StoryEditorOCM
ŠibenikRadovi u šibenskoj bolnici vrijedni više od 100 milijuna kuna

Ravnateljica dr.Sanja Jakelić: Kreće energetska obnova zgrada, a do Božića 2019.-te imat ćemo Dnevnu bolnicu na mjestu sadašnjeg Očnog dispanzera

Piše Katarina Rudan
10. ožujka 2018. - 16:29

U sljedećih godinu dana u krugu županijske Opće bolnice u Šibeniku odvijat će se veliki građevinski radovi. Dok traju zadnje pripreme za početak radova na energetskoj obnovi zgrada u bolničkom kompleksu, vrijedni oko 60 milijuna kuna, dr. Sanja Jakelić, ravnateljica te županijske ustanove, jučer je u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije potpisala ugovor o financiranju još jednog velikog projekta.



Riječ je o projektu Dnevne bolnice vrijednog 46,4 milijuna kuna, koji se s 46 milijuna kuna financira nepovratnim sredstvima iz "Projekta poboljšanja pristupa dnevnim bolnicama i jednodnevnim kirurgijama". Svoj potpis na ugovor stavili su i Gabrijela Žalac, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije, te Tomislav Petric, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije. Događaju su prisustvovali i ministar zdravstva Milan Kujundžić te predstavnici Ministarstva uprave i Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike.

– Prije godinu i pol dana pristupili smo izradi projekta za izgradnju Dnevne bolnice, koja će se graditi na lokaciji sadašnje Očne poliklinike. Ta zgrada bit će srušena do temelja i na istim gabaritima podignut će se nova, ali na dvije etaže. U novoj zgradi, ukupne površine oko 1200 četvornih metara, bit će smještena dnevna bolnica za oftalmologiju i dermatologiju, te još neke djelatnosti kao što su plastična i vaskularna kirurgija. Osim dijela projekta koji se odnosi na građevinske radove i medicinsku opremu za Dnevnu bolnicu, unutar 46 milijuna kuna predviđena su i sredstva za nabavu uređaja za magnetsku rezonanciju i za novu trafostanicu koja će opskrbljivati električnom energijom cijeli sustav bolnice – rekla nam je dr. Jakelić.

Vrijeme realizacije projekta Dnevne bolnice je 40 mjeseci, s tim da rok teče od dana prvog troška, a to je bio 10. kolovoza 2016. godine, kad je šibenska bolnica počela s pripremom projektne dokumentacije.

– U praksi to znači da je rok za završetak projekta 10. prosinca 2019. godine. Naravno, imamo pripremljenu svu potrebnu dokumentaciju, i sad kad su nam odobrena sredstva, već sljedećeg tjedna raspisat ćemo javnu nabavu, odnosno natječaje, za izvođača radova na objektu, ali i za medicinsku opremu te za nabavu uređaja za magnetsku rezonanciju. Imamo dovoljno vremena, a osim toga, moramo poštovati rokove – kaže dr. Jakelić.



Sva sredstva koja je šibenska bolnica do sada uložila u pripremu projekta – od izrade projektno-tehničke dokumentacije, konzultantskih usluga do dobivanja građevinske dozvole – priznata su kao prihvatljivi trošak i sva će dobiti retrogradno.

– Praktički, od ukupno 46 milijuna kuna vrijednosti projekta, samo je oko 300.000 kuna neprihvatljivih troškova i to ćemo morati sami financirati. Inače, građevinski radovi, uključujući i unutrašnje i vanjsko uređenje, koštat će oko 23 milijuna kuna, a medicinska oprema oko 21 milijun kuna – ističe Jakelić.

Osim nadzora tijekom realizacije projekta, od dana završetka Dnevne bolnice europski fondovi nastavljaju nadzor i u sljedećih pet godina.

– U tih pet godina moramo dokazati ciljeve projekta, a to su: smanjenje liste čekanja, povećanje broja kreveta u dnevnim bolnicama i jednodnevnim kirurgijama, te smanjenje broja akutnih kreveta u sustavu bolničkog liječenja. Jednostavnije rečeno, krajnji je cilj što veći broj pacijenata obraditi u dnevnoj bolnici i tako smanjiti broj hospitalizacija – rekla je na kraju Jakelić i dodala da će pacijenti biti na vrijeme obaviješteni o lokaciji na kojoj će Očna poliklinika za vrijeme odvijanja radova biti izmještena. Dio će se, kaže, preseliti na Odjel oftalmologije, a dio u zgradu Psihijatrijske ambulante.
 

20. travanj 2024 12:36