StoryEditorOCM
Šibenikpogled unazad

Retrovizor Ive Mikuličina: Novi stanovi POS-a gradit će se na prostoru nekadašnjih garaža šibenskog ‘Autotransporta‘, a Zeleni grad seli u Pode?!

Piše Ivo Mikuličin
12. travnja 2021. - 20:00

STANOVI KOD SV. MARE

Iako još nije odlučeno koji će mladi parovi dobiti ključeve 127 novih obiteljskih domova, šibenska "vlada" već glasno razmišlja o drugoj lokaciji za zgrade, koje će biti rezervirane za POS-ove stanove.

Neslužbeno, to bi trebalo biti područje kraj Sv. Mare, gdje je nekad bila garaža šibenskog "Autotransporta", a danas uprava "Zelenoga grada". Riječ je o prostoru, površine od 12.000 "kvadrata", pa bi se uz nove zgrade, našlo mjesta i za dječji vrtić, i dječja igrališta, čime bi se uvelike olakšao život mladim obiteljima.

Ako se ostvari spomenuti projekt, tvrtka "Zeleni grad" bi se preselila u poduzetničku zonu Podi. Preciznije, u zgradu, u kojoj bi svoje zajedničko mjesto našle uprave i administracija "Bikarca", "Zelenoga grada" i Podi.

GLOBTROTER HVALI ŠIBENIK

– Prije uskrsnih blagdana dvojio sam kamo poći na kratki odmor u Dalmaciji. Otac me nagovorio da odaberem Šibenik. Pogodio sam i grad, i hotel "Bellevue" na šibenskoj rivi. Riječ je o visokokategorniku, koji bi našao "pravo" mjesto u bilo kojoj svjetskoj metropoli ili velikom svjetskom turističkom središtu. Sve pohvale izgledu Šibenika i hotela, te njegovim vlasnicima i osoblju – kazivao nam je Zvonimir Dobrović mlađi poslije posjeta Šibeniku.

Spomenute pohvale imaju dodatnu težinu, kad se zna da je riječ o istaknutom svjetskom producentu, koji je živio u Japanu, Australiji, Njemačkoj i Brazilu, a koji je i danas glavni producent dva svjetska festivala. Da je riječ o globtroteru vjerojatno najbolje svjedoči podatak da je treći putnik na svjetskoj listi njemačke Lufthanse po broju letova tom kompanijom!
Neki će čitatelji jamačno pitati zašto ono "mlađi"!? Pa, Zvonimir ima isto ime i prezime kao njegov otac, poznati pirovački ugostitelj i predsjednik Općinskog vijeća Pirovca.

PIJ ŠIBENSKO!

Kao da su imale odjeka dvije efektne prezentacije šibenske Vinarije Vinoploda na novouređenoj Poljani.

– Ne pamtim kad smo imali tako dobar promet kao u danima pred uskrsne blagdane – otkrila nam je simpatična i stasita prodavačica u diskontu šibenskog proizvođača vina, koji odnedavno posluje pod okriljem zagrebačkog Badela.

– Sad valja parolu "Kupuj hrvatsko" modificirati u "Pij šibensko" – reagirao je na informaciju iz diskonta jedan stari šibenski klapski pjevač, koji, baš kao u Arsenovoj pjesmi "Kite", jednako gušta u crnom ("babiću") i bilom ("Juri"). Zamisao nije tako loša s obzirom na to da je "Jure" i jedino oko čega se slažu Torcida i Funcuti. Točnije, šibenski navijači podržavaju splitske u paroli "Jure je zakon!"

DRUŠTVO MRTVIH PJESNIKA

– Ovim putem javljam svima da sam još živ i aktivan. Da ne pripadam društvu mrtvih šibenskih pjesnika, koje je nabrojila Olja Runjić u inicijativi o utemeljenju šibenskog Festivala književnosti – javio nam se pomalo cinično pjesnik i brodograditelj Krste Juras, očito nezadovoljan što je izostavljen u spomenutom tekstu.

Juras je, inače, objavio četiri zbirke pjesama, koje su ilustrirali Goran Merkaš, Hrvoje Šercar, Marija Braut i Vasko Lipovac, odreda priznata imena. Zagrebački Šibenčanin je i najzastupljeniji pjesnik u Antologiji hrvatskog pjesništva o moru, pomorcima i brodovima, koju je uredio Dubrovčanin Luko Paljetak, a možete ga naći i u Antologiji domoljubne poezija, koju je pripremio Josip Bratulić.

DALMATINSKI BARDI

U šibenskoj staroj jezgri, mahom na prostoru oko katedrale sv. Jakova, završeno je snimanje spota pjesme "Još boli ta praznina", posvećene dalmatinskim glazbenim legendama Oliveru Dragojeviću i Arsenu Dediću. U kadrovima se pojavljuju solisti Oliver Jakovčev Berekin i Nenad Petković, te kao prateći vokal, klapski bas Petar Mikuličin. I vrlo je vjerojatno da će spomenuta trojica s još dva prokušana šibenska glazbenika ubuduće nastupati pod imenom "Dalmatinski bardi".

– Sad me čeka zahtjevan posao na montiranju snimljenog materijala. Neizbježni će, dakako, biti kadrovi Splita i Oliverove rodne Vele Luke, koje smo, također pripremili za finalizaciju posla – kazao nam je autor spota, prokušani Šibenčanin Željko Petreš.
Spot je snimljen za potrebe Croatia Recordsa, pa je vjerojatno da će se na televizijskom kanalu CMC-u pojaviti oko 20. travnja. Barem tako najavljuje urednica, zagrebačka Šibenka Klaudija Čular.

20. travanj 2024 03:19