StoryEditorOCM
Šibenikpogled unazad

Retrovizor Ive Mikuličina: ‘Znaš li koja je formula za nas Šibenčane? Nitko nam ne valja, a ne znamo što hoćemo...‘

Piše Ivo Mikuličin
27. studenog 2021. - 15:03

Tko je tu lud?

Zanimljivi su statistički podaci iz ankete, koju je provela sveučilišna profesorica Marijana Grbeša. Riječ je o sjajnoj hrvatskoj komunikologinji, koja korijenima pripada Šibensko-kninskoj županiji ili preciznije Donjem Vinovu, mjestu u općini Unešić.
U anketi se, među inim, krucijalnim nameće pitanje „Kako spojiti dva, očito, nespojiva podatka!?“ Većina anketiranih Hrvata (83 posto) tvrdi „da u našoj državi ništa ne valja“, dok istodobno njih 68 posto tvrdi da živi dobro! Pitanje je, dakle, kako uspijevaš živjeti dobro u državi, u kojoj ništa ne valja!?

- I ja sam zatečen sa spomenuta dva postotka. Pitam se tko je tu lud!? A jedino logično objašnjenje da smo mi, Hrvati nacija, koja uvijek kuka, možda i najglasnije u Europi. Najviše, pak, grintaju oni, koji su najboljeg imovinskog stanja. Ja to ne činim, iako desetljećima imam dobar standard - javio nam se iz Rijeke umirovljeni gospodarstvenik, riječki Šibenčanin Zdravko Iljadica.

Nitko im ne valja

Splitski Šibenčanin, nekad branič i direktor Hajduka Ante Žaja ima brata, također bivšeg nogometaša Joška.

- Znaš li koja je formula za nas Šibenčane? Nitko nam ne valja, a ne znamo što hoćemo – kazao nam je (polu)ozbiljno Joško Žaja prije preseljenja u Split.

Čini se da ta šibenska formula jednako vrijedi i za stanovnike Rogoznice.
Ne valja im vlasnik marine Frapa Frane Pašalić, nisu im po volji bivši općinski načelnici Mario Mladinić i Sandra Jakelić…
Rogoznicu i Šibenik spaja i podatak da je dr. Željko Burić na nedavnim stranačkim gradovima poražen u samo ta dva mjesta!

Šibenik kao Antalyja?!

- Vrijeme je da se šibenska rivijera okrene sportskom turizmu, čime bi se najlakše produljila turistička sezona na zimske mjesece. Da bude kao turska Antalya, u koju je država nemalo uložila da bi privukla nogometne klubove na pripreme u tom dijelu Sredozemlja - uvjeren je poduzetnik Joško Bačelić, poznat i po inicijativi da se otok Krapanj spoji s kopnom izgradnjom podvodnog tunela.

Samo nas je podsjetio na godine poslije Osmih mediteranskih igara, kad su istočnonjemački veslači dolazili na pripreme u Zaton, a nogometne momčadi u hotelsko-turistički kompleks Solaris i vodičku „Olympiu“. Bačelićeva inicijativa ima dodatnu težinu zbog nemalog broja neiskorištenih nogometnih travnjaka.

Funcuti u Vukovaru

U televizijskim izvješćima iz Vukovara nabrojene su brojne navijačke skupine: Torcida, BB-Boysi, Kohorta… Malo tko je spominjao šibenske Funcute.

- Bilo je dostojanstveno i nezaboravno. Samo mi nije jasna jedna stvar. Zašto vukovarski čelnici uporno tvrde „da ih je država zaboravila“, a Vukovar je, vjerujte mi, uređeniji od Osijeka!?Bilo je to lako usporediti jer smo spavali u Osijeku - zborio je "funcut" Stipe.

Potom nam je gotovo skrušeno priznao kako su u jednom od osječkih restorana ručali sa skupinom „torcidaša“.

- Dalmatinci smo, i jedni, i drugi. A sve je samo dokaz da među nama i navijačima Hajduka ima i normalnih momaka - objasnio je Stipe.

Vodičko (Šibensko) srce

- Vodice su postale središte i srce hrvatskog kazališnog amaterizma. Posebno bih zahvalila Gordani Birin, ravnateljici Pučkog otvorenog učilišta u Vodicama - izjavila je na svečanosti zatvaranja 61. festivala kazališnih amatera Hrvatske stručna suradnica Hrvatskog sabora kulture i šefica vodičke parade Martina Brumen.

Tijekom festivala u Vodicama nije zaigralo samo vodičko, već i šibensko srce. Predsjednica stručnog povjerenstva bila je Dubravka Crnojević – Carić, udovica sjajnog redatelja i šibenskog gimnazijalca Marina Carića. Sjetili smo se Hvaranina Marina.

Pobjednike festivala, dubrovački „Kolarin“ predstavljala je, među inim i Darija Žanetić- Mikulandra, kćerka nekadašnjeg juniora HNK Šibenik Marinka Mikulandre - Mikija, u čijoj je generaciji na Šubićevcu igrao i Vodičanin Cvitan Lasan.

Šibenski zet 'kontra' Spahije

U zadnje vrijeme je šibenski trener Neven Spahija više govorio o ulju, koje proizvodi u njegovim maslinicima na Danilu nego o košarci. No, iznenada je „uskrsnuo“ u španjolskoj Baskoniji. Kao dokaz da se Spahija i Baskija ne samo lako rimuju, već i međusobno cijene.

Neven je dodatno sretan što je startao pobjedom nad Crvenom zvezdom. No, tri dana poslije je izgubio od moskovskog CSKA. U utakmici, koju je sudio šibenski zet, Dubrovčanin Sreten Radović. Radović je, inače, pašanac novinaru Zoltanu Kaboku.

image
Neven Spahija
AFP
19. travanj 2024 01:30