StoryEditorOCM
ŠibenikJedina osnovna škola online

Ravnatelj OŠ ‘Vidici‘ Darko Relja: Od 420 učenika 120 ih je u izolaciji, a 14 nastavnika je izvan sustava. Bilo je nemoguće organizirati nastavu

Piše Marija Lončar
13. prosinca 2020. - 16:37

OŠ Vidici jedina osnovna škola u Šibeniku i županiji koja će se od ponedjeljka pridružiti svim srednjoškolcima te će prijeći na tzv. C model, tj. online nastavu. U školu na daljinu krenuli su ne samo učenici viših nego i nižih razreda, a suglasnost za taj model nastave, ravnatelj Darko Relja morao je dobiti od Grada Šibenika kao osnivača, ali i županijskog Stožera civilne zaštite.

Na takav potez, objašnjava Relja, ponukao ga je nagli skok broja učenika u samoizolaciji i povećan broj oboljelih nastavnika zbog čega je bilo nemoguće organizirati njihovu zamjenu.

-Svi znaju koliki sam ja protivnik online nastave, ali situacija je postala takva da više nisam mogao organizirati nastavu. U četvrtak je od ukupno 420 učenika njih 120 bilo u samoizolaciji. Četiri razreda bila su online, a izvan sustava bilo je 14 nastavnika. Od toga petero je oboljelo o korone, a ostali su ili u samoizolaciji ili su bolovanje uzeli zbog oboljelog člana obitelji. Mi do sada nismo imali transmisiju bolesti u razredima, ali sada sam se, s obzirom na sve, vjerujte, pobojao da bi se to moglo dogoditi i to je glavni razlog zbog kojeg sam zatražio od Grada Šibenika i stožera da nam odobre prelazak na online. Mi smo svaki dan radili križaljke, popunjavali obrasce i izvješća slali Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Događalo se da bismo ujutro organizirali nastavu, a onda me u podne zove nastavnik i kaže, primjerice, da morao u samoizolaciju ili na bolovanje i cijela shema koju smo ujutro napravili pada u vodu. Nadalje, imali smo i situaciju da smo imali nastavnika koji je bio zamjena zamjene, a onda se i i on razbolio. Više se stvarno nije moglo, postalo je iscrpljujuće i nemoguće i situacija je sazrela da se odlučim za ovaj veliki korak – kazao je Relja.

U subotu poslijepodne o prelasku na online nastavu Relja je održao i sjednicu s nastavnicima, a sada svi još čekaju službenu potvrdu resornog ministarstva o tomu hoće li zimski praznici biti produljeni tjedan dana, odnosno hoće li umjesto do 11. trajati do 18. siječnja. Što će sa biti dalje s školom, o tom-potom, reći će Relja. Epidemiološka situacija toliko je promjenjiva i neizvjesna, da se i početak drugog polugodišta čini jako, jako dalekim.

25. travanj 2024 11:36