StoryEditorOCM
Šibenikvremeplov

S ‘momcima‘ iz 1917.: oni su bili prvi maturanti prve srednje škole u Šibeniku, među njima je puno poznatih imena

Piše Joško Čelar
13. kolovoza 2021. - 20:00

Otvaranje prve srednjoškolske ustanove u Šibeniku, Realne gimnazije 1899. godine, za grad je značilo ulazak i u europski obrazovni sustav.

Godine 1977. zabilježili smo obilježavanje 60. godišnjice mature jedne od početnih generacija srednjoškolaca. Krajem rujna te godine o pripremi slavlja u Gimnaziji izvijestio nas je direktor škole prof. Ivo Livaković, pa smo se zaputili na mjesto događanja, gdje su se okupili slavljenici. S nama je bio i kolega Nikica Marinković, tadašnji šef šibenskoga dopisništva Slobodne Dalmacije.

Među maturantima iz 1917. bili su poznati Šibenčani, dr. Trlaja, dr. Novak, kasniji kaptolski vikar Rudolf Piani, Stjepan Stipe Čelar, stric autora ovog teksta koji je u to vrijeme bio direktor Agencije za autorska prava u Zagrebu. Znatan dio maturanata iz ratne godine nastavio je obrazovanje na studijima u Zagrebu, ali i u Pragu, Beču, Padovi...

Upoznali smo i Đorđa Milišu (desno pri vrhu slike, s naočalama), preživjelog logoraša iz Jasenovca, koji je o tom logoru smrti objavio potresnu knjigu "Jasenovac". S njim smo tada napravili poseban razgovor o tome kako je preživio. Ostavio je snažan dojam.

Kako je u takvim prilikama uobičajeno, "momci" iz 1917. okupili su se u jednoj od gimnazijskih učionica na prozivci iz razrednog kataloga njihove godine mature koji je sačuvan. Ondje ih je pozdravio direktor Livaković, ranije i sam đak te škole. Veći dio njih susreo se prvi put otkako su napustili srednju školu. Neki su održali i dirljive govore prijateljstva i predanosti svojoj školi i gradu u kojem su stasali. Među njima i monsinjor Piani.

Ostalo im je obaviti još nešto. Spustiti se u grad do zgrade u kojoj je u njihovo vrijeme Gimnazija započela s radom. Nova impozantna zgrada šibenske "realke" na Šubićevcu sagrađena je tek 1931. godine.

Prvi šibenski "osmaši" poredali su se na vanjskim stubama stare zgrade. Puno kasnije, nakon Domovinskog rata, ondje je prešla Glazbena škola, koja je do tada djelovala u Ulici kralja Zvonimira, kod zgrade "Vodovoda".

Naravno, nije izostao ni svečani objed slavljenika u hotelu "Jadran" s puno zdravica, hvale i odanosti njihovu Šibeniku.

02. svibanj 2024 16:04