StoryEditorOCM
Šibenikpogled unazad

Retrovizor Ive Mikuličina: Buduća sunčana elektrana u Promini proizvodit će najviše struje u Europi i biti jedna od deset najvećih u svijetu!

Piše Ivo Mikuličin
30. svibnja 2022. - 15:13

Promina će stršiti u Europi!

Buduća sunčana elektrana Promina stršit će proizvodnjom struje ili biti najproduktivnija u Europi, te biti jedna od deset najvećih u svijetu! Tu pozitivnu gospodarsku informaciju dobili smo od odvjetnika Stipe Grubišića, zastupnika tursko-hrvatske tvrtke "Sun Energy", koja, osim SE Promina, planira dovršenje sličnih, ali manjih projekata u Skradinu, Kistanjama i Lozovcu, što ukupno znači investiciju od sedam milijardi kuna.

– Ovaj projekt bitno pridonosi usvojenoj strategiji Republike Hrvatske, u kojoj je glavni smjer razvoj energetskog sektora. Praktički, to znači smanjenje uvoza energije i emisije stakleničkih plinova, te bitni doprinos gospodarskom razvoju Šibensko-kninske županije i povećanju zaposlenosti – kazao nam je, među inim, odvjetnik Grubišić.

Grubišićevo objašnjenje je u potpunoj suglasnosti s izjavom Maje Pokrovac, direktorice Udruženja obnovljivih izvora energije.

– Hrvatska je idealna zemlja za ulaganja u sunčane elektrane. Zbog činjenice da su, zbog obilja sunčanih dana, potrebna puno manja ulaganja – istaknula je gospođa Pokrovac.

Usporedbe radi, Njemačka ima neusporedivo manje sunčanih dana, ali 650 puta veće solarne kapacitete od Hrvatske!

ZEKI REPU, A ZOKIJU BONTON

Svoj dolazak u Šibenik, na svečanu sjednicu Županijske skupštine, predsjednik Republike Zoran Milanović još je jednom iskoristio za vrijeđanje svojih neistomišljenika. Uz već "tradicionalno" pljuvanje po ministru obrane Banožiću, ovaj put se okomio i na šibenskoga saborskog zastupnika Hrvoja Zekanovića.

"On je dvorska luda. Dajte Zekanu vreću šargarepe", kazao je, među inim, Milanović.

I dočekao reakciju skupine šibenskih intelektualaca.

– Ne držimo da je Zekanović rosno cvijeće. No, ako njemu, kako kaže Zoki, treba dati vreću šargarepe, onda Zokiju valja pod hitno uručiti knjigu o bontonu. Njegov rječnik je daleko ispod državničkog i diplomatskog. Puno bliže kavanskim vrijeđanjima i nadmudrivanjima – reagirali su šibenski intelektualci.

ANITA MOLI MARKA

Vrijedan je pozornosti plan načelnice općine Rogoznica Anite Živković da se općinska administracija preseli u prostor napuštene stare škole.

– Ta lokacija je gotovo idealna za općinsku administraciju. Do nas bi sa svojim prijedlozima i primjedbama lakše dolazili naši Rogozničani. Osim toga, u prizemlju zgrade otvorili bismo knjižnicu s čitaonicom, toliko potrebnu našem mjestu – objasnila nam je načelnica.

Molbu za ostvarenje spomenutog projekta Anita Živković već je uputila županu Marku Jeliću. Samo čeka njegov (pozitivan) odgovor.

DESTO DOBRO PLOVI

Tražili smo i našli odgovor na pitanje kako to da vodički gradonačelnik Ante Cukrov Desto dobro plovi iako njegova stranka nema većinu u Gradskom vijeću!?

– Desto je tolerantan čovjek, koji ne bježi od razgovora i dogovora s oporbom – objasnio nam je jedan od vodičkih vijećnika.

Na sve to pozitivno je reagirao i šibenski poduzetnik Ante Šolić, koji je davno nosio dres vodičkoga nogometnog prvoligaša.

– Desto je zaista dobar čovjek, a nisu loši ni oporbeni vijećnici. Većini im je od stranačkih i osobnih interesa važniji boljitak Vodica – uvjeren je Šolić.

Konačno, naslov "Desto dobro plovi" nije slučajan. "Desto" je ime poznatog vodičkog turističkog broda, kojemu je, dakako, vlasnik Ante Cukrov.

OLEG SLIJEDI ROKA

Na proputovanju kroz Dubrovnik, bračni i pjesnički par sa Žirja Ljiljana i Ivan Dobra nisu propustili da posjete novog dubrovačkog biskupa, a nekadašnjeg žirajskog župnika don Roka Glasnovića. Svećenika koji je ostavio više nego dobar dojam u kontaktima sa žiteljima Kaprija i Žirja, dvaju najudaljenijih naseljenih otoka šibenskog arhipelaga.

Zadnje informacije govore, pak, da Glasnovićev nasljednik don Oleg Petrović sve više slijedi Glasnovićev trag. Zar o tome jasno ne govori podatak kako su Kaprijani uređivali prostor oko žirajske crkve svete Marije Divice. Kao jasan dokaz da je na Kapriju nešto više mlađih ljudi nego na susjednom Žirju.

25. travanj 2024 19:26