StoryEditorOCM
Šibenikpogled unazad

Retrovizor Ive Mikuličina: Brza cesta, Pleća i Jota i stoti rođendan najstarijeg šibenskog nogometaša

Piše Ivo Mikuličin
30. listopada 2022. - 14:21

Brza ili rekonstruirana cesta!?

Kao neka političko-prometna sapunica nastavlja se priča o potrebi izgradnje brze ceste Šibenik – Drniš – Knin, započeta prije više od 40 godina. Sad nam se javio jedan istaknuti član šibenskog SDP-a s usrdnom molbom da ostane anoniman, a koji tvrdi:

- Prije 20 godina austrijska tvrtka Strabag napravila je projekt rekonstrukcije spomenute ceste, što uključuje i drnišku zaobilaznicu, a koji, samo zbog drugačijeg naziva prometnice, ukupnu investiciju uređenja 56 kilometara duge ceste čini puno jeftinijom.

Zašto želite ostati anoniman? To pitanje postavili smo spomenutom ljevičaru, kojega bismo premetaljkom mogli nazvati Rajkom Ivićem.

- Ne treba mi nikakav publicitet. Ne samo zbog stranačkih prepucavanja u našoj županiji, već i različitih stavova u mojoj stranci - kazao nam je tzv. Rajko.

image

Dio buduće brze ceste Šibenik-Knin-Strmica

Ante Baranić/Cropix

BOVE (NE)ŠTETE NAUTICI

Kako ocijeniti uređenje sidrišta (čitaj: postavljanja bova), kad o istoj temi imamo dva suprotno mišljenja ljudi, koji su “duboko u gradivu”!?

- Mi smo već postavili stotinjak bova u kornatskim uvalama, a na proljeće ćemo ih “instalirati” barem još toliko, pa će mogućnost da se netko besplatno svojim plovilom usidri na području Nacionalnog parka Kornati biti svedena na minimum. Uostalom, u tom smislu je već minulog ljeta postignut očit napredak – izjavio nam je Šime Ježina, ravnatelj NP-a Kornati.

O bovama, međutim, Frane Pašalić, vlasnik jedne od najboljih marina Frapa, jedne od najboljih na Sredozemlju ima gotovo suprotan stav.

- U mojoj rogozničkoj marini sezona je bila više nego solidna. Najvećim dijelom zbog plovila, koja plaćaju godišnji vez u Frapi. Promet bi jamačno bio još bolji da u gotovo svim valama ne niču bove ili improvizirana sidrišta, koja ne stimuliraju nautičare da uplove u uređene i dobro organizirane marine – drži Pašalić.

KAPA DOLJE PLEĆI I JOTI!

Kapa dolje Pleći i Joti! Riječ je o nedavno preminulom košarkaškom zanesenjaku Anti Čubriću – Pleći i Josipu Milakoviću – Joti, direktoru Košarkaške škole “Dražen Petrović”.

Zadnjih godina svog pomalo usamljeničkog života Plećo je živio bolestan i sam te bio itekako ovisan o brizi, koju mu je posvećivao Jota. Zbog toga je u znak zahvale Ante Čubrić svoj stan oporučno ostavio Josipu Milakoviću. A Jota je posegnuo za jednako plemenitim činom. Odrekao se stana, vrijednog kojega se procjenjuje na blizu 100 tisuća eura, te ga poklonio OKK “Dražen Petrović”. Toj se lijepoj košarkaškoj – ljudskoj priči malo toga može dodati. U ljudskom i sportskom smislu.

DANE SPAŠAVAO ZORU

Prijevremeno zatvaranje primoštenskog hotela “Zora” dovelo je u nimalo ugodnu situaciju dio njemačkih turista, koji su htjeli prvi dio listopada odmarati se na šibenskoj rivijeri. No, čast “Zore” spasio je Dane! Riječ je o Dani Slamiću, dobitniku ovogodišnje Nagrade hrvatskog turizma za životno djelo, a koji je nemali broj spomenutih gostiju usmjerio u njegov, tišnjanski hotel “Borovnik”.

- Počašćen sam nagradom Hrvatske turističke zajednice i Ministarstva sporta i turizma, ali najveći dio zasluga za premještaj njemačkih turista iz Primoštena u Tisno pripada mom sinu Davoru, koji je direktor hotela “Borovnik”. Ja sam samo vitalni umirovljenik.

- skromno nam je kazivao Slamić.

Skloni smo, međutim, vjerovati kako je tata Dane u svemu imao svoje prste, jer je on bio jednako uspješan turističko-hotelski djelatnik i u njemačkom Mendenu.

PICULA VOLI RUNOLIST

Na dobru, staru Jadriju, koja je proslavila 100. rođendan nerijetko svrati i zagrebački Šibenčanin Boško Picula, brat diplomata Tonina i trenutačno najpriznatiji hrvatski filmski kritičar.

- Kao da se u kinematografiji vraća vrijeme iz osamdesetih godina minulog stoljeća. Opet su u modi glazbeni filmovi. No, temeljni je uvjet za privlačnost takvih filmskih projekata “da se pjesma mora pretočiti u film, a film u pjesmu”. Samo u tom slučaju glazbeni filmovi mogu postati nezaboravni poput evergrina “Moje pjesme, moji snovi” i skladbe “Runolist” – objašnjava Boško Picula.

STO GODINA MU JE TEK!

U australskom Melbourneu je 100. rođendan proslavio najstariji šibenski nogometaš Miro Popović (op.p. iz generacije Slavka Luštice), za što je dobio i čestitke od guvernera države Victoria i australskog predsjednika.

Treba li boljeg argumenta za priču o Mirovoj vitalnosti od podatka da je nedavno uspješno položio dopunski ispit za vozačku dozvolu!?

- Nisam nimalo razočaran svojim odlaskom s funkcije predsjednika HKS. Volio bih, međutim, da moj nasljednik bude jednako uspješan u rješavanju financijske problematike Saveza. Osobno, zaželio sam se odmora, Zadra i rodnog Drniša – otkrio nam je Stojko Vranković, koji nikad nije bježao od epiteta “drniški orao”.

image

Miro Popović, najstariji šibenski nogometaš u Melbournu je proslavio 100. rođendan i usput položio dopunski vozački ispit

27. travanj 2024 01:17