StoryEditorOCM
Šibenikpogled unazad

Retrovizor Ive Mikuličina: Priprema li se uskoro veliki lom u županijskom HDZ-u!?

Piše Ivo Mikuličin
31. srpnja 2021. - 09:40

Lom u HDZ-u!?

- Nimalo ne pretjerujem, kad tvrdim da se priprema veliki lom u županijskom HDZ-u ! Popucale su, potrošile se stare staze. Valja ih popraviti ili izgraditi nove. A tko u tome uspije, prvi će stići do željenog cilja – na svoj pomalo poetski način nam se obratio šibenski pjesnik, ali i jedan od najstarijih članova Hrvatske demokratske zajednice Frane Bilić. Najpoznatiji kao autor teksta dalmatinskog evergrina „Da te mogu pismom zvati“.

No, naišli smo na zid šutnje, kad smo ga upitali koga bi on najradije „pjesmom zvao“ na predstojećim stranačkim izborima na razini Šibensko-kninske županije. Ni što o svemu misli Andrej Plenković.

Most na Guduči

Hoteli, vile, golfski tereni, marina, uređene plaže… Sve bi to trebalo izmijeniti izgled skradinske strane Prukljana u projektu, što je dobio suglasnost i na razini hrvatske Vlade. A šibenske (investicijske) želje idu dalje. Preciznije, do velikog drvenog mosta preko rječice Guduče, kojim bi se omogućilo kraći put stranih i domaćih gostiju iz zapadnog dijela Šibensko-kninske županije prema Skradinskom buku i ostalim atrakcijama NP-a Krka.

Riječ je o zamisli, koju je davno inicirao istaknuti otorinolaringolog i bivši doministar zdravstva dr. Miljenko Bura. Ne slučajno, njegovi su korijeni iz Rasline, malog nukleusa turizma na Prukljanu.

Nije nego…

- Kome trebaju takve laži!? Otkud rogozničkom općinskom vijećniku Ljubi Županoviću podatak da će moj planirani hotel biti 25 metara od mora, kad projekt govori da će biti udaljen 100 metara od morske obale? Što ima tu čudno da je hotel visok 24 metra. Danas su samo recepcije visoke 6 metara. A da je i 25 metara udaljenosti od obale, u čemu je problem? Znači li to da bi trebalo srušiti sve poznate jadranske hotele, koji su blizu rive? Puntu i Olympia Skay u Vodicama, Marjan u Splitu… - za jasnim argumentima posegao je Frane Pašalić, vlasnik marine Frapa na izlaganja dijela rogozničke oporbe.

Puno oštriji od njega bio je poznati primoštenski turistički djelatnik Josip, koji će: - Nikad se neću prestati čuditi otporima Frani Pašaliću. Bez njegove marine Rogoznica bi ostala malo ribarsko mjesto. A danas je, zahvaljujući najvećim dijelom Pašaliću, Rogoznica u turizmu, na moju žalost, preskočila Primošten.

Udar Delta soja

- Jedva čekam dane, kad ću se barem malo odmoriti u ćaćinim Bratiškovcima, mom šibenskom zavičaju. Da barem na tren utečem od sve učestalijih novinarskih poziva i promašenih, antivakserskih istupa – nazvao nas je prof. Zlatko Trobonjača, poznati svjetski imunolog. No, nije izdržao, a da ne doda: - Teško ćemo izbjeći udar delta- soja, najopasnijeg virusa. Neće se on predugo zadržati u Hrvatskoj, ali će ostaviti traga. To je razlog više da se cijepimo. Da prođemo s puno lakšim posljedicama.

Novinari bez strasti

- Ne, trenutačno ne pišem neko novo djelo o rodnom Šibeniku.

Više me okupira lektira moje unučadi nego novi publicistički projekti o gradu mog djetinjstva i mladosti – kazivao nam je Ivo Jakovljević, jedan od najplodnijih šibenskih publicista, kad je riječ o pričama o starom Šibeniku, te šibenskim običajima i rječniku (Veliki rječnik šibenskih riči, Šibenski teštament, Europski Šibenik, Šibenske likaruše…)
Jakovljevića, dakako, pamtimo i kao vrlog komentatora gospodarskih zbivanja u Hrvatskoj na stranicama riječkog „Novog lista“ i odavno utihnulog „Vjesnika“.

- Smeta mi što nove novinarske generacije nemaju dovoljno strasti za taj uzvišeni posao. No, neki od njih bez srama prepisuju tekstove iz stranih novina, te ih potpisuju kao svoje, autorske uratke – dodao je Jakovljević.

image
Ivo Jakovljević
Nikša Stipaničev/Cropix

Teror poduzetnika

Vlasnik tvrtke u Šibeniku podivljao je nakon što mu je mladi radnik rekao da daje otkaz. Najprije ga je vrijeđao, a potom i teže ozlijedio.

No, nije to i jedini (ne)primjer šibenskog poduzetničkog terora. U (ne)primjeru suprotnog predznaka gazda je dao otkaz mladom stručnjaku, samo zato što se u potrazi za boljom plaćom, javio na natječaj kod druge firme. Iz službenih razloga šibenska PU taji ime vlasnika tvrtke, koji je posegao za šaketanjem. I mi ćemo postupiti slično. Neslužbeno, ova druga tvrtka ima naziv, koji se lako rimuje s IGRA.

19. travanj 2024 01:11