StoryEditorOCM
Šibenikpogled unazad

Retrovizor Ive Mikuličina: Vapaj iz Splita za spas šibenske rive i zapušteni partizani na groblju Kvanj

Piše Ivo Mikuličin
27. studenog 2022. - 16:50

Spasimo šibensku rivu!

Spasimo šibensku rivu! Taj vapaj dolazi, vjerovali ili ne, iz Splita. Iskusni splitski građevinski stručnjak, posebno specijaliziran za rive i podvodne radove, ing. Ivica Galasso obrazložio je svoj apel na poseban način.

– Šibenska riva je najtanja, najuža među obalama u većim primorskim gradovima, a istodobno je od početka gradnje potonula za 90 centimetara. Krajnje je vrijeme za njezinu rekonstrukciju – objasnio je ing. Galasso, koji je i ranije surađivao sa Šibenčanima.

Njegov stari poznanik, bivši ravnatelj Županijske lučke uprave Željko Dulibić, samo je dodatno obrazložio problem.

– Za nemalo potonuće nimalo ne krivim one, koji su početkom pedesetih godina prošloga stoljeća gradili šibensku rivu. Oni su jednostavno ubrzali radove, zbog nemalog pritiska građana da se konačno uredi riva. Zato je dio poslova obavljen površno – objasnio je Dulibić.

U splitskom apelu za šibensku rivu ing. Galasso našao je potporu u šibenskom gradonačelniku dr. Željku Buriću, u agilnom Pašku Dželaliji, ravnatelju gradske lučke uprave i državnoj Lučkoj upravi, pa je vjerojatno da će projekt podržati i šibensko-kninski župan Marko Jelić, njegova zamjenica Iris Ukić-Kotarac i ravnateljica Županijske lučke uprave Jadranka Fržop.

– Prije početka radova valja napraviti i anketu među građanima, uvažiti njihove realne želje. Neka ostvarenje cijelog projekta bude plod dobre volje politike, struke i građana – drži ing. Galasso.

Cijeli projekt bio bi veza između gata Vrulje, gdje su se već zahuktali radovi i dijela rive, gdje su prostorije JK “Val”, pa logično obuhvaća pitoreskni, ali nemalo ugroženi Dolac.

MARINA, ČEMPRESI I PARTIZANI

– Šibensko groblje na Kvanju je sjajno uređeno, što govori o nemaloj brizi direktora “Čempresa” Joška Vukovića o zadnjem počivalištu brojnih Šibenčana. On djeluje kao čovjek koji je silno posvećen svom poslu – javila nam se iz švicarske prijestolnice Berna Marina Picula-Cordillot, inače prva rodica hrvatskog diplomata i istaknutog SDP-ovca Tonina Picule.

Marininu tvrdnju je teško zanijekati, ali… Na Kvanju pomalo zapušteno djeluje partizanska spomen-kosturnica ili trebalo bi urediti i taj dio groblja.

– Ja sam spreman gurati tu inicijativu, jer tamo počiva oko 200 naših Šibenčana, no ostaje otvorenim pitanje financijskog programa. Trebalo bi osigurati nešto više od 2 milijuna kuna, a to Grad Šibenik i “Čempresi” trenutačno jednostavno ne mogu. Zato smo spremni u suradnji sa šibenskom udrugom antifašističkih boraca zajednički rješavati taj problem. Imam na umu i neka praktična rješenja, ali s njima zasad ne bih izlazio u javnost – kazivao nam je Joško Vuković, direktor tvrtke “Čempresi”.

RUDIĆ KAO ŠIBENČANIN!

– Poslije boravka u Miamiju kod Marina Jurića, uspješnog biznismena i vlasnika HNK “Šibenik” i ja se pomalo osjećam Šibenčaninom – oglasio nam se telefonski Ratko Rudić.

Na Jurićev poziv u Miamiju su zajedno boravili Ivica Tucak, Perica Bukić i Ratko Rudić. Kao znak Marinove zahvale za hrvatsko zlato, osvojeno u Splitu.

– Meni je kao Hrvatu silno imponiralo poštovanje, koje Jurić, očito, osjeća na Floridi. Kad smo šetali Miamijem pozdravljao ga je gotovo svaki građanin – dodao je Rudić.

image

Ratko Rudić, Ivica Tucak i Perica Bukić bili su gosti Marina Jurića u Miamiju

Vladimir Dugandžić/Cropix

ŠIBENČANI U ‘ZLATNOJ LIGI’

Šibenčani su zaredali s gostovanjima u “Zlatnoj ligi”, televizijskoj emisiji, u kojoj se u ćakulama s ljudima, starijim od 65 godina bude sjećanja na neke uspješne događaje i pojedince iz prošlosti.

Poslije skladatelja Dušana Šarca i pjevača Ive Pattiere poziv su dobili i autor ovih redaka, te šibenski pjesnik dr. Krste Juras.

– Zar još uvijek ima starijih novinara od mene i tebe!? A ja sam mislio da, poslije smrti televizijskih legendi Milke Babović i Mladena Delića nema nikoga, tko je stariji od nas – bocnuo je autora ovih redaka stari prijatelj Božo Sušec, koji nerijetko vodi “Zlatnu ligu”.

DIDA ČEDO

Iz Amsterdama nam se javio Čedo Paić, nedavno proglašen za najuspješnijeg Hrvata u dijaspori.

– U mojoj nizozemskoj tvrtki osjećam se kao da sam u Ujedinjenim narodima i – kao dida. U mom odjelu rade djevojke i momci iz Japana, Kine, Tajvana, Surinama, Poljske i Litve, od kojih sam dvaput ili triput stariji. Želim da to znaju naši političari, koji stalno trube kako samo mladi Hrvati odlaze iz svoje zemlje – poručio je Čedo.

23. travanj 2024 18:47