StoryEditorOCM
Šibenikpogled unazad

Retrovizor Ive Mikuličina: Tko je to iz Šibenika slao mailove u Bruxelles da nam za uređenje Poljane ne daju ni eura?!

Piše Ivo Mikuličin
12. veljače 2021. - 19:05

Nautičari nam ne bježe

– Moji stari klijenti, nautičari iz zapadnoeuropskih zemalja, ne bježe iz Rogoznice. I dalje drže svoje jahte i brodove vezane u mojoj marini Frapa. To sugerira da bi sezona mogla biti bolja, no ona ovisi ponajviše o epidemiološkim mjerama u njihovim državama. Oni su desetljećima vjerni meni i Rogoznici, ali istodobno savjesno poštuju mjere i upute svojih zemalja – objasnio nam je Frane Pašalić, vlasnik rogozničke marine Frapa, koja je dobitnik brojnih domaćih i svjetskih priznanja iz nautičkog turizma.

No, nije izdržao da (polu)ozbiljno doda još nešto:

– Hrvatskim televizijskim kućama se itekako isplati da u pandemiji stalno prikazuju političare. Tako im je program osjetno jeftiniji, jer bi ih, primjerice, pjevači svojim nastupima došli puno skuplje!

Jerina čestitka

– Svom rodnom Šibeniku bih htio posebno čestitati na dvama projektima: preporodu nogometnog prvoligaša i otvaranju Muzeja antifašističke borbe. Na Muzeju sam posebice čestitao Zoranu Restoviću, iako naši odnosi osamdesetih godina minulog stoljeća nisu bili baš idilični – javio nam se iz Zagreba umirovljenik Jere Slavica, kojega pamtimo kao predsjednika Izvršnog vijeća Skupštine općine Šibenik. Osvjedočeni ljevičar Slavica je otišao korak dalje, te poručio:

– Volio bih da ljudi bliski mom svjetonazoru razlikuju JNA iz Drugog svjetskog rata od one koja je pod vodstvom Slobodana Miloševića i Veljka Kadijevića sijala samo zlo na našim prostorima.

Šibenčani protiv Šibenika (2)

Repriza naslova što smo ga objavili u Šibenskom listu prije tri tjedna. Na to nas je, jednostavno rečeno, ponukao Petar Mišura, gradski pročelnik za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj.

– Naravno da sam sretan što je šibenska Poljana kandidirana za "Mies van der Rohe", ili prestižnu europsku nagradu na području arhitekture. Osobno, to sam i očekivao. No, možda je sada prilika da otkrijem nešto, što zapravo nevoljko govorim. Kad smo se natjecali za EU sredstva potrebna za uređenje Poljane, na adresu onih koji su o tome odlučivali stiglo je desetak mailova, ali ne iz Splita, Zagreba, Zadra... Mailove su protiv šibenskog projekta slali Šibenčani! I nemate pojma koliko sam zbog toga bio žalostan – otkrio nam je Mišura.

Usput, Mišura kaže da je već spremno desetak novih projekta za EU fondove. Toliko da se pripreme oni koji pišu mailove "kontra" rodnoga grada!

Na zapadu ništa bolje

Na zapadu ništa nova (bolje)! U to nas uvjeravaju dvije Šibenke, na zapadnoeuropskim adresama.

– Osjećam se tjeskobno kad u mom gradu u 18 stupi na snagu policijski sat. Osluškujući vijesti iz domovine, imam dojam da su kod nas u Hrvatskoj mjere ipak nešto blaže – javila nam se Vesna Radl, koja živi u francuskom gradiću Pau. Tamo gdje su šibenski košarkaši nekad ratovali u europskim utakmicama s momčadi Pau Orthez.

Bitno se ne razlikuje ni poruka doktorice Marine Picule iz švicarskog Berna, prve rodice EU parlamentarca Tonina.

– Ne pamtim kad sam u zadnja dva mjeseca provirila iz kuće. A Švicarska se silno trudi da zaustavi pandemiju – telefonirala nam je Marina.

Stiže Matej Meštrović!

U šibenskom kazalištu uskoro bi mogao zasvirati pijanist svjetskog glasa Matej Meštrović. No, nije riječ o njegovu samostalnom koncertu, već bitnoj (glazbenoj) ulozi u zadarskoj lutkarskoj predstavi "Oto i Valentina".

– Nije lako bilo nagovoriti Mateja na, za njega, mali posao. Presudilo je to da smo korijenima s istog otoka, Drvenika na trogirskom području – otkrila nam je redateljica predstave, zadarska glumica Gabrijela Meštrović-Maštruko.

Gabi je stara prijateljica Šibenika još od predstave "Morsko more", kojom je prije 33 godine otvoren MDF, a koju su potpisala dva draga pokojnika, Jakša Fiamengo i Marin Carić. Potonjeg pamtimo i kao šibenskoga gimnazijalca.

24. travanj 2024 10:43