StoryEditorOCM
ŠibenikPogled unazad

Retrovizor Ive Mikuličina: Zašto Sanja Jurišić ne može biti uspješna direktorica županijskog TZ-a i dobar primjer Dina Karađole

Piše Ivo Mikuličin
9. travnja 2022. - 21:38

Može li nadarena šibenska televizijska novinarka Sanja Jurišić biti i uspješna direktorica Županijske turističke zajednice!? Na to pitanje zadarske Šibenke dobili smo negativan odgovor. Zašto? To mogu objasniti oni koji natječajem biraju nasljednicu Murterinke Željane Šikić, a koji su otkrili Sanjin proceduralni propust. No nema dvojbe da tako važna grana kao što je turizam ne bi smjela biti poprište stranačkih borbi. O tome najbolje govori primjer Dina Karađole, koji je već drugi mandat direktor Turističke zajednice grada Šibenika iako nije član vladajuće stranke (čitaj: HDZ-a). Valja spomenuti da je kao premijer slično razmišljao i pokojni SDP-ovac Ivica Račan, u čijem su mandatu glavni motori hrvatskog turizma bili nezavisna Pave Rusković-Župan i HDZ-ovac Niko Bulić.

ŠIBENČANI PREDNJAČE!?

Neslužbene informacije govore da Šibenčani gotovo prednjače u uspješnim aktivnostima u europskom projektnom konzorciju, što ga, osim Krešimirova grada, čine bugarski Delene, grčki Terapion, poljski Malbork, španjolska Mula, talijanska Cesena i litavski Ukmerge.

– Naš projekt Kairos ima socijalnu uključivost kad je riječ o revitalizaciji stare gradske jezgre. Da se valorizira kulturna baština, te istodobno olakša način života za stanovnike u starom dijelu Šibenika. Uvjereni smo da naš projekt ima pozitivan utjecaj u tom smislu. Dakako, uz pomoć svih drugih gradskih čimbenika – istaknula je Ines Sarić iz Ureda za gospodarstvo grada Šibenika.

RAZOČARANI BRANITELJI

– Silno smo razočarani nedavnom anketom među građanima Šibenika, koja govori da bi 52 posto mladih radije otišlo na rad u Irsku nego odgovorilo pozitivno na inicijativu da se oživi služenje vojnog roka. Da smo mi tako razmišljali u rujnu 1991. godine, Ratko Mladić bi se tenkovima ušetao u Krešimirov grad – stoji, među inim, u e-mail poruci koju smo dobili od skupine šibenskih branitelja iz Domovinskog rata.

Slično je reagirao i jedan od žestokih "funcuta".

– Oni bi u Irsku, a znadu li ti mladići i njihovi roditelji da mladi Hrvati tamo rade i žive pod ne baš zavidnim uvjetima. U Dublinu nije rijetkost da ih osmorica spava u malom stanu – reagirao je 31-godišnji "funcut".

Tome valja samo dodati staru dalmatinsku "da je bolji dinar u ladu nego tri na suncu"!

JURAS ZA PETICU

Ne miruje poznati šibenski pjesnik i brodograditelj dr. Krste Juras. Sve što je učinio u posljednje vrijeme je za čistu peticu. Pred tiskanjem je njegova peta zbirka pjesama pod naslovom "Prirodni okoliš", a prvi put je napisao i pet soneta.

– Lakše je bilo napisati pjesme nego naći sponzora i nakladnika. No riješio sam sve "tehničke probleme" pa će zbirku pjesama izdati splitska "Naklada Bošković" – otkrio nam je Juras.

Pogovor nove zbirke pjesama poznatog Šibenčanina napisao je proslavljeni dubrovački pjesnik Luko Paljetak, istaknuvši, među inim, kako je "Juras istinski pjesnik mora". Promocija pete zbirke Jurasovih pjesama održat će se ovog ljeta u Splitu, koji je bio i domaćin Krstine autorske večeri na Splitskom festivalu zabavne glazbe.

MILOŠEVIĆ MEKŠI OD PUTINA!?

– Kad čitam vijesti te gledam televizijske slike koje stižu iz Ukrajine, ne mogu se oteti dojmu da je i Slobodan Milošević bio mekši od Vladimira Putina. U tom smislu imam i osobno iskustvo. Profesionalno sam nazočio beogradskom prosvjedu protiv Miloševića, na kojemu je bilo 100 tisuća osoba, dok u Moskvi zatvaraju ljude ako se pojavi samo pet prosvjednika – kazivao nam je poznati vodički umjetnik Šime Strikoman.

Valja podsjetiti da je Strikoman bio prvi hrvatski snimatelj koji je od početka Domovinskog rata stigao u Beograd.

image

Uskoro izlazi Đanijeva 'Nostalgija'

 

Darko Tomas/Cropix/Hanza Media

ĐANIJEVA NOSTALGIJA

"Nostalgija" je naziv novog CD-a našeg Tribunjca Đanija Stipaničeva, koji će uskoro izdati Croatia Records. Nosač zvuka dobio je ime po davnoj pjesmi Mila Hrnića, iz doba kad je bio solist dubrovačke grupe "Libertas". Među odabranim pjesmama s okusom naftalina su i "Znaj da volim je ja" (Mišo Kovač), "Odiseja" (Leo Martin)...

– Nisam mogao odoljeti želji da snimim pjesme koje jednako govore o sjajnim autorima i izvođačima – priznao nam je Đani.

Za one koji vole pikanterije otkrit ćemo da je menadžer Mila Hrnića u doba "Nostalgije" bio šibenski košarkaški sudac Danko Radić!

30. travanj 2024 17:53