StoryEditorOCM
ŠibenikDr. Sanja Jakelić

Ravnateljica šibenske bolnice: Situacija nije dramatična, no strože mjere nam trebaju da mirnije dočekamo blagdane

Piše Branimir Periša
26. studenog 2020. - 11:47

Nažalost, protekle noći umrle su nam dvije osobe starije dobi koje su se liječile u šibenskoj bolnici. Jučer je na tome odjelu bio 36 pacijenata, od kojih dvoje na respiratoru, a u tri paviljona namijenjena liječenju isključivo oboljelih od COVID-19 raspolažemo još s jedanaest slobodnih mjesta i u pogledu bolničkih kapaciteta stanje je solidno, govori dr. Sanja Jakelić, ravnateljica OB Šibenik.

Napominje da trenutačne epidemiološke prilike u cijeloj županiji nisu crne ni dramatične.

S nešto više od 80-tak oboljelih zaraza je ravnomjerno raspoređena, međutim kod ovoga virusa ne znamo što donose naredni dani. U tri staračka doma u županiji prodro je virus a riječ je o naročito osjetljivom dijelu populacije. Dr. Jakelić pozdravlja postrožene epidemiološke mjere koje je odredila Vlada zajedno sa Stožerom i to ovako objašnjava:

-Imali smo sreću što nas je priroda podarila s toplom, ugodnom jeseni te smo mogli boraviti na otvorenom. Zato je epidemiološka slika kod nas povoljnija nego u sjevernim regijama zemlje, no zahlađenje istodobno znači i povlačenje u grijane prostore, obiteljske i radne gdje je cirkulacija virusa intenzivnija i opasnija za infekciju, podsjeća ravnateljica OB Šibenik.

Upravo zato svi zajedno trebamo biti disciplinirani i na oprezu, da se rezerva postelja s kojom sada OB Šibenik raspolaže u COVID-19 paviljonima ne istopi. Deset dana boravka u bolnici je minimum za lakše oboljele od COVID -19, a za teže i teške bolesnike vrijeme liječenja znatno je duže. K tome, takvim bolesnicima posvećeno je i više bolničkog osoblja od prosjeka, budući da je riječ o intenzivnoj njezi, ilustrira dr. Jakelić kako epidemija, ukoliko se razmaše, dovodi do manjka bolničkih kreveta i raspoloživog stručnog kadra u medicinskom sustavu.

Tridesetak liječnika trenutačno je izvan stroja, u samoizolaciji i zato je bolnica reducirala rad na nekim odjelima. 'Punom parom' radi oftalmologija, interna, pedijatrija te poliklinika a druge kirurške grane interveniraju kod malignih bolesti.

-Moramo kontrolirati epidemiju da bismo spriječiti nagli skok novooboljelih i dodatni pritisak na bolnice, a u krajnoj liniji i zato da mirnije dočekamo nastupajuće blagdane, poručuje dr. Sanja Jakelić.

20. travanj 2024 07:46