StoryEditorOCM
ŠibenikPOGLED UNAZAD

Retrovizor Ive Mikuličina: Žirje zove Ukrajince i zašto se kapetan Crvene zvezde srami ćaćina rodnog sela u zaleđu Šibenika

Piše Ivo Mikuličin
17. travnja 2022. - 10:28

Sjednice Županijske skupštine u Šibenik!

Dalmatinska je praksa, ako je vjerovati podacima koje smo dobili iz Zadra, Splita i Dubrovnika, posve suprotna navadi Šibensko-kninske županije glede održavanja redovitih sjednica Županijske skupštine.

– Sve sjednice Županijske skupštine održali smo u Dubrovniku, uz napomenu da smo u doba najteže pandemije korone Gradsku vijećnicu samo zamijenili dvoranom Studentskog doma – otkrio nam je Arijan Ćustović, pročelnik Dubrovačko-neretvanske županije.

Istovjetnu informaciju dobili smo iz Splita, gdje su sve sjednice Županijske skupštine održane u dvorani jednog od splitskih fakulteta.

Mala iznimka je Zadar, gdje je u doba pandemije, u tri navrata, Gradska vijećnica iz epidemioloških razloga zamijenjena dvoranom razvojnog centra u Poličniku.

Šibensko-kninska županija je sve sjednice, od konstituirajuće do danas, s iznimkom nastavka zadnje, sedme, održala u Drnišu.

Treba li posebno potencirati temu koja "kraljuje" u šibenskim kuloarima, a koja se svodi na to da dio čelnih ljudi Šibensko-kninske županije ne poštuje na pravi način županijsko središte!? Da nedovoljno cijeni grad Fausta Vrančića, Ive Brešana, Arsena Dedića, Dražena Petrovića... Grad heroj iz Domovinskog rata.

image

Nikša Stipaničev/Hanza Media

Niksa Stipanicev/Cropix/Hanza Media

ŽIRJE ZOVE UKRAJINCE

Je li tuga ukrajinskog naroda i prilika da se popune prazne kuće na šibenskim otocima!? Tu dvojbu glasno naglašava Ivan Dobra, žirajski aktivist, pjesnik, povratnik iz Amerike i bivši županijski vijećnik.

– Žirje ima toliko neiskorištenog stambenog prostora da bi se problem riješio "preko noći". I ne samo to. S većim brojem žitelja za tren bi se aktivirali realni planovi o izgradnji marine, ulaganju u poljoprivredu, pa i izgradnji doma za stare i nemoćne bodule. Projekt koji je propao u zadnji tren. U ovom trenutku u šibenskom je Cvjetnom domu devet Žirjana. Vjerujem da bi oni radije umirovljeničke dane provodili na svom rodnom školu. Vjerojatno bi im se pridružili i ostali ostarjeli šibenski boduli – uvjeren je Dobra.

Usput, jedna od žirajskih hridi, zvana Debeli krug, dobila je boje ukrajinske zastave!

BORJAN SE SRAMI KRIČAKA!

– Srami li se Mile Borjan, vratar Crvene zvezde i kanadske nogometne reprezentacije, ćaćina sela Kričke. Mjesta u kojemu su do Domovinskog rata u miru živjeli i katolici, i pravoslavci, i "roge" (op.p., to je domaći naziv za grkokatolike). Ćaća mu je sigurno pričao o rodnom selu i NK Kričke, u kojemu su igrali i Srbi (Borjani, Čakići, Popci...), ali i Hrvati (Jerkovići, Bilići...). Milin otac bio je vratar drniškog DOŠK-a i kninske Dinare – reagirao je stari šibenski sportski zanesenjak Josip Bilić poslije Miline izjave "da je rođen u srpskoj Dalmaciji". Iz Kričaka je, ako niste znali, i Slobodan Čakić, kojemu je nedavno uručeno i visoko priznanje Hrvatskog nogometnog saveza, a koji, očito, misli "nešto drugačije" od Mile.

NAKLON ŠUPUKU I MEICHSNERU

"Šibenska industrija u 20. stoljeću" predstavlja središnji tekst u jubilarnom, desetom biltenu "Juraj", što ga tiska Društvo za očuvanje šibenske baštine "Juraj Dalmatinac". Autor teksta ing. Živko Lazinica posebno je potencirao šest glavnih proizvoda (kalcijev karbid, ferolegure, kalcijev cijanamid, glinicu, aluminij, ugljen i grafitne proizvode) te tri tvornice (TEF, Lozovac i TLM). No u ćakuli na promociji biltena ing. Lazinica je rado "svratio" i u 19. stoljeće.

– Ondašnji gradonačelnik Ante Šupuk i ing. Vjekoslav Meichsner bili su vizionari razvoja našeg zavičaja. Meichsneru je to službeno priznala i Direkcija željeznica Austro-Ugarske Monarhije potvrdom, izdanom 13. veljače 1880. godine u Beču – otkrio nam je Lazinica.

SKANSI U SJEMENIŠTU

Nemojte da vas zavara naslov! Nije se nedavno preminula hrvatska košarkaška legenda Petar Skansi spremao za svećenički poziv. On je u dvorištu šibenskoga Biskupijskog sjemeništa prije šezdesetak godina zajedno s Krešom Ćosićem participirao u propagandnoj prijateljskoj utakmici Zadar – Split. Valja se jednako podsjetiti emotivne Skansijeve izjave u knjizi "Ši-Ši-Šibenka".

– Povijest nas uči da je Šibenka brže od svih dalmatinskih klubova došla do europskih finala. Neovisno od toga što do neba cijenim Dražena, ne bih posezao za tvrdnjom da je Šibenka samo Draženov klub. Cijenim i ostale šibenske košarkaše. Od Ivice Žurića do Predraga Šarića, od Nenada Slavice do Mira Jurića. Da ne govorimo o Danku Radiću i Zoranu Grpcu. Je li ijedan grad u bivšoj državi, pa i šire, stvorio tako sjajan sudački par – kazivao nam je Skansi.

02. svibanj 2024 06:14