StoryEditorOCM
Šibenikpogled unazad

Retrovizor Ive Mikuličina: Tko zapinje noge Franji Pašaliću, radovi na Jollyjevoj zgradi i Ante Rukavina koji lovi palamide u šibenskoj luci

Piše PIŠE IVO MIKULIČIN
25. travnja 2021. - 20:25

KOME SMETA PAŠALIĆ?

Ne možemo se oteti dojmu da Frani Pašaliću, vlasniku najbolje hrvatske i jedne od najboljih svjetskih marina, rogozničke Frape, uvijek netko zapinje noge. Još je u sjećanju sjednica Općinskog vijeća Primoštena (op.a. prije podjele na općine Primošten i Rogoznica), kad dio vijećnika nije nimalo honorirao Pašalićevu hrabrost da usred Domovinskog rata investira u novu nautičku luku, koja je, usput rečeno, pozitivno preobrazila Rogoznicu.

– Prestanite me zajebavati. Kažite već jednom "da" ili "ne". Ne želim se natezati s vama, neovisno o nemalim sredstvima koje sam već uložio – kazao je Pašalić prije konačne odluke Općinskog vijeća.

Sad ima sličnih problema oko nautičke luke u Dubrovniku, iako je već izgrađena na temelju uredno dobivene koncesije.

– U Dubrovniku će se na meni lomiti zubi, a u svemu tome najvažnija je činjenica da u praktički izmišljenom problemu ja nisam nimalo kriv – žučno se ovih dana oglasio Pašalić.

'BEZIMENI' KANDIDATI!?

– Već danima prelamam staru dvojbu - puknuti ili reći!? Nisam baš razumio što je htio reći Marko Jelić, gradonačelnik Knina, kad je kazao „da će predstojeći lokalni izbori biti s imenom i prezimenom, a ne sa stranačkom iskaznicom“ – javio nam se iz Rijeke stalni čitatelj našeg lista Zdravko Iljadica, odavno zapažen kao sponzor šibenskog sporta (košarka, vaterpolo, veslanje).
Potom je dodao:

– Ne dovodim ničim u pitanje osobni integritet gospodina Jelića, ali zar su Goran Pauk i Željko Burić iz HDZ-a, te Tonči Restović iz SDP-a bezimeni!? Zar Pauk nije hrvatski branitelj, sjajni nogometni veteran i predsjednik Zajednice hrvatskih županija? Svi pamte Burića kao uspješnog ravnatelja Šibenske bolnice i uglednog liječnika. Restović je, pak, iskusni odvjetnik, bio je i ravnatelj NP Krka, a sjećam ga se i kao nadarenog plivača. Uostalom, samo dio šibenskih oporbenih političara kritizira aktualnu vlast. U drugim se gradovima, pa i u mojoj Rijeci, dive napretku Šibenika.

STRAH OD DIMNJAKA

Dobro napreduju radovi na novoj zgradi Josipa Stojanovića Jollyja na lokaciji starog kina "Tesla". No, pogled na novo zdanje kvari stanje na krovu susjedne kuće, kojoj bi i lakši potres srušio dimnjake i crjepove.

– Svjesni smo mi toga, već je i napravljen projekt za obnovu krova i uređenje fasade. No, saniranje problema zapinje na neriješenim vlasničkim odnosima – informirao nas je ing. Damir Lučev, ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Šibensko-kninske županije.

Riječ je o zgradi u prizemlju koje se nalazi poslovnica zagrebačke Privredne banke, a koja je najvećim dijelom bila vlasništvo stare šibenske obitelji Iljadica Grbešić.

OD ŠATORA DO SUSHIJA

Članovi Umirovljeničkog savjeta, koji redovno zasjeda na štekatu kavane "Medulić", krste se od čuda zbog iznenadne rasprave o podizanju turskog šatora kao povijesne atrakcije na tvrđavi sv. Ivana.

– Nije im smetalo kad je turska Dogus grupa bila godinama sponzor slavnoj Šibenki, te ju je zapravo, uz pomoć šibenskih košarkaških zanesenjaka, iz Treće vratila u Prvu ligu, a sad im smeta turski šator kao simbolični dio projekta u obnovi tvrđave – grintaju umirovljenici.

Za duhovitom usporedbom posegnuo je ekonomist Rade, koji je gotovo cijeli radni vijek proveo u hotelijerstvu i ugostiteljstvu.

– Znači li to da Amerikanci, zbog japanskog napada na Pearl Harbour prije 80 godina, ne bi smjeli imati restorane sa sushijem – (polu)ozbiljno se zapitao Rade.

ANTE LOVI PALAMIDE

Uzalud su bili svi napori i pokušaji sportske redakcije, pa i šibenskog dopisništva HRT-a da se prije uzvratne utakmice Villareal – Dinamo domognu izjave Ante Rukavine, "vječne" zvijezde hrvatskog nogometa i bivšeg prvotimca Šibenika, Hajduka, Dinama, Panathinaikosa… Želja je bila temeljena na činjenici da je šibenski napadač jednostavno blistao na ne tako davnoj utakmici Dinamo – Villareal (2:0), kad je bio i strijelac.

– Nemojte se ljutiti, ali ja sam se povukao iz nogometa, pa u tom smislu ne želim kontaktirati ni s medijima – izjavio je 33-godišnji Ante, koji bi još uvijek mogao koristiti svom matičnom klubu.

Čitatelji se sigurno pitaju, a što to radi Rukavina? Dobili smo ga na mobitel poslije uspješnog ribolova na palamide na ulazu u šibensku luku!
 

16. travanj 2024 08:16