StoryEditorOCM
ŠibenikAglomeracija Šibenik

Razgovor s Franom Malenicom, direktorom šibenskog Vodovoda: Nakon prosinca 2021. desetljećima neće biti kopanja

17. siječnja 2020. - 11:09

Nakon mirovanja građevinskih strojeva i prekida radova tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana, prošlog tjedna ponovno su na svim gradilištima na širem šibenskom području zabrujali bageri, stigli kamioni i drugi strojevi potrebni za nastavak radova na izgradnji, dogradnji i rekonstrukciji kanalizacijske i vodovodne mreže.

Koliko je posla u prošloj godini realizirano projektom "Aglomeracija Šibenik" te što se planira tijekom ove kalendarske godine, razgovarali smo s Franom Malenicom, direktorom šibenskog Vodovoda i odvodnje d.o.o., poduzećem koje je nositelj najveće investicije u povijesti svojeg postojanja.
 

Radi se na sve strane. Koliko je posla do sada napravljeno i teku li radovi planiranom dinamikom?
– U ovom trenutku radi se na 35 mikrolokacija na projektu "Aglomeracija Šibenik" i radovi idu planiranom dinamikom. Posebno se to odnosi na plan realizacije u posljednjem kvartalu 2019. godine, kada smo, doslovce, dosegli razinu od 10 milijuna kuna realiziranih radova mjesečno. To je dinamika koja nam sigurno ukazuje da ćemo cijeli projekt završiti na vrijeme, do 31. prosinca 2021. godine. Do sada smo realizirali oko 56 milijuna kuna, što je oko 20 posto od ukupno ugovorenih radova. Podsjetit ću da su s izvođačima radova, tvrtkama "Sarađen" d.o.o. iz Stankovaca, "Vodoinstalacije Zadar" d.o.o., "Vodotehnika" Zagreb d.d. i "Vodoprivreda Split" d.d., ugovoreni poslovi na gradnji 51 kilometra kanalizacijske mreže te rekonstrukciji i ugradnji oko 35 kilometara vodovodne mreže, ukupne vrijednosti oko 288 milijuna kuna. Projekt je podijeljen na pet komponenti ili zona: uže središte grada Šibenika i četiri naselja: Brodarica-Krapanj, Zablaće, Podsolarsko i Jadrtovac. Obuhvaća izgradnju i nadogradnju mreže, djelomično ili potpuno, u 23 ulice u samom gradu Šibeniku te izgradnju kanalizacijske i kompletnu rekonstrukciju vodovodne mreže u naseljima Brodarica-Krapanj, Zablaće, Podsolarsko i Jadrtovac. Uz to radit će se 12 crpnih stanica, rekonstrukcija postojeće centralna crpne stanice u Mandalini te dio novog cjevovoda, od uređaja za pročišćavanje do centralne crpne stanice, s ciljem da se riješi problem stvaranja viška plinova i neugodnih mirisa tijekom ljeta. Do kraja prošle godine na svim komponentama napravljeno je više od 25 kilometara iskopa i u njih položeno više od 17 kilometara kolektorskih cjevovoda te je rekonstruirano više od sedam kilometara vodovodne mreže. Međutim, puno krupnije, odnosno financijski puno vrjednije dijelove projekta još nismo započeli, a to je 12 crpnih stanica i rekonstrukcija glavne crpne stanice u Mandalini. Taj nas posao tek čeka.

Ulica kralja Zvonimira

U glavnoj gradskoj prometnici, Ulici kralja Zvonimira, žili kucavici grada, kako je mi novinari često nazivamo, radi se "punom parom". Hoće li radovi biti gotovi do početka turističke sezone?
– Što se tiče radova u Ulici kralja Zvonimira u Šibeniku, oni se trenutačno izvode na dionici od Zadarske ulice do Doma zdravlja. Ulica je zatvorena za sav promet na toj dionici, a u tijeku je polaganje vodovodnih i kanalizacijskih cijevi od zgrade Vodovoda i odvodnje prema Domu zdravlja. Istovremeno se postavlja i plinska instalacija te kablovi energetske i DTK mreže. Uz to, uredit će se nogostup, pješački prijelazi i parkirna mjesta uz prometnicu. Zahvat radova obuhvaća i odvojke, odnosno ulice koje vode prema Dječjem vrtiću "Građa" i Dječjim jaslicama "Tintilinić", gdje će se obaviti radovi na izmjeni dotrajale vodovodne i kanalizacijske mreže, kućnim priključcima te će se uvesti plinske instalacije do vrtića i jaslica. Tijekom izvođenja radova pristup vrtiću i jaslicama je dozvoljen na početku zone radova i omogućeno je zaustavljanje vozilom na desetak minuta. Također, moguć je i dolazak vozilima dostave i hitnih službi. Ako se nastavi ovim intenzitetom, a vjerujemo da će tako i biti, radovi u Ulici kralja Zvonimira trebali bi biti gotovi do kraja svibnja. Što se tiče dijela prometnice od benzinske postaje kod kružnog toka Meterize do Stare ceste, radovi bi trebali biti gotovi do sredine veljače. Dakle, ostaje nam dio od zgrade nekadašnje Narodne tehnike do Stare ceste. Svakako, do početka nove turističke sezone, odnosno do kraja lipnja, glavna gradska prometnica će u cijelosti biti zgotovljena. Radi se do 17 sati svaki dan te subotom, ako to vremenske prilike dozvoljavaju i uopće ne sumnjam u dinamiku izvođenja radova, jer ovo je najzahtjevniji dio posla. Nailazimo na puno problema vezano za prespajanje vode i kanalizacije, ali mi moramo raditi, a s druge strane život mora funkcionirati. Stoga još jednom zahvaljujemo našim sugrađanima na razumijevanju i strpljenju, jer živjeti mjesecima u Ulici kralja Zvonimira, uz brujanje strojeva i s prometnom blokadom nije jednostavno.
 

U početku je bilo negodovanja i "brundanja" građana, međutim kad ljudi vide da se radi svakodnevno, da radovi napreduju, čini mi se da sve manje prigovaraju.
– Složio bih se s vama i ponovio da se radi o povijesnom projektu za grad Šibenik te se sljedećih 50-ak godina neće morati intervenirati u Ulici kralja Zvonimira zbog kanalizacijskog i vodovodnog sustava. Naime, ulazimo i u poprečne, male ulice koje izlaze na glavnu i radimo rekonstrukciju postojeće kanalizacijske i vodovodne mreže, kako se sutra ne bismo našli u situaciji da moramo intervenirati u glavnoj ulici zbog mogućih problema u sporednima. U konačnici, Ulica kralja Zvonimira dobit će novi asfalt, nogostup, javnu rasvjetu, ugibališta za autobuse i zaista u sljedećih nekoliko desetljeća ne bi smjelo biti nikakvih intervencija.

Podsolarsko pri kraju

Koliko je posla napravljeno na drugim komponentama ili zonama projekta "Aglomeracije"?
– Na komponenti A, koja obuhvaća dio Brodarice od magistralne ceste D8 i Podsolarsko, izvedeno je nešto više od 5,5 kilometara kanalizacijske i rekonstruirano oko 1,5 kilometara vodovodne mreže te se rade priključci na mrežu. Inače, na tom dijelu projektom je predviđena izgradnja nove kanalizacijske mreže u ukupnoj duljini od oko 15 kilometara s pripremom za kućne priključke. Predviđena je i rekonstrukcija vodoopskrbne mreže duljine oko 8,2 kilometra s prespajanjem kućnih priključaka. Najveći dio radova u sklopu projekta "Aglomeracije" u Podsolarskom je priveden kraju, a do kraja ožujka očekujemo završetak svih planiranih radova. Na Gornjoj Brodarici radovi su bili koncentrirani na području Ražinske, Ribarske i Kamenite ulice, te ulica Mornarske, Brodarice II i Podić. Na komponenti B, odnosno gradilištu koje obuhvaća dio Brodarice južno od magistrale i otok Krapanj predviđena je izgradnja nove kanalizacijske mreže u ukupnoj duljini oko 15 kilometara, s gradnjom šest novih crpnih stanica, rekonstrukcija vodoopskrbne mreže duljine oko 11 kilometara s prespajanjem kućnih priključaka. Tijekom 2019. godine izrađeno je nešto više od 3,8 kilometara kanalizacijske mreže i rekonstruirano oko 1,8 kilometara vodovodne mreže, a postavljeni su i priključci. Radovi su se obavljali na dijelu Jadranske magistrale, na dionici od 550 metara i nastavljeni su nakon blagdana, i to na dvije dionice istovremeno kako bi se završili do svibnja. Najveći dio radova obavljen je na obalnom dijelu Brodarice, u ulicama Maratuša, Gaj te Španje Roka i njihovim odvojcima. Najviše smo u zaostatku u zoni D, u dijelu Zablaća. Kako bi dostigao planiranu dinamiku, izvođač je uveo nove posade, a što se tiče zone C, odnosno Jadrtovca sve ide po planu.

Projekt od 397 milijuna kuna

Cjelokupni projekt "Aglomeracije Šibenik" vrijedan je oko 397 milijuna kuna, a vi ste sklopili poslove u vrijednosti oko 288 milijuna kuna. Za što je "rezerviran" preostali dio sredstava?
– Projekt "Aglomeracija Šibenik" podijeljen je u osam podprojekata, odnosno u osam posebnih nabava. Ugovoreni radovi za mrežu su već spomenutih 288 milijuna kuna, a nadzor je 9,5 milijuna kuna. Imali smo i javnu nabavu za podprojekt dogradnje i rekonstrukcije uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u vrijednosti od 81 milijun kuna. U tijeku je žalbeni postupak i čekamo odgovor Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave. Prije nekoliko dana raspisali smo natječaj za postrojenje za solarno sušenje mulja na Bikarcu, procijenjene vrijednosti od 38,4 milijuna kuna, dok je u žalbenom postupku natječaj za vođenje projekta "Aglomeracije Šibenik" vrijedan oko 1,8 milijuna kuna. Ostaje nam još raspisivanje javne nabave za opremu i sanacija gubitaka, a to ćemo provesti do kraja prvog kvartala ove godine. Posjetit ću da je od ukupno 397 milijuna kuna vrijednosti investicije 68,5 posto ili 272 milijuna kuna nepovratnih sredstva uz europskog Kohezijskog fonda, dok se preostalih 31,5 posto ili 125 milijuna kuna financira iz nacionalne komponente. Ona se dijeli na Ministarstvo zaštite okoliša i Hrvatske vode te na Vodovod i odvodnju d.o.o. i Grad Šibenik. Svakako, naš je plan kompletan projekt završiti u roku i vjerujem da ćemo u tomu uspjeti, jer imamo još pune dvije godine pred sobom.

Projekti duž obale

Osim "Aglomeracije Šibenik", Vodovod i odvodnja d.o.o. je nositelj projekta još četiri aglomeracije na području priobalnog dijela naše županije. U kojoj su fazi ti projekti?
– Za projekt "Aglomeracije Murter-Betina", procijenjene vrijednosti oko 125 milijuna kuna, imamo ugovor iz prošle godine o dodjeli nepovratnih sredstava. Međutim, morali smo raditi određenu novelaciju projektne dokumentacije te smo raspisali natječaj i dobili projektnu kuću koja će taj posao napraviti. Istovremeno pripremamo objavu javnog natječaja za izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Murteru i za nadzor, tako da tijekom ove godine projekt kreće u realizaciju. Što se tiče druge faze "Aglomeracije Vodice", projektna dokumentacija je napravljena i projekt će biti apliciran na natječaj za dobivanje nepovratnih sredstava iz EU-a, najvjerojatnije u drugom financijskom razdoblju 2021.-2028. godine. Procijenjena vrijednost tog projekta je oko 383 milijuna kuna. Projekt "Aglomeracije Pirovac – Tisno – Jezera", procijenjene vrijednosti oko 400 milijuna kuna, bit će apliciran ove godine, nadamo se i prihvaćen, te očekujemo potpisivanje ugovora o financiranju i sufinanciranju projekta, pa bi se u javnu nabavu moglo krenuti krajem ove ili početkom sljedeće godine. Projektna dokumentacija za "Aglomeraciju Rogoznica", procijenjene vrijednosti oko 190 milijuna kuna, također je spremna za apliciranje i mislim da bi projekt mogao krenuti u realizaciju sljedeće godine.

Zašto su oni na 'čekanju'?

U našu redakciju često stižu upiti građana zašto projektom "Aglomeracija Šibenik" nisu obuhvaćeni Žaborić, Grebaštica i Šparadići. Ili, zašto otoka Prvića nema u drugoj fazi "Aglomeracije Vodice". O čemu se radi?
– Žaborić, Grebaštica i Šparadići nisu bili u planovima projekta "Aglomeracija Šibenik". Još nemamo ni idejno rješenje kanalizacijskog sustava za ta naselja i to ćemo pitanje rješavati u sljedećem razdoblju, najvjerojatnije 2025. godine. Što se tiče otoka Prvića, za koji je izrada kompletne dokumentacije pri kraju, on će ići u trećoj fari "Aglomeracije Vodice". Naime, u drugoj fazi to nije bilo moguće jednostavno jer se radi o projektu vrijednom oko 50 milijuna eura te ulazi u velike projekte koje treba realizirati posebno.


Projekt 'Aglomeracija Šibenik' podijeljen je u osam podprojekata, odnosno u osam posebnih nabava. Ugovoreni radovi za mrežu su već spomenutih 288 milijuna kuna, a nadzor je 9,5 milijuna kuna

20. travanj 2024 11:02