StoryEditorOCM
ŠibenikPOGLED UNAZAD

Retrovizor Ive Mikuličina: Rokići gotovi prije roka, kaprijanske muke i Izraelci u šibenskim hotelima!

Piše PIŠE: IVO MIKULIČIN
1. svibnja 2021. - 09:01

ROKIĆI PRIJE ROKA!

Prometni čvor ili novi ulaz u grad u predjelu Rokići bit će završen mjesec dana prije dogovorenog roka ili sredinom srpnja.

– Gotovo nevjerojatna je brzina i organiziranost radova tvrtke "Strabag". Rokić je, tvrdim, najbolje organizirano šibensko gradilište u zadnjih 8 godina. Možda čak i šire, u Hrvatskoj – uvjeren je Dane Mileta, šibenski dogradonačelnik.

Konačna financijska "konstrukcija" bit će teška oko 32 milijuna kuna, uključujući PDV i projektnu dokumentaciju. Najveći dio troškova, točnije građevinske radove i otkup zemljišta, preuzele su na sebe Hrvatske ceste.

Neslužbene informacije iz šibenske "vlade" govore da su pred lokacijskom dozvolom i projekti izgradnje prometnih čvorova Njivice i Mandalina (čitaj: križanja pored TLM-Impola).

image
Rekonstrukcija čvora Rokići
Nikolina Vuković Stipanićev/Cropix

KAPRIJANSKE MUKE

Za razliku od prometnog čvora Rokići nemalo su zapeli radovi na izgradnji trajektnog pristana na otoku Kapriju. Toliko su usporeni da se razmišlja o raskidu ugovora s odabranim izvođačem!?

Kaprije bi, poslije susjednog Žirja, trebalo postati drugi mali naseljeni otok šibenskog arhipelaga na kojemu će se domaći i furešti moći iskrcati (i voziti) automobilom.

Trajektni pristan počeo se graditi na lokaciji, udaljenoj 700 metara od stare obale. Uz novu rivu proširit će se i asfaltirati cesta, koja će od trajekta voditi prema središtu mjesta, pa i parking za Kaprijane i goste, koji budu stizali na otok, poznat i po nautičkom turizmu. Za one, koji vole brojke evo podataka. Kaprijski pristan će biti dug 55 i širok 6 metara s manipulativnim platoom, ukupne površine 2300 četvornih metara. Riječ je o investiciji, teškoj oko 24 milijuna kuna, osiguranoj dobrim dijelom iz Kohezijskog fonda Europske unije, a o kojoj izravno brine Lučka uprava Šibensko-kninske županije.

image
Panorama otoka Kaprija
Nikša Stipaničev/Cropix

'OLYMPIA' OČEKUJE IZRAELCE!?

Skepticizma, da ne kažemo neku težu riječ, ne manjka, kad je riječ o hrvatskom, pa i šibenskom turizmu. No vodička "Olympia Sky" se ne da. Iz tog visokokategornika čuje se nešto drugačija pjesma.

– Mi smo otvoreni već gotovo tri mjeseca. Zasad smo bili orijentirani samo na domaće turiste. Imali smo COVID protokol, organizirali testiranje u hotelu, poštovali sve epidemijske mjere i štedjeli koliko smo mogli. Kod nas je, naime, moguće katno grijanje. Sve smo uvjereniji da bi od 15. lipnja trebali stizati i strani gosti. Prvenstveno, oni iz susjedstva: Austrije, Mađarske, Italije… Možda zvučim preoptimistično, ali imamo najave da bi nam krajem ljeta trebali stići i Izraelci, i Amerikanci. Spremni smo za bitku za svakoga gosta. Uostalom, naša dva hotela su i dosad bila otvorena tijekom cijele godine – poručuje Darko Bastić, direktor hotela "Olympia".

VRAĆAM SE TU

Kao da slijedi davni Arsenov hit "Vraćam se tu", tršćanski liječnik Mladen Andrea Šare zatražio je dokumente, kojima bi se potvrdilo da postaje i službeno stanovnik Šibenika, bolje rečeno rodnoga grada njegova djeda Stipe, najbogatijeg Šibenčana u razdoblju između dva svjetska rata. Uspješnog poduzetnika, koji je napustio Krešimirov grad poslije ekspresnog (i ne baš jasnog) suđenja nove vlasti ljeta 1945. godine. Naime, brzo je oslobođen, jer je utvrđeno da je Stipe Šare pomagao šibenske partizane.

– Blizu sam odlaska u mirovinu, a u Šibeniku imam mali stan nedaleko od crkve sv. Nikole u staroj gradskoj jezgri – objasnio nam je dr. Šare.

Nedavno smo otkrili i Šarinu emotivnu povezanost s materinim Žirjem, kojemu je poklonio nova crkvena zvona.

ISTARSKIM PUTEM

– Dalmatinski vinari i proizvođači pršuta trebaju posegnuti za istarskom formulom. U Istri su vinari i pršutari ujedinjeni, silno solidarni, pa i lakše pronalaze put do tržišta. Ne samo domaćeg – unisono su zborili poznati hrvatski vinar Davor Zdjelarević i mladi ekonomist Ivan Alduk, predstavnik šibenskog OPG-a "Alduk" prilikom zajedničke prezentacije svojih proizvoda na štekatu šibenskog hotela "Life Palace".

Alduk nam je otkrio tajnu svoje proizvodnje pršuta, "buđole", pečenice, pancete i slanine: – Sve je lakše i bolje, kad se spoje šibenska bura i morska sol, koju dopremamo izravno iz Paga.

U svojoj vinarskoj aktivnosti Davor Zdjelarević se uvelike odmakao od rodne Slavonije: – Sve intenzivnija je moja suradnja s vinogradarima u Dalmaciji – Nadinu kod Zadra, na Pelješcu, pa i u Šibeniku.

image
Joško Ponoš/Cropix
17. travanj 2024 14:06