StoryEditorOCM
ŠibenikŠIBENČANIN U KOMIŽI

S Vitićem se svi diče više od nas Šibenčana. U Komiži se po njemu zove Kulturni centar, a u njegovom rodnom Šibeniku – još ništa!

Piše Zdravko Pilić
3. travnja 2021. - 08:42

Goran Sekulić Faks, poznati šibenski obrtnik nedavno je poslom posjetio Komižu na Visu. I ostao iznenađen, a potom i nemalo ponosan, kada je na tom lijepom hrvatskom otoku naišao na 'djelić' vlastitog rodnog grada, u imenu – Kulturni Centar Ivan Vitić.

Ne samo da taj Centar nosi ime našeg velikog arhitekta, rođenog Šibenčanina, nego je i njegovo autorsko djelo, koje izvedbom neodoljivo podsjeća na još jedno njegovo antologijsko ostvarenje, šibensku gradsku knjižnicu, izgrađenu kao ex Dom bivše JNA, još 1961. godine. I sam današnji kulturni Centar Ivan Vitić u Komiži izgrađen je tih godina, također kao ex Dom JNA, odnosno 'programska dopuna' vojarne Rogači, a temeljito je obnovljen u akciji koju je pokrenulo Udruženja hrvatskih arhitekata (UHA) 2006. godine.

'No, pored svega toga bilo me pomalo i sram što mi Šibenčani premalo ističemo činjenicu da je Vitić rođen baš u našem gradu, u kojem također ima čitav niz njegovih djela i ostvarenja, o čemu mi čini mi se, premalo vodimo računa. Dok se drugi njima itekako diče i ponose!' - kazao nam je Sekulić, koji je 'komiškog Vitića' detaljno obišao i ovjekovječio mobitelom, što se vidi i na slikama koje nam je poslao. Ovo je ujedno i poruka našim gradskim, županijskim i inim drugim vlastima – nije li vrijeme da Ivan Vitić dobije i neki konkretniji trag svoje prisutnosti u svom gradu, da neka Ulica i(li) Trg ponesu njegovo ime?

Neovisno o Sekuliću, sličnu je inicijativu prije neki dan pokrenuo i Tonči Restović, SDP-ov kandidat za šibenskog gradonačelnika, zauzevši se da se Trg Pavla Šubića I preimenuje u Trg Ivana Vitića, jer se nalazi točno između zgrade županije, bivšeg kina Šibenik i hotela Jadran koje je on projektirao. I jedno, i drugo i treće – i Sekulić i Restović a i ovi redci dokaz su da je i Vitić i njegovo djelo itekako živo među nama. Exegi monumentum aere perennius!

06. svibanj 2024 19:19