StoryEditorOCM
Šibenikpogled unazad

Retrovizor Ive Mikuličina: Dio županijskih čelnika radije bi gradili brzu cestu Knin – Zadar – Benkovac!?

Piše Ivo Mikuličin
15. listopada 2022. - 16:09

Bolje prema Zadru nego prema Šibeniku!?

– Odnosi županijske vlasti i čelnika grada Šibenika kreću nabolje, ali još uvijek nedovoljno brzo – kazala nam je u privatnom razgovoru dožupanica Iris Ukić Kotarac.

Nismo je htjeli pitati detalje, ali smo se sjetili da je pokojni šibenski gradonačelnik, SDP-ovac ing. Vinko Guberina prije 43 godine izgradnju nadvožnjaka u Ražinama proglasio “nultom točkom brze ceste Šibenik – Drniš – Knin”. No, od tada se uređenje te ceste nije pomaklo puno dalje od “nulte točke”.

Zašto Županija ne inzistira na dovršenju te ceste? To smo pitanje postavili, također, u neslužbenoj ćakuli s jednim Drnišaninom. I dobili neočekivani odgovor: – Pa, kako će se izgraditi cesta Šibenik – Knin, kad bi dio županijskih čelnika radije gradio brzu cestu Knin – Zadar – Benkovac!?

TKO TO TAMO LAŽE?

– Volio bih znati članove komisije, koji su knjigu generala Rahima Ademija “Samo istina” proglasili najboljim djelom o Domovinskom ratu. Jesu li konzultirali ikoga od šibenskih ratnika? Slažem se s Rahimovom temeljnom tezom “Bili smo prvi, kad je trebalo”, ali u knjizi ima previše neistina i podcjenjivanja drugih sudionika Rujanskog rata – otvorio nam se Anđelko, jedan od prekaljenih šibenskih ratnika.

– Između Ademijeve i Vukošićeve istine o Rujanskom ratu uvijek biram ono što govori Vukošić – dodao je njegov suborac.

Puknuti ili reći!? Tu dvojbu prelama i autor ovih redaka, suočen s istinom da Vukošića proziva i čovjek, koji se prvih dana Rujanskog rata sunčao na Jadriji, dok su Josip Juras, Nikola Vukošić, Božo Marković i ostali donosili sudbonosne odluke i svakodnevno ratovali.

KORNATI SLIJEDE KRKU

Čestitke djelatnicima NP Krka za milijuntnog posjetitelja ove godine. No, zašto prešutjeti i istinu da drugi nacionalni park naše županije, čarobni Kornati, također, ima razloga za zadovoljstvo!?

– Mi smo napravili velike pomake u zaštiti prirode, ali i povećanje posjetitelja za 5 posto, što je sjajan rezultat, s obzirom na to da je lanjsko pandemijsko ljeto, kad je riječ o nautičarima, bilo, također, izuzetno uspješno – otkrio nam je Šime Ježina, ravnatelj NP Kornati.

Vrlo je vjerojatno da će NP Kornati dogodine zabilježiti još bolje rezultate. Bit će gotovo nemoguće besplatno sidrenje u kornatskim valama. Već je postavljeno stotinjak bova, a do idućeg ljeta njihov broj bi se trebao zaustaviti na 225.

ŠTO KAŽE PAŠALIĆ?

Nije lako utvrditi tko govori istinu o turističkim ulaganjima u sve ljepšu i uspješniju Rogoznicu. Dio mještana, koji se, navodno, bune “da će hotelska izgradnja ugroziti ekološke kriterije” ili Ivan Ramljak, direktor Turističke zajednice najjužnije općine Šibensko-kninske županije, koji kaže “da je daljnji razvoj nemoguć bez izgradnje hotela, te da u tom smislu ima nemali broj molbi potencijalnih rogozničkih gostiju”.

A da je nešto zapitati Franu Pašalića, vlasnika marine Frapa, koji je još 2018. godine izradio projekt za hotelsko-turistički kompleks “Medine” s nemalim kapacitetom i jednako velikom mogućnošću zapošljavanja novih djelatnika!?

KASNE NOVI ROTORI

Vrlo je vjerojatno da će, unatoč projektnoj dokumentaciji, kasniti izgradnja novih, važnih šibenskih cestovnih čvorišta, bolje rečeno rotora Njivice i Ražine.

– Uvijek “tradicionalno” zapne na imovinsko-pravnim odnosima. To je moje iskustvo u devet godina, koliko se bavim takvim važnim građevinskim zahvatima. Sve se odvija sporije nego što bismo htjeli, ali je završetak, po nepisanom pravilu, uspješan. Teško je nabrojiti sve komplimente, koje je gradska uprava dobila za funkcionalnost i estetiku čvora Rokići – izjavio nam je ing. Danijel Mileta, šibenski dogradonačelnik.

NOSTALGIČNA MAJA

– Sve teže podnosim dane i mjesece bez mog Šibenika. Jedva čekam kad ću opet stići na šibensku Poljanu. Nadam se da će se to dogoditi već u prosincu – kazala nam je ovogodišnja dobitnica Grba grada Šibenika Maja Gnjidić Verdecchia, poznatija kao organizatorica priredbe “Miss Mama”, koja godinama živi u Italiji.

Dodatno se obradovala informaciji da će stići u doba sve poznatije šibenske “Adventure”, te da je pozivamo kao gošću na tradicionalni božićni koncert “Zdravo, o zvijezdo mora”.

image

Maja Gnjidić Verdecchia

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
25. travanj 2024 02:59