StoryEditorOCM
ŠibenikChefs' Stage

Rudolf Štefan i njegov Pelegrini u Šibeniku će ugostiti kremu svjetske gastro scene

Piše Mateja Domitrović/JL
28. prosinca 2017. - 14:12

Chef Rudolf Štefan i njegov restoran Pelegrini bit će domaćin brojnim chefovima, ugostiteljima, gastro novinarima i gurmanima na šibenskom Chefs’ Stageu
Šibenski restoran Pelegrini na vrhu je hrvatskog ugostiteljstva i gastronomske ponude koja se bazira na lokalnim namirnicama šibenskog kraja i njegove okolice. Pelegrini je i po izboru Dobrih restorana najbolji restoran Dalmacije i Hrvatske, a njegov vlasnik i chef Rudolf Štefan nosi titulu najboljeg hrvatskog chefa.

Nadalje, ove je godine dobio i nagradu za najbolji servis u Europi od prestižne udruge JRE (Jeunes Restaurateurs) koja okuplja 350 najboljih europskih chefova i restorana. No i da nije “službeno” najbolji u svemu nabrojenom, neslužbeno bi bio jer njegovi bi ga gosti zasigurno proglasili upravo takvim - jednim od naših najboljih restorana, mjesta u kojemu se jede fenomenalna hrana kojoj je baza uvijek tradicija interpretirana i prezentirana na moderan način, hrana koja iza sebe ima pravu, iskrenu priču i iza koje stoji tim koji vjeruje u ono što radi.



Držati restoran na visokom nivou, raditi s maksimalnom predanošću iz dana u dan, kuhajući za svakog gosta s velikom odgovornošću i respektom nije lako, no u Pelegriniju to rade baš tako. Bez imalo kompromisa, bez polovičnih rješenja, bez fige u džepu i bez muljanja. Ovdje svi dišu kao jedno, a za to je svakako zaslužan Rudolf Štefan koji je uspio postići ono što malotko jest. Štefana cijene i poštuju ne samo kao chefa, nego i kao čovjeka jer je srčan, svoj, jer zna znanje i jer su mu osim jela koje poslužuje važni ljudi. Ove godine Pelegrini slavi deseti rođendan i treba biti ponosan na ono što je postigao u tom razdoblju. Digao je našu gastronomiju na neke više razine, probudio je šibensku kulinarsku scenu i dao gradu ono što dugo nije imao - restoran koji bi mogao stajati uz bok mnogima u svijetu.

A Štefan je to sve uspio iako po struci uopće nije kuhar. Završio je ekonomiju i prvi posao pokrenuo 1998. kao apsolvent. Držao je lokal na plaži na otoku Visu, no nije to bilo jedno od onih mjesta s uobičajenom ponudom prilično bezličnih, dosadnih zalogaja i pića, bilo je to mjesto koje je u ponudi imalo 40-ak vrsta vina na čaše i prilično ozbiljnu hranu. Štefan je već tad mijenjao stvari, nije išao putem kojim je išla većina, već tada je bio drugačiji, imao je nos za biznis, ali imao je i ono nešto što odlikuje ljude koji se kad-tad izdvoje iz mase i o kojima se priča. I došlo je vrijeme da otvori pravi restoran, a odlučio je da to bude u njegovu rodnom Šibeniku, u kojemu se dotad ništa značajno nije događalo. Trebalo je biti hrabar i uporan i ustrajati u naumu da se ponudom prilagodi prostoru u kojemu se živi, ali ipak uz veliki pomak. No Štefan je i tada i sada znao da treba poštovati svoje okruženje. I ne samo da ga poštuje, on je iz njega izvukao ono najbolje.

Neki bi se tu zaustavili, no Štefan ne staje, želi više, ali ne samo za sebe, želi da se o našoj tradiciji i našim restoranima, uzgajivačima, proizvođačima priča nadaleko, da se na svjetskoj gastro sceni otvori prostor za neke nove kuhinje. I zato Štefan i njegov jednako entuzijastični tim organiziraju kongres Chefs´ Stage koji će svjetsku kremu s tog područja okupiti u Šibeniku. 19. i 20.ožujka 2018. taj grad bit će domaćin regionalnim znatiželjnicima kojima su gastronomija, ugostiteljstvo i hotelijerstvo posao, ali i život.



Chefs´ Stage želi u prijateljskoj atmosferi povezati sve sudionike gastronomske i ugostiteljske scene i kreirati platformu na kojoj će se raspravljati o gastronomiji, ugostiteljstvu, hotelijerstvu i turizmu. U dva dana održat će se mnogi masterclassovi, kulinarske radionice i gala večere na predivnim lokacijama u gradu i van njega u netaknutoj prirodi.

- Mislim da je sada pravi trenutak da svijetu predstavimo regionalnu kuhinju poput naše pri čemu mislim na cijelu regiju, ne samo na nas. Pozvali smo neke od najboljih svjetskih kuhara, ugostitelje, gastronome i gastrofile, novinare i gastro kritičare na našu gastro pozornicu sa željom da ovaj kongres postane ono što će kreirati nove trendove. Tek smo zagrebali tržište i tek se trebamo pokazati i još puno raditi, no i sada imamo što ponuditi - kaže Rudolf Štefan.

Što će se sve događati znat će se uskoro, a poznajući Štefana i njegov dosadašnji rad, zasigurno je riječ o projektu koji će dići prašinu i koji će zaista utrti put ka nekim novim izazovima i postignućima. Štefan je svoju revoluciju započeo 2007. kada je otvorio Pelegrini, a ona se sada nastavlja u punom zamahu. Ovo je zasigurno najjači gastronomski događaj na ovim prostorima, koji bi konačno trebao reći svijetu što to Hrvatska ima.
 

25. travanj 2024 23:19