StoryEditorOCM
ŠibenikZa kraj godine

Retrovizor Ive Mikuličina: Bandić na ‘Zlarinu‘, paranoje jednog poznatog dalmatinskog pjevača i - kava u garaži ispod Poljane

Piše Ivo Mikuličin
31. prosinca 2020. - 14:06

Za kraj ove teške godine donosimo vam Retrovizor Ive Mikuličina. Uživajte.

Milanović kao Bandić

Na svečanom, ali kratkom primanju "brončanih" rukometašica u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici predsjednik države Zoran Milanović napravio je lapsus već u prvoj rečenici: "Ne pratim ženski rukomet otkako je Lokomotiva bila prvak Europe". A zapravo je europski prvak prije 24 godine postala koprivnička Podravka.

Šibenčane je Milanović silno podsjetio na sličan lapsus Milana Bandića, kad je držao govor na otvorenju "Bodulskih pripetavanja" na Kapriju, a nazočne zbunio rečenicom "Drago mi je što vas mogu pozdraviti na Zlarinu".

Zagrebački gradonačelnik se nije zadržao ni na Kapriju, ni na Zlarinu, ali je Lista Milana Bandića, vjerovali ili ne, sudjelovala na izborima za mjesni odbor na još manje naseljenom Žirju!

Čivljak čeka cjepivo

- Kao suvišno doživio sam pitanje hoću li se cijepiti protiv COVID-a 19. Zato sam oduvijek spreman iz niza razloga. Prije svega, cijepljenje je dio moje liječničke etike ili želje da cijepljenjem zaštitim svoju obitelj, bolesnike, koje liječim, pa i moje kolege-jasno i glasno je kazao dr. Rok Čivljak, zamjenik Alemke Markotić u zagrebačkoj bolnici "Fran Mihaljević". No, nije stao na tome.

- Valja iskreno čestitati svjetskim stručnjacima, koji su gotovo rekordnom brzinom pronašli cjepivo. Cjepivo je, međutim, samo korak dalje u borbi COVID-a 19. Valja nastaviti i s ostalim metodama, koje su dosad dale solidne rezultate - dodao je dr Čivljak.

Čudan prah s neba

Pedeset posto čovječanstva smatra da je COVID-19 stvarnost, te da liječnici vode maksimalnu borbu protiv opasnog virusa. Četvrtina svijeta nije do kraja uvjerena u to, dok je ona zadnja četvrtina silno pritisnuta teorijama zavjere i paranojom. Tako misli većina svjetskih zdravstvenih stručnjaka.

U posljednju četvrtinu, nažalost, možemo ubrojiti i jednog popularnog dalmatinskog pjevača. Možete ga nazvati Milan, Milovan, Milo ili Andrija, kako vam se više sviđa, ali nećete pogriješiti ni u jednoj od tih varijanti.

- Noću često promatram nebo, na kojemu nije teško zapaziti strane zrakoplove, koji bacaju neki čudan prah po mom gradu - javio se Andrija svojim šibenskim prijateljima.

Garaža - kafić

Poljana je u pandemijskim danima vratila status okupljališta Šibenika svih dobi, ali nije izostala ni tipična šibenska zafrkancija oko garaže ispod nje.

- Zatvoreni su kafići, pa nema boljeg mjesta za ispijanje kave nego na Poljani. Pogotovu kad je dan vedar- kaže nam je hrvatski vaterpolski izbornik Ivo Tucak, dok je s prijateljima ispijao kavicu, naslonjen na zid Šibenskog kazališta. A onda je svjetski stručnjak dodao nešto, što govori da ne može pobjeći od tipične šibenske zajebancije.

- Kad dođu hladni zimski dani espreso ćemo piti ispod u garaži. Da garaža bude više u funkciji, dok ne počne nova turistička sezona - (polu)ozbiljno dodao je Tucak.

Korona free zona

Ne znamo kako će na to reagirati inspektori i redari, ali priznati čakavski pjesnik i županijski vijećnik Ivan Dobra tvrdi da je njegov otok Žirje zapravo korona free zona!

- Kad plovimo trajektom ili katamaranom prema Kapriju i Žirju mi odreda držimo zaštitne maske ili držimo se uputa Stožera, ali čim gospođa Stanka Šižgorić prihvati cimu, te brod veže za žirajsku rivu, boduli po nepisanom pravilu skidaju maske. Osobno sam uvjeren da je Žirje korona free zona- objašnjavao nam je Dobra.

Kapetan (djed) Ljubo

U Raslini, Zatonu, Murteru i Pirovcu snimljeni su kadrovi filma "Garbura", koji režira mladi redatelj Joško Žuvan. Među glumcima, koji će se naći u glavnim ulogama nije bilo teško primijetiti veterana Zdenka Jelčića, najpoznatijeg kao kapetana Ljube u kultnoj TV-seriji "Kapelski kresovi". Od njegovih novijih uloga pamtimo ga kao patera Tomislava u Brešanovu filmu "Ustav Republike Hrvatske", te rolama u televizijskim serijama, Blago Antić u "Novinama" i Kurbaša u "Stipe u gostima".

- Igrao sam i partizanskog komandanta i ustaškog egzekutora, i svećenika i zajebanta, ali mi je posebno neobična uloga djeda u "Garburi"- priznao nam je Jelčić.

18. travanj 2024 20:55