StoryEditorOCM
Šibenikpogled unazad

Retrovizor Ive Mikuličina: Što je prvi čovjek Pravoslavne crkve u Dalmaciji otkrio za srpsku televiziju i kako lokalni izbori ugrožavaju brak?!

Piše Ivo Mikuličin
28. svibnja 2021. - 16:46

Pregovori ili trgovina?!

- Ne znamo bili bismo se smijali ili progovorili s ogorčenjem, zbog dijela medijskih naslova između dva izborna kruga - otvorili su nam se Ivica i Damir, stari šibenski HDZ-ovci.

Vrlo brzo smo dobili i objašnjenje njihova stava.

- Ovih dana čitamo naslove „Počeli pregovori o podjeli vlasti u Rijeci i Zagrebu, između stranke Možemo i SDP-a“ ili „Oporbene stranke ostvarile dogovor o suradnji u šibenskoj županiji“. Dakle, sad se spominju termini „pregovor“ i „dogovor“, a kad lideri HDZ-a sjednu za stol s nekom strankom da bi dobili samo jednog, jedinog člana Gradskog ili Općinskog vijeća, onda se to na (pred)izbornim skupovima i u dijelu mediju krsti „ grubom političkom trgovinom“ – s primjetnim cinizmom govorili su Damir i Ivica.

Ne mogu bez mora!

Zanimljiva je bila reportaža srpske televizije „Može li se u mantiji kroz Šibenik?“, u kojoj je beogradski novinar prošetao šibenskim kalama, trgovima i rivom u društvu dalmatinskog episkopa Nikodima Kosovića.

Episkopov odgovor je bio kratak i jasan: - Može!

No, puno više od tog kratkog odgovora bila je zanimljivija episkopova izjava, u kojoj potencira svoju pripadnost rodnoj Dalmaciji.

- Mi smo vam Dalmatinci malo teški ljudi. Vjerojatno, zbog jakog sunca i tvrdog kamena. Ne, ne mogu zamisliti život bez mora, Mediterana. Djetinjstvo sam proveo u Zadru, studirao u Solunu i Rimu, sad sam ovdje u Šibeniku - otvorio se na ležeran način Nikodim u ćakuli sa srpskim televizijskim kolegom.

image
Milorad Pupovac i dalmatinski episkop Nikodim
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Kovačeva tužna "pjesma"

Ne, nije riječ o legendarnom šibenskom pjevaču Miši Mati Kovaču, već o Mariju Kovaču, čelniku šibenskog ogranka Domovinskog pokreta i bivšem ministru u Račanovoj vladi. Sjećamo se njegove ogorčenosti reakcijom kolega ministara, kad im je otkrio da je katolik, vjernik.

- Najveći dio ministara me od tog trenutka na svoj način ignorirao. Kad bi ih na sjednici Vlade pozdravio „Dobro jutro“, nitko mi ne bi odzdravio, s izuzetkom premijera Ivice Račana i Zadranke Ingrid Antičević Marinović. Da ne povjeruješ svojim očima i ušima - kazivao nam je onomad Kovač, kojega pamtimo i kao prokušanog basa klape Jadrija.

- Vjerujem da se toga sjeća i Mario, ne samo vi, šibenski novinari - podario nas je svojim crnim humorom jedan zakleti Šibenčanin.

image
Mario Kovač
Nikša Stipaničev/Cropix

Pop je umro

Poznati zagrebačko-šibenski glazbeni menadžer Zoran Škugor bježi od brojnih teza „urote protiv Hrvatske“, rođenih istog trenutka, kad je objavljeno da ljepuškasta Splićanka Albina Grčić nije sa skladbom „Tic Toc“ našla mjesta u eurovizijskom finalu.

- Prava je istina da je pop-glazba kod nas umrla prije dvadesetak godina. Da u poplavi narodnjaka gotovo da nema nekoga, tko bi napisao kvalitetnu pop-pjesmu – uvjeren je Škugor, kojega u rodnom Šibeniku pamte i kao nadarenog stolnotenisača.
Stariji šibenski glazbenici su na istoj (glazbenoj) liniji sa Škugorom.

- Hrvatski pop je umro, kad su na drugi svijet preselili Đorđe Novković i Zdenko Runjić. Zadnji veliki udarac hrvatska pop glazba doživjela je smrću Rajka Dujmića - uvjereni su iskusni šibenski glazbenici.

image
Albina Grčić niej prošla u finale Eurovizije
Damir Krajač/Cropix

Izbori ugrožavaju brak!?

Ugrožavaju li izbori za šibensko-kninskog župana i slogu u brakovima!? Čekajući na tehnički pregled svog automobila u šibenskoj stanici Jadranskog osiguranja bili smo gotovo prisiljeni slušati monolog simpatične gospođe sa susjednog stola.

- U našem je braku nemala svađa oko toga koga u drugom krugu valja birati za šibensko-kninskog župana. Moj suprug je za Kninjanina Marka Jelića, a ja za Šibenčanina Gorana Pauka. Sad je samo pitanje tko će koga nagovoriti da promijeni mišljenje – otkrila je dama, koja je, također, čekala na tehnički pregled svog automobila.

I tko kaže, tko to laže da su lokalni izbori jednostavna stvar!?

23. travanj 2024 14:08