StoryEditorOCM
Šibenikpogled unazad

Retrovizor Ive Mikuličina: Snaga vatre, Turčinov kao Clinton i novo podzemno parkiralište u Šibeniku

Piše Ivo Mikuličin
22. srpnja 2022. - 21:04

Neka visi Pedro (Vlada)!

– Osjećali smo se nemoćnim pred neviđenom snagom vatre i vjetra. Nama, koji smo svojski prionuli uređenju poljoprivrednih površina dodatnu teškoću predstavljali su susjedni neobrađeni tereni. Osobno ne bih imao ni blizu takvu štetu da moji susjedi održavaju svoja zemljišta – kazivao nam je dan poslije velikog požara zatonski poljoprivrednik i afirmirani glazbenik Dražen Ševerdija.

– Piloti kanadera su majstori svoga zanata. Oni su u požaru gotovo riskirali svoje živote. Njima i vatrogascima nitko, ama baš nitko nema što prigovoriti – uvjeren je Šibenčanin Joško Jurić.

Suprotno tome, Zoran Milanović još jednom je potvrdio "da sve zna", te manirom boga vjetra i vatre kazao " Za sve je kriva Vlada!"

Kao da su požari ovog ljeta hrvatski "specijalitet". Kao da ne gori u Italiji, Portugalu…

VIŠESTRUKA KORIST ZA ŠIBENIK

Nema dvojbe da će odluka hrvatske Vlade o ustupanju zemljišta u vojarni "Bribirskih knezova", vrijednog 13,5 milijuna kuna za izgradnju novog vatrogasnog doma biti od višestruke koristi za Šibenik. Nije riječ samo o puno boljoj lokaciji za šibenske vatrogasce, koji će tako brže i lakše stizati na intervencije.

– Prostor sadašnjeg Vatrogasnog doma bit će bazna lokacija za turističke autobuse, pa i u funkciji planirane žičare, koja će spajati šibenske tvrđave. Nema dvojbe da će se graditi i novo parkiralište, jednako potrebno turistima, građanima i brojnim posjetiteljima Tvrđave svetog Mihovila – najavljuje šibenski gradonačelnik dr. Željko Burić.

Doznajemo kako bi najavljeno parkiralište trebalo dobrim dijelom biti pod zemljom.

TURČINOV KAO CLINTON!?

Murterskog načelnika Tonija Turčinova poslije vijesti o plaćenom seksu u Klagenfurtu nije, dakako, zaobišla šibenska zafrkancija.

– Turčinov je kao bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Bill Clinton. I njega su poslije seksa s Monicom Levinsky branili njegovi prvi suradnici. Najviše su ga branili Rusi, kojima je u tom trenutku predsjednik bio Boris Jeljcin, a koji su poručivali "Bolje imati za predsjednika preljubnika nego pijanca" – kazivali su nam stari šibenski zafrkanti.

Dakako, razlika je u tome što je Clinton zaslužio besplatni seks, koristeći osobni šarm, dok je naš Toni za trenutke strasti koristio općinsku blagajnu.

Zadnja šibenska zafrkancija na račun Turčinova govori: – Pa, nije on kriv što njegova i općinska kartica imaju isti PIN!

PAŠALIĆ JE KRIVA META!

– Nije mi jasno kako nekim "mudracima" nije dosadilo kritizirati ili javno napadati Franju Pašalića, vlasnika rogozničke marine Frapa. Čovjeka, koji je najzaslužniji što se Rogoznica iz ribarskog mjesta preobrazila u jednu od najpoznatijih nautičkih luka u Europi, te važnu turističku postaju – javio nam se dubrovački Šibenčanin Marinko Mikulandra, koji je za svoj predan rad u gradu podno Srđa dobio Nagradu grada Dubrovnika za životno djelo.

I gotovo nas prisilio na dodatak priči. Što kriti da nekim Franjinim kritizerima smeta prezime Pašalić, koje ih podsjeća na njegova prezimenjaka Ivića. No, oni, koji dobro poznaju Franju Pašalića i njegov životni put dobro znaju i kako su kritizeri izabrali sasvim krivu metu. Najbolji kontraargument njihovim stavovima je fotografija s pogreba legendarnog košarkaša Mirze Delibašića, Bošnjaka, rođenog u Tuzli, koji je najljepše dane proveo u Sarajevu. Uz Delibašićev odar je s lijeve strane bio Hrvat Franjo Pašalić, a s desne Srbin Vojo Milijaš, nekad član Predsjedništva KSJ-a.

TEDI NA ŠANSONI

Tedi Spalato se vraća na Dalmatinsku šansonu u Šibeniku. Sjajni splitski kantautor zapjevat će na prvoj festivalskoj večeri, posvećenoj stvaralačkom opusu umjetničkog ravnatelja Dušana Šarca.

– Riječ je o pomalo zaboravljenoj, ali itekako pjevnoj skladbi "Ovo je naša noć", koju u originalu pjeva Mišo Kovač. Tedi se nećkao hoće li nastupiti, ali kad je čuo pjesmu više nije imao dileme. Ostale Šarčeve skladbe otpjevat će mahom šibenski izvođači – kazao nam je Branko Viljac, jedan od direktora "Šansone".

Vrijedi spomenuti i autora teksta. To je pokojni Mario Mihaljević. I priču iz davnina, kad su pjesmu "Ovo je naša noć" na "Večeri Šibenčana u Beogradu" zajednički izveli članovi popularnih šibenskih klapa "Stari prijatelji" i "Bonaca".

image

Tedi Spalato opet u Šibeniku

Nikola Vilić/Cropix
19. travanj 2024 14:34