StoryEditorOCM
ŠibenikOvo je tragedija

Razboljela se 'pluća' Šibenika: Sto čempresa obuklo žuti dres (FOTO)

12. listopada 2017. - 15:13

Šuma Šubićevac "pluća" su Šibenika, vole se hvaliti Šibenčani, no dovoljna je tek kratka šetnja tom šumom, osobito dijelom uz dječje igralište i trim-stazu, da svatko tko imalo drži do zdravlja, zaključi kako su šibenska gradska pluća ozbiljno bolesna!

Šuma na Šubićevcu dio je zaštićenog krajobraza Gvozdenovo-Kamenar i kultno mjesto mnogobrojnih šetača koji svakodnevno u potrazi za odmorom i opuštanjem, osobno ili sa svojim psima, hodočaste uz Dubravku, nekadašnji "Rivijerin" restoran, preko jame i vidikovca ili uz Luguše prema Kamenaru. Nezaobilazno je to sastajalište umirovljenika, majki s djecom koje u poslijepodnevnim satima doslovno okupiraju nedavno uređeno igralište s ljuljačkama, toboganima i penjalicama, ali i sve većeg broja rekreativaca koji mišiće i kondiciju "nabijaju“ na spravama za vježbanje i obližnjoj trim-stazi.

No, slika te male zelene oaze drastično je promijenjena jer se okolni čempresi, a riječ je, prema gruboj procjeni, o stotinjak stabala koji rastu uz dječje igralište i trim-srazu, suše. Svoju vazdazelenu krošnju čempresi na Šubićevcu zamijenili su tako bojama jeseni.

Ovo je tragedija. Pa svi su se čempresi posušili. Je li to zbog suše ili su oboljeli, tko će znati, ali je zanimljivo da se to događa samo čempresima, ne i borovima. A najstrašnije je da nitko ništa ne poduzima, jer ovo se nije dogodilo preko noći – zgrožen je postariji Šibenčanin koji na Šubićevac redovito dolazi u šetnju sa svojom bernardinkom.

Što se događa s čempresima i tim dijelom šume Šubićevac ne znaju ni u Javnoj ustanovi "Priroda" Šibensko-kninske županije koja upravlja i zaštićenim krajobrazom Gvozdenovo-Kamenar. Ravnateljica Anita Babačić Ajduk tvrdi kako su mnoga stabla u tom dijelu šume stara i trula te je odavno trebalo obaviti tzv. sanitarnu sječu, no ustanova za to nema novca.

– Šuma Šubićevac se ne održava. Gradsko poduzeće "Zelenilo" kosi travu oko igrališta i to je uglavnom sve, a mi možemo posjeći stablo koje predstavlja prijetnju i ugrožava sigurnost prolaznika ili možemo ukloniti stablo koje prijeti da će pasti na javnu površinu. Problem predstavlja i to što su neke parcele u privatnom vlasništvu i tu se također šuma ne održava – jadikuje Babačić Ajduk.

No, smeđe krošnje čempresa zazvonile su na alarm vjerojatno još prije nekoliko mjeseci. Nisu se osušile preko noći. Čuvar prirode u JU "Priroda" Marko Plenča Mudrić ugrožena stabla obišao je tek nedavno. Uredno je sve snimio i arhivirao jer je po struci magistar, pa osim toga, čempresima osobno više nije mogao pomoći. Kaže kako sada treba potražiti stručnjaka, šumara, koji bi trebao točno utvrditi što se događa, ali u "Prirodi" nije zaposlen ni jedan šumar.

– Trudimo se što prije riješiti taj problem. U kontaktu sam sa stručnjacima, ali još nismo dogovorili izlazak na teren – veli Plenča Mudrić ne želeći kalkulirati mogućom sudbinom čempresa sa Šubićevca.

– Ništa ne možemo reći dok stručnjaci svoje ne kažu, a ako situacija bude takva pa se pokaže da su stabla oboljela i da im nema spasa i sječa je moguća, jer ne možemo dopustiti da osušena i urušena stabla nekoga ozlijede – zaključio je Plenča Mudrić.

20. travanj 2024 18:21