StoryEditorOCM
Šibenikimali se čime pohvaliti

Razvojna agencija i ABC uspješno završili poslovnu godinu. Ravnateljica Lepur: U Novu ulazimo s torbom punom novih planova i projekata

Piše PROMO
23. prosinca 2021. - 14:03

Godina 2021. bila je vrlo intenzivna i izazovna za Razvojnu agenciju Šibensko-kninske županije i njezin Adriatic Business Centar (ABC) u Ražinama koji je svečano otvoren početkom godine. Na domjenku upriličenom za poslovne partnere i korisnike ABC-a, ravanteljica Mira Lepur podsjetila je na sve ono što je u protekloj godini ostvareno te buduće planove.

Istaknula je i kako su od jeseni, nakon provedenog natječaja, popunjeni svi kapaciteti centra, a u funkciji su i studija za audio i video te post produkciju.

- Time smo uspjeli realizirati prvu fazu funkcioniranja ABC-a i u centar primiti upravo stručnjake iz područja marketinga, audio vizualnih djelatnosti i poslovnog savjetovanja. Ovim putem pozdravljam kolege iz Studija 82, Testament Winery, Azimuta, Experimenta, Bravos, Šibenik invest, Illyricum savjetovanje, Intercessor, Goebit Šibenik, Domus Properties i Nova Melius te Hamag Bicroa – istaknula je Lepur i dodala kako su Razvojna agencija Šibensko-kninske županije i ABC, među ostalim, organizirali i događaje vezane za EU fondove i europske teme, a održane su i komunikacijske kampanje na otocima.

image
Mira Lepur
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

- Prijavom na natječaj Europske komisije, uspjeli smo osigurati funkcioniranje Europe Directa Šibensko-kninske županije za sljedećih pet godina. Cilj je ove kontakt točke izravna komunikacija s predstavnicima europskih institucija, direktno prenošenje informacija iz EU, ali i direktno zastupanje naših interesa i ciljeva u EU, odnosno, izravni kontakt s predstavnicima europskih institucija – rekla je Lepur podsjećajući kako je iz projekta Partnersko vijeće za tržište rada nastala i udruga Emedea u rad koje se okuljučilo 35 organizacija iz javnog, privatnog i nevladinog sektora.

- Udruga je jedinstvena u našoj županiji po strukturi svoga članstva i primjer je organizacije s pravnom osobnošću. Udrugom se bavimo volonterski, a na natječaje smo prijavili i dva projekta vezana za zaštitu okoliša. Također, prošao nam je projekt vrijedan 120.000 kuna za pilot projekt razvoja digitalnog mentalnog zdravlja za populaciju branitelja na prekograničnom području koji provodimo s udrugama branitelja iz Hrvatske te BiH. Pripremamo i prijave nekoliko projekata koji se bave edukacijama mladih, zdravljem i sportom te održivim razvojem naše regije – naglasila je Lepur te napomenula kako su u provedbi još četiri projekta prekogranične suradnje ukupne vrijednosti od preko 207 milijuna kuna, od čega je 12 milijun dodijeljeno šibensko-kninskoj Razvojnoj agenciji.

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Također, u sklopu projekta Argos nabavljena je specijalizirana laboratorijska oprema, jedinstvena na Jadranu, vrijedna oko 600 000 kuna, a namijenjena je šibenskom Centru za marikulturu. Nadalje, preko projekta Firespill u tijeku je nabava suvremenog i potpuno opremljenog zapovjedno-komunikacijskog vozila, vrijednog 3,3 milijuna kuna, za interventne službe u slučaju prirodnih katastrofa i drugih kriznih situacija.

- Preko projekta Transfer i Take it Slow dotičemo se i naše kulturne baštine, njezine turističke valorizacije i upravljanja. U tijeku je nabava vrlo moćnog drona i opreme za virtualnu i proširenu stvarnost za arheološka nalazišta Velika Mrdakovica, Bribirska Glavica te Colentum na otoku Murteru. Cijele godine pružali smo i podršku gradovima i općinama, ali i svim drugim javno-pravnim tijelima u županiji u pripremi i provedbi projekata.

Jedan od značajnijih projekata je na kojem radimo u suradnji s Industrijsko-obrtničkom školom je Regionalni centar kompetentnosti u strojarstvu, ukupne vrijednosti 60 milijuna kuna. Kroz projekt Tehničke pomoći naglasak smo stavili na projekte energetske učinkovitosti pa smo tako priveli kraju energetsku obnovu triju škola i dva doma za starije u našoj županiji. Da smo županija orijentirana na obnovljive izvore energije, svjedoči i činjenica da smo upravo prije nekoliko dana na natječaj Norveškog fonda i za račun konzorcija sastavljenog od četiriju škola i jednog doma za starije prijavili i zahtjevan projekt kojim će se na krovove ovih ustanova instalirati fotonaponske elektrane za pretvorbu sunčeve energije u električnu energiju – kazala je Lepur.

Dodaje i kako je Razvojna agencija pružala stručnu pomoć i u županijskom projektu navodnjavanja polja u Jadrtovcu, izgradnji vatrogasnog doma u Unešiću, sportske dvorane u Vodicama te nizu projekata "Zaželi" financiranih iz Europskog socijalnog fonda, a sudjelovala je i u izradi Strategije industrijske tranzicije te je mapirala zdravstveni sektor u županiji. Također, intenzivno se radi i na Razvojnom planu Šibensko-kninske županije.

- U novu godinu ulazimo s torbom punom novih aktivnosti, projekata i obveza i s velikom željom da svakim našim korakom što više i što bolje pridonesemo održivom razvoju i boljem životu žitelja naše prekrasne županije – zaključila je Lepur.

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
27. travanj 2024 16:14