StoryEditorOCM
Šibenikpogled unazad

Retrovizor Ive Mikuličina: Hoće li zavladati primirje među frakcijama na vlasti u Šibensko-kninskoj županiji?

Piše Ivo Mikuličin
11. srpnja 2022. - 17:53

Primirje u Županiji!?

Hoće li uskoro zavladati primirje među različitim opcijama, frakcijama ili strankama koje obnašaju vlast u Šibensko-kninskoj županiji, a koje su u posljednje vrijeme više komunicirale putem društvenih mreža ili preko (medijskih) nišana!? Na takvu mogućnost upozorio nas je jedan od miroljubivih općinskih načelnika, koji tvrdi "da ljeto nije idealno vrijeme za mirenje, ali da do pomirbe, jednostavno, mora doći".

Vjerojatno se pitate zašto nismo obznanili ime i prezime spomenutog načelnika!? Pa, on drži da bi na taj način barem malo ugrozio načelno dogovoreni proces mirenja!

ČETVRTA DOZA U RUJNU!?

– Nije mala vjerojatnost da će u rujnu biti organizirano cijepljenje četvrtom dozom protiv koronavirusa, točnije nove omikron-varijante. U tom smislu itekako dijelim mišljenje s Krunoslavom Capakom i Marijom Bubaš. Tempo cijepljenja bio bi sličan. Najprije kronični bolesnici i starije osobe, a potom i kompletna populacija.

To možete shvatiti i kao preventivno, neovisno o tome što su ljudi koji su triput cijepljeni stekli "pristojnu" dozu imuniteta. Uvjeren sam, također, da će doći do postupne endemizacije virusa. Da će se dosadašnji epidemijski valovi pretvoriti u valiće. Točnije, da će eventualna zaraza značiti tek malo jaču prehladu – uvjeren je riječki imunolog šibenskih korijena dr. Zlatko Trobonjača.

Trobonjača je najav

image

Imunolog dr. Zlatko Trobonjača

Matija Djanjesšić/Cropix
io skori dolazak u ćaćine Bratiškovce, ali i u Šibenik, gdje će se naći s gradonačelnikom dr. Željkom Burićem.

SAMO MORU VIRUJEN

"Evo san ti doša grade što se budiš", "Šibenske kale ostale di jesu, samo ja sam davno prominija adresu"... To je samo dio stihova kojima je šibenski pjesnik i brodograditelj Krste Juras na zagrebačkoj adresi iskazao "vječnu" nostalgiju prema rodnom Šibeniku. Svom Krešimirovu gradu Juras će se vratiti barem na tren u ponedjeljak, 11. srpnja, na promociji njegove nove knjige poezije "Prirodni okoliš", koja će se održati u vrtu samostana svetog Lovre.

Poeziju će pratiti i dalmatinska pisma klapa More i Žirje, te čitanjem stihova naša bivša kolegica Marina Jurković.

Kratki povratak Jurasa u šibenske kale samo nas je podsjetio i na njegov kratki gospodarski izlet u rodni grad. Nije bio baš sretan brak između šibenskog "Remonta" i njega kao direktora tvrtke. A kad ga je okončao, Juras je nezadovoljan sjeo na šibensku rivu i kazao (čitaj: napisao pjesmu) "Samo moru virujen".

VODICE JAČE OD OMIŠA!?

Nisu rijetki klapski meštri koji tvrde da će ovogodišnji Festival klapa u Vodicama biti, po imenima, jači od tradicionalnog Omiškog festivala! Na vodičkoj rivi zapjevat će 12. kolovoza pet klapa, koje su se okitile omiškim odličjima: kaštelanski Kampaneli, Sebenico, Skradinke, More te domaćini Bunari i Oršulice. Pridružit će im se zadarska ženska klapa Preženca.

Otkud i pomalo dvojbena teza da će "Vodice biti jače od Omiša"!?

Festival dalmatinskih klapa u Omišu bit će, naime, kao nikad siromašan po broju sudionika. U izlučnim večerima nastupit će po 11 ženskih i muških klapa, što praktički znači da samo dvije klape neće ući u festivalsku završnicu!

DANILO I DRAŽEN

Raduje najava da će film o legendarnom šibenskom košarkašu Draženu Petroviću režirati Danilo Šerbedžija, sin poznatoga glumca Rade. S nadom da Danilo neće nastaviti "tradiciju" koja govori da su u dosadašnjim pričama o Draženu sudjelovali i oni koji sa slavnim košarkašem nisu ni luk jeli ni mirisali.

Je li, primjerice, red da o Draženu na svoj otvoreni i šibenski način progovori legendarni predsjednik Šibenke Tomislav Zorić, kojega je mlađi Petrović smatrao "košarkaškim ocem", a koji nikad nije Draženu oprostio neslavam bijeg s matičnog Baldekina u zagrebačku Cibonu!?

MINISTARSTVO PRESKAČE ŽIRJE

Čak 11 programa imat će "Žirajsko kulturno lito", ili jedina kulturna manifestacija takve vrste na hrvatskim pučinskim otocima. Među inim, najavljen je nastup sinjskih kazališnih amatera, projekcija filma o legendarnom koordinatoru "Jadrolinije", preminulom Žirjaninu dr. Anti Mrvici, te koncert klape Žirje, koja slavi petu obljetnicu.

– Što je više problema, mi smo uporniji u želji da nastavimo tradiciju, koja ne zanima samo mještane, već i sve veći broj turista na našem otoku – unisoni su Senka Skorić i Jere Bilan, "motorini" kulturnog života na otoku, koji nije dočekao obećanu malu pomoć Ministarstva kulture.

26. travanj 2024 14:46