StoryEditorOCM
Šibenikpogled unazad

Retrovizor Ive Mikuličina: Kapa dolje Jovi! Evo zašto hvalimo sakrištana pravoslavne crkve svetog Spasa u Šibeniku

Piše Ivo Mikuličin
22. ožujka 2021. - 18:23
Sibenik, 060321. Nepoznati pocinitelj provalio u Hram Svetog Spasenja, na pravoslavnom groblju u centru grada. Prilikom provale razvaljena su ulazna vrata i sve ostale brave u crkvi, razbacan je inventar te je ucinjena veca materijalna steta.Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

KAPA DOLJE JOVI!

Kapa dolje Jovi! Tako je reagirala skupina Skradinjana i Biličana na televizijsku izjavu Jovana Dobre, sakrištana pravoslavne crkve svetog Spasa u Šibeniku, kad je pred kamerama HRT-a kazao kako je provala u hram „samo djelo pijanaca, lopova i drogeraša, koja nema nikakve veze s politikom, a pogotovu s osjetljivim odnosima Hrvata i Srba u Šibensko-kninskoj županiji“.

- Zašto hvalimo Jovu!? Pa, da je bio netko drugi, tko ne voli toliko šibenski kraj, mali, sitni lopovski problem dobio bi sasvim nepotrebnu političku dimenziju. A takvim smo napuhanim pričama svjedočili u minulim vremenima – unisono su nam zborili Skradinjani i Biličani, među kojima je lako bilo uočiti bivšeg klapskog pjevača i košarkaša Šibenke Josipa Buvu.

NE DAMO TE PISMO NAŠA!

- Ne mogu vjerovati da je prošlo 15 godina od čudesnog klapskog koncerta pod naslovom „Ne damo te pismo naša“ na splitskom Poljudu. Retroaktivno me hvata strah kako smo, kao grlom u jagode ušli u skupi projekt, a dobili nemalu zahvalnost Splita i cijele Dalmacije, pa i šire. Taj projekt je, uostalom, emotivno prihvatila i hrvatska dijaspora - kazivao nam je Branko Paić, producent koncerta i vlasnik diskografske kuće „Scardona“.

U povodu 15. obljetnice koncerta „Scardona“ priprema posebnu publikaciju i bogati nosač zvuka.

- Kao Skradinjanin sam posebno ponosan na doprinos ljudi Šibensko-kninske županije cijelom projektu. Nadam se da mi ostali neće zamjeriti ako izdvojim pokojnoga glumca Špiru Guberinu, koji je bio voditelj programa, te Branka Bubicu, solista klape Maslina, koja je u tom trenutku bila u središtu pozornosti zbog evergrina „Da te mogu pismom zvati“ – dodao je Paić.

TRI ŠIBENSKA HOTELA

Tri su gradska hotela bila minule subote neizbježni predmet ćakula brojnih šetača na šibenskoj rivi. Ne bez razloga.
Na terasi dobrog, starog hotela „Jadran“ kao jablan stršio je predsjednik Peđa Grbin, koji je sa šibenskim SDP-ovcima nazdravio kandidaturi Joška Šupe za šibensko-kninskog župana.

- Ne mogu vjerovati da su neki od Šibenčana bili protiv izgradnje hotela „Armerun“ u Docu. Ne pamtim da se ikad išta bolje uklopilo u staru gradsku jezgru, kao taj objekt. Kao da je tu već desetljećima - hvalio je Tomislav Zorić, bivši predsjednik Šibenke dolački hotel, koji vodi Toni Jeličić Purko, prvi rođak Joška Jeličića, bivšeg nogometaša Dinama i Hajduka.

Na povratku iz Doca divili smo se hotelu „Bellevue“, dok nas nije zbunio iskusni građevinski djelatnik Novica Draganić izjavom:

- Hotel je lijep, ali više nije šibenski. Prodan je stranom vlasniku!

STRUJA NA ŽIRJU

Struja će za koji tjedan stići na zapadni dio otoka Žirja, bolje rečeno u uvale Pečenu, Tratinsku i Mikavicu. Pomoć oko tog komunalnog projekta Žirjanima je obećala prije 2 godine šibenska nevista, bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, koja je posjetila Teutin otok, te se posebno zadržala na slavnoj topničkoj bitnici, silno važnoj u Šibenskom rujanskom ratu.

- Najzaslužniji za elektrifikaciju zapadnog dijela otoka je, nema sumnje, zadarski Žirjanin Ante Kale, koji je besplatno izradio projekt, te se brojnim dopisima obraćao svima, koji mogu pomoći. Tu je zadaću prihvatio na osnivačkoj skupštini Savjeta za revitalizaciju Žirja, koji je, nažalost, u međuvremenu utihnuo. No, od njegovih zaključaka ostvarene su dvije važne zadaće: elektrifikacija zapadnog dijela otoka i klapa Žirje – izjavio je stari žirajski aktivist Maksim Roman.

MATIJINE POHVALE

- Jako je lipo. Super produkcija. Sve mi se sviđa. Bravo! Tako je reagirao Matija Dedić na finalni snimak pjesme „Još boli ta praznina“, posvećene njegovu ocu i Oliveru Dragojeviću.

Sličnu poruku izvođačima pjesme Nenadu Petkoviću i Oliveru Jakovčevu Berekinu, aranžeru Toniju Eteroviću i autoru pjesme uputio je i legendarni urednik Croatia recordsa Siniša Škarica u stilu „Lijepo i emocionalno“.

Vjerujemo da je čitateljima razumljiv razlog što ne spominjemo autora teksta i glazbe. Da se ne bismo uvalili u „naša, šibenska glazbena posla“!

16. travanj 2024 03:14