StoryEditorOCM
Šibenikpogled unazad

Retrovizor Ive Mikuličina: Iako je vlaj iz Knina, župan Jelić vodi brigu o uređenju obale na šibenskoj rivijeri

Piše Ivo Mikuličin
24. svibnja 2022. - 19:25

Jelić vodi računa o rivama

– Iako je vlaj iz Knina, šibensko-kninski župan dr. Marko Jelić itekako vodi računa o izgradnji i uređenju riva na šibenskoj rivijeri. Suradnja Županijske lučke uprave s novim županom je gotovo besprijekorna – tako glasi neslužbena informacija iz spomenute županijske tvrtke.

Očito, Jeliću nije prepreka ni to što je aktualna ravnateljica Županijske lučke uprave Jadranka Fržop, stara članica HDZ-a.

Svojim ponašanjem dr. Jelić silno podsjeća na bivšeg ravnatelja Željka Dulibića, koji je, također, bio član HDZ-a, a istodobno imao vrlo dobru suradnju s Primoštenom, Pirovcem i Tisnom, iako su u tim općinama načelnici bili druge stranačke boje.

Zaključak je i više nego jasan. S malo dobre (političke) volje mogu se graditi rive, ali i rušiti (nepotrebne) stranačke barijere.

NIMČEVA UNUKA

Sa zanimanjem smo pogledali izložbu "Giovanni Battista Piranesi i vedutistički odjeci" iz fundusa Kabineta grafike HAZU s prikazima najljepših spomenika novijeg i antičkog Rima, organiziranu u Muzeju grada Šibenika.

Zanimanje za izložbu dodatno je pobudio podatak da je autorica izložbe i predgovora te likovnog postava zagrebačka Šibenka Ana Petković Basletić. Za one koji vole tragati po (šibenskim) korijenima, riječ je o unuci umirovljenog šibenskoga gospodarstvenika Vlade Nimca, kojega pamtimo kao jednog od perjanica iz doba najvećeg procvata šibenskog TLM-a.

Vrijedi i podatak da je riječ o 478. povremenoj izložbi Muzeja grada Šibenika.

VODA DO KANICE

Ne znamo koliko je naših čitatelja čulo za zaseoke Zaselo, Kukurini ili Donja Dvornica, ali ta će mjesta rogozničke općine uskoro riješiti sve probleme oko vodoopskrbe. Natječaj oko planiranih radova je gotov, a izabrani izvođač 1. lipnja trebao bi zasukati rukave.

– Taj projekt je dio našeg plana da se uhvatimo ukoštac s temeljnim komunalnim problemima – objasnila nam je Anita Živković, načelnica općine Rogoznica.

Voda će tako stići i do Kanice, na granici Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske županije. Za one kojima zemljopis nije jaka strana, vrijedi kazati kako se do Dvornica stiže asfaltnim putem, što vodi od Podorljaka. Mjesta u kojemu se prije uređenja ceste Šibenik – Boraja često guštalo u pečenoj janjetini.

SPORTSKI TIMBAR TANAJE

Šibenčani su, to ne kriju, nestrpljivi da svoja vrata otvori i Tvrđava sv. Ivana, najveća u pokeru šibenskih utvrda. Tvrđa, koju su fetivi stanovnici Krešimirova grada obično zvali Tanaja, a koja je, osim povijesnog, u nešto bližoj povijesti imala jaki sportski timbar. Na igralištu uz Tanaju igrala se košarka, rukomet, tenis, mali nogomet…

Tamo su vježbali i nogometaši odavno utihnulog šibenskog NK-a "Radnički".

Početkom šezdesetih godina svakog nedjeljnog jutra održavala se i susjedska utakmica u malom nogometu između Tanaje i Gorice. Evo i sastava tih momčadi.

Tanaja: Igor Polić (šibenski pjevač), Bore Parat i Ivica Ninić (prvotimci Šibenika), Slavko Spahija (poznati sindikalist), Joško Šupe (tajnik KK-a "Šibenka"), Marko Šarić Zele (fanatični navijač Šibenika).

Gorica: Aljoša Plančić (vratar rukometaša "Galea"), Bogde Bogdan (košarkaš i rukometaš), Ante Džanko (junior "Dinama"), Ivo Mikuličin (novinar), Grgo Luketa (fanatični navijač Šibenika).

TRAG U BESKRAJU

Kao sudac na vaterpolskoj utakmici Solaris – Mladost pojavio se i nesretni Splićanin Nenad Periš, koji nije još uvijek prežalio nestanak sina Mateja u beogradskoj proslavi Nove godine.

– Hvala mojim Šibenčanima koji su me dočekali emotivno i prijateljski. Još mi je uvijek strašno teško, ali kad se nađem s prijateljima u sjajnoj sportskoj atmosferi nešto mi je lakše – otvorio nam se Periš.

U razgovoru u četiri oka povjerio nam se da ima i malu (glazbenu) utjehu u dvjema Oliverovim pjesmama "Trag u beskraju" i "Galeb i ja".

OSIM JE VODIČKI TETAK

Nedavno preminuli Ivica Osim, ako niste znali, bio je i vodički tetak. Njegova supruga je sestra Ofelije Fržop, umirovljene direktorice vodičkog hotela "Punta", koja je i svekrva Jadranki Fržop.

– Moja su djeca obožavala Ivicu. Rijetko se sreće tako plemenit, demokratski i ekumenski nastrojen čovjek kakav je bio Osim –

otkrila nam je Jadranka Fržop.

20. travanj 2024 08:56