StoryEditorOCM
Šibenikpogled unazad

Retrovizor Ive Mikuličina: Obnova Parka strijeljanih i sjećate li se Svjetlane?

Piše Ivo Mikuličin
13. ožujka 2021. - 18:06

OBNOVA PARKA STRIJELJANIH

Gradonačelnik Šibenika dr. Željko Burić potpisao je ugovor o obnovi Parka strijeljanih na Šubićevcu, na mjestu gdje je talijanski okupator tijekom Drugog svjetskog rata smaknuo Radu Končara i skupinu dalmatinskih antifašista.

- Najprije smo morali napraviti konzervatorski elaborat, jer je riječ o zaštićenom kulturnom spomeniku. Počeo je i zahtjevan posao izrade tehničke dokumentacije. S nemalom sigurnošću mogu potvrditi da će ove godine biti obnovljen zid uz prometnicu, preciznije Ulicu bana Josipa Jelačića, te kameni plato ispred spomenika. O ostalom dijelu projekta prerano je govoriti. Mogu samo kazati da je riječ o više nego osjetljivom poslu, u čemu ćemo imati maksimalnu suradnju s konzervatorima – izjavio nam je Petar Mišura, pročelnik Gradskog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj, na koga nas je uputio gradonačelnik dr. Burić s tezom „da je Mišura najbolje upućen u projekt“.

SJEĆATE LI SE SVJETLANE?

Sjećate li se Svjetlane Lipanović, ljepuškaste šibenske gimnazijalke? Ona danas kao zrela dama obnaša funkciju predsjednice Hrvatsko-talijanske udruge u Rimu. Možda gospođu Lipanović ne bismo ni spominjali u našem retrovizoru da nije autorica edicije pod naslovom „Lo splendore dell arte Croatia“, u kojemu predstavlja ponajbolje hrvatske slikare i kipare.

- Priznajem da sam umjetnike birala po svom guštu: Ivo Dulčić, Jagoda Buić, Jozo Kljaković… Žao mi je jedino što zbog pandemije koronavirusa promocija knjige nije održana na željeni način. No, edicija svejedno vjerno svjedoči o aktivnosti Hrvatsko-talijanske udruge u glavnom gradu Italije – izjavila je Svjetlana.

ARSEN JE NAJVEĆI!

- Nije mi na kraj pameti obezvrijediti trag koji je Vojvođanin Đorđe Balašević ostavio u glazbi na ovim prostorima. Poštujem i njegove poklonike, ali… Ne mirim se s činjenicom da je Đole poslije svoje smrti dobio više prostora u hrvatskim medijima nego tužni rastanci s Oliverom Dragojevićem i Arsenom Dedićem. To, jednostavno, nije prirodno, te urušava i sustav vrijednosti na domaćoj glazbenoj sceni – prelomio je dvojbu puknuti ili reći iskusni šibenski glazbenik Roko Vojnović (op.p. ime i prezime su svojevrsna premetaljka).

Roko je dobio silnu potporu Savjeta umirovljenika na šibenskoj Poljani.

- U umjetničkom smislu više vrijedi Arsenova filmska glazba za film „Glembajevi“,TV serije „Prosjaci i sinovi“ i „U registraturi“ nego cijeli Balaševićev opus – oglasili su se šibenski umirovljenici, među kojima i lijepi broj umirovljenih glazbenika.

JADRIJAŠI OPLAKUJU KRANJČARA

Šibenski jadrijaši s posebnom su emocijom doživjeli smrt Zlatka Cice Kranjčara. Cico, supruga Elvira i sin Niko najčešće su bili na Jadriji gosti obitelji Kelava, čiji je najpoznatiji potomak, svjetski priznati arhitekt Ante Vrban.

Od nogometne legende na poseban se način oprostio i nesuđeni šibenski zet, zagrebački novinar Sanjin Španović, koji je, uz zapaljenu svijeću pred domom obitelji Kranjčar, stavio i čašu gemišta, "da Cico ne bude gore žedan". Poznata je stvar da je Kranjčar, osim nogometa, silno ljubio društvo, čašicu i (zagorsku) pjesmu.

POLJUBAC ZA ZBOGOM

„Poljubac za zbogom“, to je naslov novog singla i spota riječke Šibenke Tine Vukov, unuke Joška Vukova, brata legendarnog šibenskog slavuja Vice. Riječ je zapravo o prepjevu skladbe „Un bacio sulla fronte“, koju je izvodila legendarna talijanska pjevačica Iva Zanicchi.

- Talijanske kancone, balade i šansone moja su okupacija od malih nogu. Valjda je to i obiteljska tradicija - pojasnila je Tina.

Njezina su navada, očito, postale i nove verzije starih pjesama. Snimila je, među inim, remake Diklićeve „Još samo večeras“ i s Arsenom „Vraćam se“.

Valja podsjetiti da je Tina Vukov nerijetko nastupala na „Šibenskoj šansoni“ te da je prije 14 godina dobila Porina za najboljeg novog izvođača na hrvatskoj glazbenoj sceni.

19. travanj 2024 19:47