StoryEditorOCM
ŠibenikPogled unazad

Retrovizor Ive Mikuličina: Kako je Tito ukorio Arsena

Piše Ivo Mikuličin
2. travnja 2023. - 19:45
Od Tita dobio kritike zbog pjevanja - pjesmuljka o Titu Tomislav Krišto/Hanza MediaTomislav Kristo/Cropix/Hanza Media

Nemalo zanimanje izazvala je zagrebačka promocija knjige “Arsen”, koju je napisala dugogodišnja novinarka “Glorije” Dijana Šetka. Za one koji vole dodatne pikanterije evo još nekoliko podataka.

Autorica knjige je bivša supruga nogometaša Žarka Šetke, koji je prije trideset godina nosio dres HNK Šibenik. Tri godine prije Arsenove smrti Ines iz čuvene pjesme “Ne daj se, Ines” stigla je na kratak odmor u Primošten, što nam je osobno otkrio Arsen. Riječ je o Ines Barezi, koja je jedno vrijeme bila na adresi u Somboru, koji je prije Domovinskog rata bio grad pobratim Šibeniku.

O drugim detaljima oko Ines nećemo iz obzira prema pokojnom šibenskom umjetniku i njegovoj obitelji. U pjesmi “Ne daj se, Ines” spominje se, među inim, zagrebačka adresa “kod Brković, Ulica Proleterskih brigada”. O detaljima smo prijateljski ćakulali s Vladom Brkovićem, koji je ne tako davno posjetio Skradin.

Nije nam baš jasno zašto su se kod predstavljanja nove knjige o Arsenu posebno spominjali Tito i Jovanka Broz, no rado pamtimo Arsenovu priču o nastupu na legendarnom brodu “Galeb” u povodu Dana JRM.

- Ja sam nastup počeo pjesmom “Mornari vole Tita”, a onda me predsjednik diskretno pozvao kod sebe te mi zamjerio što nisam zapjevao svoju pjesmu - govorio nam je svojedobno Arsen.

Evo, kako je, prema Arsenovoj priči, reagirao Tito: “Koliko Vi, Arsene, imate lijepih pjesama, ‘Kuća pored mora’, ‘Vraćam se’, ‘Moj brate’… A Vi ste meni otpjevali ovaj pjesmuljak ‘”kako mornari vole Tita’!”

LJEPŠE OTOČNE RIVE

Milijun eura dobila je Županijska lučka uprava za uređenje pristaništa u Skradinu, Rogoznici i Tribunju. No time ne završava ovogodišnja briga za rive na području Šibensko-kninske županije.

- Uskoro će upotrebnu dozvolu dobiti novosagrađeno trajektno pristanište u Kapriju, a planiramo ulagati i u rivu na Krapnju - otkrila nam je neslužbeno Jadranka Fržop, ravnateljica Županijske lučke uprave. Vijesti su zaista dobre, posebice za bodule, no uvijek ima nezadovoljnih.

- A kad ćemo doći na red mi, Žirjani? Uređenjem postojećeg ili izgradnjom alternativnog pristaništa u Koromašnoj? Pa, brod zbog jakog vjetra u prosjeku 50 puta godišnje ne pristaje u Žirju - nezadovoljan je šibenski aktivist i pjesnik Ivan Dobra.

ZLATNA RIBICA DO USKRSA

Kad će biti opet otvorena “Zlatna ribica”!? To pitanje ne postavljaju samo šibenski riblji gurmani, već i drugi poznati Dalmatinci. Poput splitskog gospodarstvenika Tomislava Mamića Tommyja, dubrovačkog pjesnika Luke Paljetka

- Radovi na preuređenju napreduju puno sporije nego što smo predviđali, ali sam siguran da ćemo lokal s novim ruhom otvoriti do uskrsnih blagdana - izjavio nam je gazda lokala Ivo Tudić.

ROGOZNIČKO
‘ZLATNO SIDRO’

Kad već spominjemo zlato, kako preskočiti podatak da je “Zlatno sidro” kao najbolja nautička luka na hrvatskoj obali, prema “nalazima” nautičke patrole, dobila rogoznička “Marina Frapa”!?

Znači li to da je rogoznička marina odustala od ranijeg stava, temeljenog na brojnim priznanjima, “da se više neće natjecati za različita nautička priznanja kako bi i druge marine dobile nagrade”!?

Rogoznička marina je, inače, “Zlatno sidro” zaslužila šesti put.

SAMO ČETVORICA

Šibenski prijatelji nogometa silno su žalosni zbog smrti Petra Nadoveze, ali i pomalo razočarani što je u izjavama i izvješćima poslije komemoracije legendarnog “splitskog Pelea” gotovo ignorirana činjenica da je Nadoveza postao afirmirani nogometaš već u šibenskom dresu.

- Od one sjajne momčadi koja je u Beogradu dobrano namučila Crvenu zvezdu u četvrt-finalu Kupa ostalo nas je samo četvorica. Orošnjak, Žepina, Aralica i ja - s uzdahom nam je govorio Ante Žaja, koji je istodobno kao Nadoveza šibenski dres zamijenio Hajdukovim.

Vrijedi i podsjetnik na momčad koja je vodila ljuti beogradski boj: Rančić, Friganović, Marenzi, Žepina, Žaja, Miljević, Marinić (Stošić), Orošnjak, Nadoveza, Aralica i Rora.

05. svibanj 2024 10:22