StoryEditorOCM
ŠibenikTomislav Ninić

Ravnatelj ‘Cvjetnog doma‘ šokiran probojem koronavirusa: Zaraženu štićenicu prevest ćemo u šibensku bolnicu. Ona je jutros dobro i nema temperaturu

Piše Ivana Krnić/Jutarnji list
13. svibnja 2020. - 12:03

Došlo je do još jednog proboja virusa u Dom za starije i nemoćne. Riječ je o 'Cvjetnom domu' u Šibeniku gdje je kod jedne korisnice potvrđen koronavirus. U tijeku su epidemiološka ispitivanja te se pokušava ustanoviti kako je virus ušao u dom.

- Prvo moram reći da sam u potpunom šoku. U Šibensko-kninskoj županiji već devet dana nije bilo novih slučajeva, a u samom gradu Šibeniku 20 dana nema niti jednog pozitivnog slučaja - rekao je ravnatelj Doma, Tomislav Ninić.

Navodi kako se od početka provodi strogo pridržavanje mjera, zaštitne opreme imaju dovoljno, a testiraju se svi korisnici koji imaju temperaturu.

- Do sada smo testirali 40 štićenika i 142 zaposlenika. To je sve bilo iz predostrožnosti. Jučer je testirano četvero i zbilja nismo očekivali pozitivan nalaz. No, tri su negativna i jedan je pozitivan - kaže Ninić. Inače, u ovom trenutku se čeka sanitetski prijevoz koji će štićenicu doma prevesti u šibensku bolnicu. Zaražena korisnica je u dobrom stanju te jutros nema temperaturu.

- Najvažnije je otkriti kako je virus ušao u dom. Što se tiče same štićenice, kao i svi drugi naši korisnici su smješteni u dvokrevetnim sobama. Gospođa je polupokretna, a za sada će se uzeti 15 uzoraka štićenika i 10 uzoraka zaposlenika koji se smatraju najbližim kontaktima. Brisevi se odvoze u Zadar i nadam se da ćemo čim prije dobiti rezultate - kaže Ninić.

Inače, zaposlenici su podijeljeni u dvije grupe, tako da je dio radnika sa svojom smjenom završio prije dva dana. U Domu je 299 korisnika, te od početka epidemije nisu primali nove jer su htjeli osigurati prazne sobe za izolaciju, ako bude potrebe. Zaposlenika je 121.

- Osim najbližih kontakata, sigurno će se testirati i brojni drugi. Naravno, s obzirom na to da je riječ o ugroženoj dobnoj skupini mora se vidjeti ima li asimptomatskih slučajeva - kaže Ninić.

Inače, u skladu s epidemiološkom situacijom dopušteno je obiteljima da donose potrepštine njihovim članovima obitelji, koji su u Domu.

- Osigurali smo sobu u kojoj se dostavljeni paketi ostavljaju tri dana, kako bi se izbjegla zaraza. Tako da smo sve obavijestili da ne ostavljaju kvarljivu robu.

Mi zbilja nemamo kako pooštriti mjere jer smo se slijepo držali svih preporuka upravo zato da ne dođemo u situaciju da dođe do proboja virusa - zaključuje Ninić.

25. travanj 2024 01:50