StoryEditorOCM
ŠibenikDUGO TOPLO LJETO

Riva će poplavjeti, a Turci nasrnuti na Tvrđavu svetog Ivana: Šibenik postaje grad prepoznatljivih turističkih brendova

Piše Ivo Mikuličin
30. kolovoza 2022. - 14:03

Više nema nikakve sumnje da manifestacija "Light is Life" postaje polako, ali sigurno novi prepoznatljivi brend grada Šibenika. To podsjećanje na 28. kolovoza 1895. godine, kad je Krešimirov grad dobio javnu rasvjetu samo tri dana poslije famozne Niagare, dobiva ozbiljne konture prepoznatljive turističke atrakcije, iza koje u svakom smislu stoji Turistička zajednica grada Šibenika. Ove će godine šibenska riva u večernjim satima asocirati na pomalo zaboravljene stihove pjesme staroga talijanskog šansonijera Domenica Modugna "Nel blu di pinto di blu".

Glazba s pontona

– Šibenska riva blistat će u nedjelju u modroj boji. Opet će se čuti glazba s pontona ispred obale. Angažirali smo vodički Big band ili sastav, u čiju kvalitetu ne treba sumnjati. Manifestacija "Light iz Life" već je postala novi šibenski brend, koji krajem kolovoza privlači ne samo Šibenčane, nego i brojne turiste – unisoni su Dino Karađole, direktor šibenske Turističke zajednice, koja od prvog dana stoji iza spomenute manifestacije, i Zoran Lucić Luca, koji od prvog dana osmišljava program.

image

Dino Karađole, direktor TZ-a grada Šibenika
 

Nikša Stipaničev/Cropix

A podsjećanje na dan kad je iz hidroelektrane Jaruga s rijeke Krke potekla struja prema šibenskim trgovima, butama i tisnim kalama samo je još jedan argument tvrdnji kako Šibenik od nekad tranzitnog turističkog grada postaje grad prepoznatljivih turističkih brendova, koji dodatno vežu domaće i strane goste za destinaciju, silno značajnu po kulturno-povijesnim spomenicima, vrijednim zdanjima iz prošlosti, koje je odavno prepoznao i UNESCO.

Pri kraju ljeta zadnja će se obnovljena šibenska tvrđava, ona svetog Ivana, itekako uklopiti u taj trend. Dosadašnji Srednjovjekovni sajam dobit će posve novo ruho, ili prodaja različitih proizvoda i podsjećanje na stare zanate, oružja i oruđa ustuknut će pred zanimljivom idejom da se na tvrđavi simulira turski napad, kojemu će baš kao u prošlosti odolijevati nemali broj šibenskih branitelja.

– U središtu pozornosti naći će se članovi Šibenske gradske straže i njihovi kolege iz ostalih hrvatskih gradova. Uvjeren sam da će to biti jamačno privlačno ne samo Šibenčanima, nego i domaćim i stranim turistima. Na promjenu smo se odlučili smatrajući da je dosadašnji koncept Srednjovjekovnog sajma postao polako deplasiran. Da je u borbi za svakog novog gosta potrebna promjena – još jednom se oglasio Dino Karađole.

Međunarodni izvođači

Međunarodni festival djeteta je stari šibenski brend, što krajem lipnja ne dovodi samo ansamble iz cijelog svijeta na šibenske pozornice, trgove i ulice, već i desetljećima na kreativan način angažira generacije šibenskih dječaka i djevojčica. U Krešimirov grad, doduše, više ne stižu svjetske zvijezde poput glumca Petera Ustinova ili Josephine Baker, ali ne manjka međunarodnih izvođača.

S 25 godina trajanja već se šibenskim brendom može nazvati i Dalmatinska šansona, kojoj se po značenju i umjetničkoj vrijednosti, zahvaljujući neviđenom entuzijazmu plesne pedagoginje Zorane Mihelčić, polako približava i šibenski Dance festival.

image

Pogled s Tvrđave svetog Ivana

Nikša Stipaničev/Cropix

Šibenska Turistička zajednica već se godinama brine za program koji bismo kolokvijalno mogli nazvati "Za dušu", jer svakog četvrtka na kamenom trgu pokraj crkve svetog Ivana od početka srpnja do sredine rujna odzvanjaju nježni zvuci klapske pisme.

Da ne govorimo o silno atraktivnim programima na Svetom Mihovilu, po mnogima najpopularnijoj ljetnoj pozornici na cijelom Jadranu.

U ljetu koje je na izmaku nemali doprinos već spomenutim šibenskim novim i starim brendovima dala je proslava 100. obljetnice utemeljenja gradskog kupališta Jadrija. Neovisno o pomalo samokritičnoj izjavi Dina Karađole, koji se zapitao: "Nisam siguran jesmo li pretjerali u broju upriličenih programa na Jadriji!?"

Specifičnim (pred)božićnim programom pod nazivom "Adventura" šibenska gradska vlada i turistička zajednica, uz nemali broj sponzora, pobrinuli su se da šibenski turizam bude živ i u prosincu. Minule zime se program iz gradskog perivoja Roberta Visianija protegao na atraktivnu lokaciju ispred starog hotela "Jadran", otvarajući nove vidike toj manifestaciji.

– Iskreno ćemo priznati da "Adventura" i novogodišnji doček nemalo popune naše kapacitete u razdoblju kad su hotelske sobe bile uglavnom prazne – unisoni su vlasnici hotela "Bellevue" i "Life Palace", koji uslugom mogu zadovoljiti i najprobranije ukuse.

03. listopad 2023 19:30