StoryEditorOCM
ŠibenikPOGLED UNAZAD

Retrovizor Ive Mikuličina: Mišo nije Arsen, skloniji je Splitu i Hajduku nego Šibeniku

Piše Ivo Mikuličin
5. veljače 2022. - 10:25

MIŠO NIJE (KAO) ARSEN

– Zašto nama Šibenčanima osječki arhitekt Tomislav Prgomet soli pamet o tome kako trebamo urediti muzej posvećen Miši Kovaču? Zar se nije Mišo svojim izjavama više puta ogriješio o rodni grad? Pa svima je jasno da je on skloniji Splitu i Hajduku nego Šibeniku i Šubićevcu. Neka Prgomet piše Splićanima, a ne nama, zakletim Šibenčanima – reagirali su žestoki Funcuti.

Nisu ni jedini koji tako misle u Krešimirovu gradu.

– Mišo se ne može usporediti s Arsenom kad je riječ o ljubavi prema rodnom gradu. Arsenu je Šibenik uvijek bio prvi – dodala je profesorica Nela.

Bašić je (pre)oštar

Nemale dvojbe među Šibenčanima izazvao je istup sjajnoga murtersko-zadarskog arhitekta Nikole Bašića, koji tvrdi da je izigran u šibenskom slučaju "eskalator". Za šibenskoga gospodarstvenika Zdravka Iljadicu, koji već desetljećima živi na relaciji Rijeka – Klagenfurt, a stalno proživljava probleme i uspjehe rodnog Šibenika, dvojbi zapravo nema.

– Iznimno cijenim gospodina Bašića kao sjajnog arhitekta i čovjeka iz naše Šibensko-kninske županije, ali u svom je istupu bio oštar, čak i preoštar. U svom žestokom prozivanju slavni arhitekt je izabrao mete koje zaslužuju nešto više poštovanja. Gospodarstvenika Vladu Čovića, čiji je trag u Krešimirovu gradu i više nego pozitivan. Od trgovačkog centra "Dalmare" do stambenog naselja na Šubićevcu, te sponzoriranja košarkaša Šibenke u najslavnijim danima Baldekina. Nešto više poštovanja zaslužuje i šibenska "vlada", koja je grad u tri mandata učinila prepoznatljivim u Hrvatskoj, pa i šire. Bašić je trebao biti obzirniji i prema mlađem kolegi, fetivom Šibenčaninu Davoru Popoviću, kao iznimno nadarenom arhitektu – kazao je bez dlake na jeziku Iljadica.

ŠTIKOVO NA KRAJU SVIJETA

Kao mjesto na kraju svijeta doima se Štikovo, selo na putu Drniš – Vrlika. Ni njega nije preskočila bijela kuga. Točnije, nije daleko dan kad će u tom mjestu podno Svilaje biti više zaseoka nego žitelja! U selu koje ima osam zaseoka živi jedva 40 stanovnika. Nije lako shvatljiv ni podatak da Štikovo u 21. stoljeću nema vodovodnu mrežu. Točnije, koriste se prirodni izvori s planina Svilaja i Kozjak.

A da Štikovo ne bude potpuno anonimno, pobrinula su se dva njegova stanovnika. Umirovljenik Nikola Vujević ne krije činjenicu da je kao djelatnik splitske građevinske tvrtke gradio iračke utvrde uoči američkog napada na diktatora Saddama Husseina, dok je Boško Bura branio boje košarkaša Šibenke kad su prije 16 godina izborili plasman u ABA ligu. Osjetno mlađi Bura se, naravno, odselio iz Štikova, u kojemu se prije dolaska na Baldekin bavio ovčarstvom.

TRI ČVORIŠTA ZA TRI GODINE

Tri prometna čvorišta za tri godine izgradit će aktualna šibenska gradska "vlada". Do kraja mandata gradonačelnika Željka Burića trebale bi se prebrisati prometne muke Šibenčana i onih koji dolaze u Krešimirov grad (ili ga zaobilaze!). Riječ je o čvorovima Njivice, Ražine i Podi.

– Investicije su i više nego realne jer imamo nemalu potporu Hrvatskih cesta i Hrvatskih autocesta. Najveći problem je, zbog imovinskopravnih odnosa, čvor Njivice, pa je realno da prvo počnu radovi na Podima. Tamo je već izabran i izvođač, domaća tvrtka "Sarađen". Taj će čvor šibenske tvrtke učiniti dodatnom konkurentnima – pojasnio nam je dogradonačelnik Šibenika ing. Danijel Mileta.

image
Danijel Mileta
Nikša Stipaničev/Cropix

KULA U DIJASPORI

Nemojte da vas zavara naslov jer nije riječ ni o kakvom građevinskom pothvatu među hrvatskim iseljenicima, već o činjenici da je Ante Kulušić Kula izabran za predsjednika Komisije za dijasporu u HNS-u. Zajedno s glavnim instruktorom HNS-a Petrom Krpanom, Kulušić je nedavno boravio u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi, pa je gotovo sigurno da će ovog ljeta HNS organizirati nogometni kamp za potomke hrvatskih iseljenika. Za dječake, ali i djevojčice. Ante i Petar imali su ozbiljne razgovore s predstavnicima klubova Croat iz San Pedra, Croatia iz Clevelanda, Jadran iz Chicaga, newyorškog Poleta…

– Nevjerojatno je koliko ti ljudi vole Lijepu našu. Oni žive za Hrvatsku. Njihova bi sreća bila neizmjerna kad bi neki američki ili kanadski Hrvat odjenuo dres "vatrenih" – kratko nam je komentirao Kulušić svoje kontakte u Los Angelesu, Clevelandu...
A kad smo ga, kao bivšega saborskog zastupnika, upitali hoće li se vratiti u politiku, odgovorio nam je iskreno:

– Ne vidim pametnog razloga za to. Ovako živim bolje i mirnije.

01. svibanj 2024 23:58