "zbunio" birače ljevice, koji su ostali kući.

Tada je SDP, u širokoj koaliciji koja je hvatala sve prema centru – računao je Vidović da ljevicu ionako ima, pa je htio uzeti koji glas Buriću i HDZ-u – uhvatio pet mandata. Dva su bila SDP-ova – Josip Živković i Mia Matić, bio je tu Anton Dobra kao nezavisni, a s liste HSU -a u Gradsko je vijeće grada Šibenika upala Ljubica Kardum i HSS-ovac Milorad Mišković Kasper. Dakle, Franko se Buriću i HDZ-u išao suprotstaviti sa široko postavljenom formacijom, koja bi se mogla nazvati – "Ni zrno žita neprijatelju" – pa je pod svoje skute primio sve one stranke čiji bi glasovi pripali HDZ-u. Tako što bi s njima koalirali ili bi propali, pa bi opet, zahvaljujući "dontovanju", pripali HDZ-u.

Promijenio ploču

General Restović izabrao je sasvim drugačiju taktiku od svog predšasnika. On je nakon Frankovog "skretanja udesno" skrenuo "skroz ulijevo". Škartao je i HSS i HSU, Dobru da i ne spominjemo, a na svoju je listu uzeo mladog Ivana Slavicu iz Nove ljevice, Rade Borić. Iako je za tu grupaciju, koja je 2018. godine potpisivala Šibensku deklaraciju na FALIŠ-u kazao kako su politici "jedno veliko ništa", jer nemaju "teritorijalnu organizaciju".

Drugim riječima – ne postoje na terenu, nemaju ni gradske ni općinske organizacije. No, kako se situacija u međuvremenu promijenila – Tomislava Tomaševića svi već vide kao novog gradonačelnika Zagreba, a ujedinjena ljevica, ona čije je okupljanje počelo baš u Šibeniku, pod platformom 'Možemo' osvojila sedam mandata u Saboru, dok je SDP skroz propao, pa je i Bernardić morao dati ostavku – tako je i Restović promijenio ploču. I vrlo vjerovatno uveo Slavicu u Gradsko vijeće. A od Nove ljevice napravio stranku koja će u njemu participirati, a nakon toga se lako i teritorijalno organizirati, što bi teško sama postigla.

I sad dolazimo do onog pitanja na početku: Hoće li tim potezom, ponovno zbuniti svoje birače, onako kako ih je Franko zbunio s Dobrom? Jer, SDP je u malo vremena, u samo četiri godine zavrtio pun krug – od Milana Bandića do Rade Borić? Bumo vidili uskoro. U svakom slučaju, neuspjeh Restovića vratit će u Šibeniku ponovno u igru Franka Vidovića. Koji pozorno sa strane prati situaciju. I koji će i Restovića – a i Peđu Grbina zajedno s njim, koji će također morati otići u slučaju neuspjeha – vjerojatno optužiti kako je razorio SDP u interesu Rade Borić, Nove ljevice i platforme Možemo.

Baranoviću rastu dionice

HDZ-u i Buriću ovakav rasplet događaja u Šibeniku itekako odgovara. S SDP-ovim povlačenjem skroz ulijevo, Buriću je prepušten ne samo centar, nego i dobar dio birača ljevice blizak centru, koji ga ionako simpatizira ili nema ništa protiv njega. Dapače, ovakav SDP može uzeti jedino glasove Nezavisnoj listi Stipe Petrine i Ivi Glavašu, jer se pozicionira u prostor koji su dosad oni zauzimali. A mogao bi i politički uskrsnuti i u šibenski gradski parlament ponovno dovesti Petra Baranovića ili nekog od njegovih. Jer, kada je HSS i HSU škartao SDP, oni su se mogli okrenuti jedino HDZ-u. A kako ni ovima nisu bili nešto napeti, onda su se mogli uzdati jedino u se i u svoje kljuse.

Tako je HSS Milorada Miškovića Kaspera istaknuo kandidaturu Davora Živkovića za gradonačelnika, a HSU Ljubice Kardum, nakon neuspjelih pregovora s HDZ-om, odlučio podržati Petra Baranovića. Čiji bi udruženi reformisti i narodnjaci ako istaknu zajedničku listu s umirovljenicima možda i mogli domašiti do barem jednog prolaznog mjesta u Gradskom vijeću. Jedino što Buriću i HDZ-u ne odgovara je ulazak Zekanovića i njegovih suverenista u utrku za gradonačelnika Šibenika jer im to, uvjereni su u ovoj stranci, remeti računice za pobjedu već u prvom krugu izbora za gradonačelnika Šibenika. Bumo vidili!

19. travanj 2024 16:25