StoryEditorOCM
Šibenikpogled unazad

Retrovizor Ive Mikuličina: Stoji li iza kandidature dr. Bure Škorina stranka i kako je šibenski Makedonac unatoč pandemiji ostvario rekordnu zaradu

Piše Ivo Mikuličin
5. veljače 2021. - 18:16

Neki kukaju, neki rade

U doba kad svi kukaju zbog loših poslovnih rezultata, kninski pogon KNAUF-a (op.a. precizna adresa je selo Uzdolje) prkosi pandemijskim teškoćama. Na najdjelotvorniji način: pozitivnim financijskim brojkama i novozaposlenim djelatnicima.

- Prošla nam je godina bila najuspješnija u poslovnom smislu u zadnjih 15 ljeta. Da se ne bih razbacivao velikim brojkama u proizvodnji gipsanih ploča, kazat ću jednostavno da nam je iskorištenost kapaciteta u minulih 12 mjeseci bila čak 97 posto. A siječanj novim podacima sugerira da smo nastavili istim putem.

Prvenstveno zahvaljujući angažmanu i radnoj disciplini naših zaposlenika, te jasnim ciljevima cijele tvrtke – kazao nam je direktor kninskog pogona KNAUF-a, šibenski Makedonac Dean Vapski. Na zoran način menadžment je priznao učinak svojih djelatnika u uspješnom poslovanju pogona KNAUF-a. Osim uobičajene božićnice (2500 kuna), svi su zaposleni dobili kao bonus i trinaestu plaću.

(Ne)priznata Hrvatska

- Tko želi govoriti sve što misli, neka ne ide u diplomaciju. Kad se diplomati ne slažu s politikom svoje države, imaju samo jedan izlaz: da se sami povuku iz službe– napisao je Mirko Galić, bivši veleposlanik Hrvatske u Parizu i ravnatelj HRT-a, te još uvijek aktivni novinar.

Svoje mišljenje o Lijepoj našoj, hrvatskim političarima i diplomaciji proširio je na efektan način. Iako je Galić poznat kao umjereni ljevičar, posegao je za pomalo ciničkim komentarom: "Hrvatsku su priznale sve zemlje svijeta, ali ne i hrvatski ultraljevičari!"

Možda kolegu Mirka ne bismo ni spominjali da on, također, nije naše gore list. Rodom je iz Piramatovaca, sela u skradinskom zaleđu, pa je i osnovnu školu završio u Skradinu.

U njegovoj samo naoko kontrastnoj biografiji vrijedi spomenuti i podatak da je bio član uprave „pokojnog“ Agrokora.

Domovine sin

Malo koga je iznenadila najava kandidature za šibensko-kninskog župana zagrebačkog Šibenčanina i umirovljenog liječnika dr. Miljenka Bure. On nikad nije bježao od ambicija. Od tinejdžerskih dana, kad je svirao u školskom orkestru pokojnog Božidara Grge, do vremena kad je bio pomoćnik ministra zdravstva u Račanovoj vladi.

- Ne vjerujem da će on biti neovisni kandidat. Prema neslužbenim informacijama, dr. Bura je „domovine sin“ – tvrdi jedan od najstarijih šibenskih političara. U „prijevodu“, iza kandidature poznatog liječnika stoji Domovinski pokret!

Pohvala 'Šibenskom'

Iz Rijeke nam se javio Zdravko Iljadica, umirovljeni brodovlasnik i zakleti zaljubljenik u rodni Šibenik. S posebnom pohvalom za Šibenski list.

- Znate, ja sam čovjek starog kova. Pogledam ja i portale, ali ne mogu bez tiskovina. Svaki dan pročitam četiri dnevne novine. Normalno, riječki Novi list i splitsku Slobodnu Dalmaciju, te Jutarnji list i Večernji list. Nije teško primijetiti tko u koji politički rog jasno i glasno puše. Zato bih, kao najdemokratskiji, najotvoreniji izdvojio Šibenski list. Ne zato što sam rođeni Šibenčanin. „Šibenski“ je otvoren za različite političke opcije. Dopušta čitatelju da procijeni koja je od suprotstavljenih političkih opcija u pravu – potencirao je Iljadica.

Miletino stablo

Malo koga je od fetivih Šibenčana iznenadio podatak da je dogradonačelnik Danijel Mileta bio disk-džokej u „Noći muzeja“. Stara je istina da jabuka ne pada daleko od stabla. Njegov otac ing. Tomislav jedan je od najpoznatijih šibenskih diskofila s vjerojatno najbogatijom kolekcijom gramofonskih ploča, longplejki i CD-ova u Krešimirovu gradu.

Stariji Mileta se iskazao i kao glazbeni kritičar, pa je nepogrešivo prognozirao dug vijek „Šibenske balade“, službene šibenske himne.

- "Šibenska balada" rođena je u vremenu kad pjesme tako brzo nastaju i nestaju. Možda će upravo zbog toga ostati kao najljepši biser. Kao himna grada i onih koji će ga ostaviti, ali nikad zaboraviti - napisao je prije 42 godine ing. Tomislav Mileta.

19. travanj 2024 16:28