StoryEditorOCM
ŠibenikŠI-RETROVIZOR

Restović i SDP će gradonačelniku davati najmanje dva-tri zadatka mjesečno: Treba li onda povećati plaću Željku Buriću!?

Piše Ivo Mikuličin
19. ožujka 2023. - 18:25

Treba li gradonačelniku dr. Željku Buriću pod hitno povećati plaću, zbog najavljenog povećanja obima posla u sljedećim mjesecima!? To pitanje postavljaju stari šibenski cinici, sljedbenici poznate Arsenove škole cinizma poslije najave Tonča Restovića, prvog čovjeka šibenskog SDP-a “kako kani ubuduće Buriću davati najmanje dva-tri zadatka mjesečno”.

Povod za tu Restovićevu izjavu je klečanje (čitaj: molitva) ispred zgrade Gradskog poglavarstva, koje nikako ne paše Tonču. Ne, ne skrivamo svoje simpatije prema Restoviću, kao bivšem sportašu i lijevo orijentiranom intelektualcu, ali vrijedi pitanje je li s izjavom u formalnom smislu malo pretjerao!? Neovisno od toga što su i “klečavci”, također, pretjerali na svoj način.

UDRI PO INVESTICIJAMA!

- Što manje budete pisali o projektu Batižele lakše ćemo riješiti problem te kapitalne investicije za grad Šibenik, pa i šire - kazao nam je u povjerenju vijećnik vladajuće gradske koalicije.

Ako je to u korist Šibenika, zašto ne bismo prihvatili takav stav, ali..

Batižele su praktički stari šibenski projekt još od “vladavine” pokojnog ing. Vinka Guberine, koji je krajem sedamdesetih godina minulog stoljeća financirao projekt Podi s temeljnim ciljem da se dislocira Tvornica elektroda ferolegura te oslobodi prostor za razvoj Šibenika prema zapadu (čitaj: prema Šibenskom mostu). Zamisao je samo obnovio bivši gradonačelnik Ante Šupuk. Zato je neizbježno pitanje tko je i zašto protiv najavljene investicije ili je to zapravo teška borba različitog kapitala!?

Dakako, cijela priča ima “zajednički nazivnik” i s ostalim planiranim velikim projektima, poput novog turističkog naselja u Rogoznici, koje je vlada ocijenila “projektom od strateškog značenja”. Točnije, uvijek kukamo da nema (velikih)investicija, a kad se pojave vrlo maštovito izmišljamo razloge protiv njih.

MAĐARSKI ĆORAK U ROGOZNICI

Suprotno velikim investicijama potiho se zagovaraju ulaganja s okusom prijepora poput mađarske želje za preobrazbom bivše tvornice sardina u Rogoznici u hotel. No, već je jasno da je u pitanju bio pucanj u prazno ili mađarski ćorak.

- Odmah smo dali do znanja da od te investicijske zamisli neće biti ništa. Prije svega, zbog nemalih imovinskih problema. Riječ je o objektu, koji je spoj privatnog i društvenog vlasništva - dobili smo službenu informaciju iz Općine Rogoznica.

Rogozničko odlučno NE Mađarima vjerojatno je i dio bojazni da se u tom turističkom biseru ne ponovi “slučaj Primošten” ili okršaj općinske vlasti s mađarskim vlasnicima hotela.

DUJIĆ NIJE OSVETOLJUBIV

- Mi nemamo druge opcije nego da se svi okupimo oko Burića, jednog od najboljih, ako ne i najboljeg gradonačelnika u Hrvatskoj. Ne smijemo više dozvoliti ovakvu situaciju u Šibensko-kninskoj županiji. Da je HDZ na vlasti u četiri od pet gradova, a da izgubimo županijske izbore. Ima li drugog objašnjenja te pomalo apsurdne situacije od konstatacije da su građani Šibenika glasali za Burića i istodobno protiv HDZ-a na razini županije - povjerio nam se Petar Robić (op.p. ime i prezime su premetaljka) u privatnoj ćakuli.

Na naše pitanje hoće li HDZ-ovu opciju okupljanja oko Burića prihvatiti i bivši predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Nediljko Dujić, dobili smo prilično zanimljiv odgovor.

- Lako je za Dujića! On je sve samo ne osvetoljubiv čovjek ili uvjeren sam da će i on podržati opciju, koja je zapravo jedini izbor za šibenski HDZ. I ne samo za HDZ, već i cijelu županiju. Cijela zemlja hvali Burića, samo mi, Šibenčani, povremeno udaramo “kontru” - odgovorio nam je Robić.

ČEDO NASLIKAO VAN GAALA

Šibenčanin Čedo Paić i njegova supruga Slavica ugostili su na svojoj nizozemskoj adresi u Beverwijku legendarnog nizozemskog izbornika Louisa van Gaala. Razlog: popularni i svestrani Šibenčanin naslikao je portret poznatog europskog nogometnog stručnjaka, izazvavši nemalo zadovoljstvo nizozemskog trenera.

image

Čedo Paić i Louis van Gaal

Privatni album

- Ja se jednako zahvaljujem Paiću na gostoprimstvu, kao i na poklonu. Uvjeren sam, naime, da je moj portret, što ga je naslikao hrvatski slikar, najbolji od svih pokušaja da me portretiraju u mojoj karijeri - istaknuo je van Gaal.

Eto prilike da još jednom podsjetimo na polivalentnost šibenskog Nizozemca, posebice na podatak da je prije dvije godine proglašen najpopularnijim Hrvatom u dijaspori.

26. travanj 2024 15:28