StoryEditorOCM
Šibenikoštra reakcija

Ravnateljice privatnih i vjerskih vrtića u Šibeniku: ‘Mileta nas kleveće i omalovažava, a imamo 700 upisanih mališana‘

Piše Šibenski.hr
11. listopada 2022. - 15:21

Nakon što su se javnosti obratili ogorčeni roditelji, otvoreno pismo poslale su i ravnateljice i osnivačice privatnih i vjerskih vrtića u Šibeniku.

Podsjetimo, na ovakav potez su se odlučili zbog izjava dogradonačelnika Danijela Milete vezanih uz subvencioniranje predškolskog odgoja mališana.

Njihovu reakciju prenosimo u cijelosti:

"Već danima svjedoci smo da dogradonačelnik Danijel Mileta obmanjuje svojim neistinama i lažima javnost pri tome kleveće, insinuira, uvjerava javnost, omalovažavajući naš dugogodišnji rad i mukotrpno stečenu prepoznatljivost. Svojim izjavama vrijeđa dignitet naših ustanova, naših roditelja, naše djece i nas osnivača vrtića. Želimo ukazati da svi vrtići na administrativnom području grada Šibenika su registrirani kao Ustanove ranog i predškolskog odgoja te podliježu svim zakonskim aktima koji se tiču osnovne djelatnosti odgoja, obrazovanja, zdravstvene zaštite, prehrane i socijalne skrbi djece rane i predškolske dobi. Svi naši vrtići prvenstveno osnovali su se uz suglasnost Gradske uprave, a sve s ciljem proširenja kapaciteta što danas broji 700 djece upisane u naše ustanove. Za svih 700 djece u gradskim vrtićima mjesta nema!

Gospodin Mileta, nadalje, izvrće činjenice servirajući javnosti neistine u kojima govori o tome kako grad Šibenik nema problema s upisom djece u vrtiće jer tu postoji preko tisuću mjesta. Izvrće činjenice jer su gradu prijeko potrebni vjerski i privatni vrtići za prihvat još preko 700 djece. Svojim izjavama dogradonačelnik nas želi diskreditirati, direktno nas optužujući da svojim poslovanjem uskraćujemo subvenciju djeci i sebi priskrbljujemo dobit. Na koji način mi kao privatni i vjerski vrtići sa iznosom od 1.650 kn do 1.900 kn po djetetu možemo sebi priskrbiti milijunske dobiti, a gradski vrtići s iznosom od 2.400 kn posluju na nuli?

U svom poslovanju nikad nismo svoje zaposlenike doveli u situaciju da nisu primili plaću,a djeca nikad nisu bila zakinuta za svoja prava unutar provođenja programa ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja. Spremni smo svoje poslovne knjige pokazati javnosti te objasniti kako poslujemo. U svojim izjavama gospodin Mileta nas proziva za dobit zanemarujući da privatne ustanove mogu ostvariti dobit iz vlastitog rada, ali ista nikad nije išla na račune vlasnika vrtića. Navedene tvrdnje gospodina Milete vrijeđaju našu odgovornost, profesionalnost i dugogodišnji rad za potrebe generacija djece grada Šibenika.

Pozivajući se na presude Europskog suda za ljudska prava, g. Mileta pokušava obmanuti javnost pozivajući se na presudu koja se odnosi na period od 1993.-1998. kada u gradu Rijeci nije postojala potreba za istim vrtićem, niti su kriteriji upisa bili jednaki kriterijima javnih vrtića. Time Mileta obmanjuje javnost, ignorirajući da Grad Šibenik od 2005. godine ima Plan mreže predškolskih ustanova, a unatrag 4.godine i gradski i vjerski i privatni vrtići imaju jedinstvene kriterije upisa kroz sustav e-upisa, kojima Grad upravlja, dajući roditeljima potpuno legitimno pravo izbora vrtića.

Velika podrška roditelja naše djece, s kojom smo i mi ugodno iznenađeni, pokušava se javnosti prikazati kao naša obmana pojedinaca, a nama je pokazatelj da smo svojim poslovanjem uspijeli stvoriti povjerenje naših roditelja na čemu smo im iznimno zahvalni. Za kraj želimo da gospodin Mileta prestane s iznošenjem neistinitih podataka blateći nas, naše roditelje i njihovu djecu", napisale su redom osnivačica Dječjeg vrtića Osmijeh Katja Ercegović, ravnateljica Dječjeg vrtića Osmijeh Franka Ercegović, ravnateljica Dječjeg vrtića Blažena Hozana s. Rahela Rukavina, ravnateljica Dječjeg vrtića Brat Sunce, s. Anita Krajač, osnivačica i ravnateljica Dječjeg vrtića Sunce, Jasna Grubišić, osnivačica i ravnateljica Dječjeg vrtića Žižula, Zorana Ivić.

27. ožujak 2023 05:43