Proteklih mjeseci recenzenti Dobre hrane obilazili su cijelu zemlju kako bi ocijenili kvalitetu, kreativnost, dosljednost, ponudu i uslugu restorana na sceni. Nakon obilaska više od sto što novih, što dobro nam znanih adresa, vrhunac projekta Dobri restorani upriličen je ovog ponedjeljka, 30. rujna, u dvorani zagrebačkog Petog kupea, gdje su najboljim chefovima i restoranima dodijeljene nagrade Dobri restorani. Ovo je već 13. godina najvažnijeg i najprestižnijeg gastronomskog izbora u zemlji, a održava se u organizaciji Jutarnjeg lista i magazina Dobra hrana, a pod pokroviteljstvom glavnog partnera - Hrvatske turističke zajednice.
Kao i prethodnih godina, dodjela nagrada kruna je višemjesečnog recenziranja i zaključenje sezone izbora koji ističe i promovira najbolje od hrvatske restoranske scene. Cilj izbora je istaknuti one izvrsne i dosljedne u kvaliteti, ukazati na one koji svojim radom i trudom doprinose razvoju i samu scenu dižu razinu više, one koje imaju potencijala za nešto više, ali i skrivene bisere na koje mnogi često neopravdano ne obraćaju dovoljno pažnje. Priznanja su i ove godine dodijeljena restoranima u četiri kategorije - to su tradicionalni restoran, restoran kreativne urbane kuhinje, restoran visoke kuhinje i hotelski restoran visoke kategorije. Dodijeljene su i nagrade za chefa godine, nagrada "Andrej Barbieri" za najboljeg mladog chefa u usponu te priznanje Vinska karta godine, piše Jutarnji list.
Svaki restoran koji smo posjetili ocijenjen prema četiri kriterija - kvaliteti hrane i usluge, ambijentu i vrijednosti za novac, a konačnu odluku o najboljima, nakon dugotrajne i žustre rasprave, donio je žiri Dobre hrane.
Nakon uvodnog govora glavnog urednika Dobre hrane Gordana Zečića, započela je i svečana ceremonija dodjele nagrada koju je i ove godine vodila voditeljica Jelena Glišić.
Osnovne kategorije
U najužu konkurenciju u kategoriji tradicionalnog restorana ušli su restoran Mala Hiža iz Mačkovca, Morgan Restaurant & Villa iz Brtonigle te Restoran Rivica iz Njivica, a upravo je posljednjem, poznatom restoranu gdje se već dugih 90 godina na najbolji način spajaju tradicija, vrhunske namirnice i ljubav prema svemu navedenom, pripalo prvo mjesto. Rivica je, prema riječima žirija, odličan primjer kako i „običan restoran na moru” može otići korak dalje od blitve i kriške limuna. Do prvog mjesta dovela ih je dobra usluga koja će se pobrinuti da svakom gostu preporuči što je taj dan stiglo svježe u kuhinju i to vam više nego dobro pripremiti prezentira na tanjuru. Za istaknuti je i njihova dosljednost u promociji lokalnog, čak i kad je vinska lista u pitanju.
"Posebno se zahvaljujem djelatnicima i obitelji koji godinama zdušno rade kako bi bili tu gdje smo sada. Posebno se spominje i motiv, a motiv smo dobili večeras, motiv za 2025.", kazao je vlasnik Rivice Dražen Lesica prilikom preuzimanja nagrade.
U kategoriji restorana kreativne urbane kuhinje na prva tri mjesta zasjali su Restoran Bekal iz Zagreba, Visiani bistro & bar iz Šibenika te Konoba Zijavica iz Mošćeničke Drage. Ovi restorani promoviraju tradicionalne okuse, ali u vrlo kreativnoj, modernoj izvedbi, koristeći tradicionalne namirnice od kojih rade prave remek-djela. Pobjeda je i ove godine pripala Konobi Zijavica, iza koje stoji bračni par Stiven i Tea Vunić. Pa, iako im u imenu stoji konoba, njihova je kuhinja zaista puno više od klasike. Promoviraju okuse mora i tradiciju podižu na sasvim novu razinu, prikazujući je kroz inovativan, moderan i tehnički precizan način sve više naginjući fine diningu.
Cijeli tekst pročitajte OVDJE.