StoryEditorOCM
Šibenikpogled unazad

Retrovizor Ive Mikuličina: Burić koalirao, Stanković ‘zaplivao‘, a Pula dobila gradonačelnika iz zaleđa Šibenika!

Piše Ivo Mikuličin
26. lipnja 2021. - 20:34

Drugi izraz za isto pakiranje

- Ja sam mali medijski manijak. Pročitam sve dnevne novine i gotovo sve portale, pa mi nije jasno zašto se koristi drugi izraz za isto političko pakiranje, kad je riječ o dogovorenoj suradnji ili koaliciji stranaka!? Kad je u Rijeci Primorsko-goranski savez dogovorio suradnju sa SDP-om onda se piše o „političkom sporazumu“, a kad Hrvatski suverenisti u Šibeniku podrže doktora Željka Burića, onda se to krsti „trgovačkom koalicijom“ – javio nam se riječki Šibenčanin Zdravko Iljadica, uspješni brodovlasnik i veliki donator šibenskog sporta. Dodao je još nešto:

- Svaki pregovor je približavanje interesa. U ovom slučaju je gospodin Zekanović postupio u interesu grada Šibenika. Novog (starog) šibenskog gradonačelnika u Hrvatskoj smatraju vrlo uspješnim i lijevi, i desni, pa je pravo čudo što mu i neke druge šibenske stranke nisu pružile potporu. U interesu moga rodnog grada.

Kad Stanković 'zapliva'

Samo sitničavci i zlonamjerni mogu tvrditi da novi šibensko-kninski župan Marko Jelić u HRT-ovoj emisiji „Nedjeljom u dva“ nije bilo elokventan, odmjeren i prilično uvjerljiv. U tom smislu nije izdržao ni jedan od istaknutih kninskih HDZ-ovaca.

- Marko Jelić je izuzetno inteligentan čovjek. Sporna može biti jedino njegova emotivna inteligencija i empatija u nekim kriznim situacijama – kazao nam je spomenuti HDZ-ovac, koji je s Jelićem usko surađivao na Kninskom veleučilištu.

Pridružujući se onima, koji su dobro ocijenili televizijski nastup novog šibensko-kninskog župana, ne možemo se oteti dojmu da je voditelj i urednik emisije Aleksandar Stanković dobro "zaplivao“ tvrdnjom da je Knin prije Domovinskog rata imao 50.000 stanovnika umjesto 18.000, kako ga je ispravio Jelić.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

Ne znamo zašto, ali imali smo osjećaj da je Stanković očekivao nešto drugačije odgovore Marka Jelića!?

Cijepite i trudnice!

- Najnovija svjetska istraživanja govore da valja protiv koronavirusa cijepiti i trudnice. Da je puno manja opasnost od cijepljenja nego da se trudna žena, ne daj bože, zarazi koronavirusom – javio nam se riječki liječnik Zlatko Trobonjača, porijeklom iz Bratiškovaca.

Kad smo tu informaciju prenijeli riječko-šibenskom bračnom (i liječničkom) paru Merlak dobili smo zanimljiv odgovor.

- Trobonjači valja vjerovati. On je pulmolog svjetskoga glasa. Izuzetan talent za medicinu pokazivao je već u studentskim danima. Zlatko je zapravo preskroman. Radije hvali svoje riječke kolege nego priča o svojim uspjesima – unisono su nam govorili dr. Mirko Merlak i njegova supruga Maja, koja je, inače, predstojnica Očnog odjela u KBC-u Rijeka.

Filip ili Pilip?

- Volim Thompsonove pjesme. One su vezane za zavičaj mojih roditelja. Zato ne bih imao ništa protiv da pjevač iz Čavoglava nastupi u Puli, ali sam protiv toga da koristi poklič „Za dom spremni“, jer to budi negativne konotacije – izjavio je prof. Filip Zoričić, novi gradonačelnik Pule, čiji je otac iz Pakova Sela, a majka iz Ružića, sela drniške krajine.

- Pitanje je, međutim, je li on Filip ili Pilip!? U Pakovom Selu postoji posebna „glasovna promjena“ ili mijenjamo početna slova svim imenima, koja počinju sa slovom F. Tako mi govorimo Vrane umjesto Frane i Verdo umjesto Ferdo. Zato je pulski gradonačelnik Zoričić Pilip, a ne Filip – kazivao nam je stari zajebant, popularni šibenski brijač Davor Rakić, porijeklom iz Pakova Sela.

U zagrljaju vrimena

„U zagrljaju vrimena“. To je naslov nove pjesme Šibenčanina Frane Bilića, pjesnika posebno poznatog po dalmatinskom evergrinu „Da te mogu pismom zvati“. Glazbu je na Franine stihove napisao prof. Joško Čaleta, dok je skladbu snimio zagrebački ansambl „Lado“.

Riječ je o pjesmi, koja je posvećena godini obitelji i starijim osobama. Praizvedbu je imala minulog tjedna u Zagrebu, a planirana je i njezina izvedba i u Vatikanu. Iza cijelog projekta, naime, stoji Hrvatska biskupska konferencija.

- Kad su me na Kaptolu upitali znam li pjesnika, koji bi mogao napisati dobre i prigodne stihove za Godinu obitelji, ja sam odgovorio „Kako ne! Imam ja svog čovika, moga Franu“– na simpatičan nam je način objasnio svoju suradnju s Franom Bilićem prof. Čaleta, najangažiraniji hrvatski melograf.

image
Frane Bilić
Ante Baranić/Cropix
19. travanj 2024 19:26