StoryEditorOCM
Šibenikmarin roman

Ravnatelj Centra za rehabilitaciju nakon proboja korone među djelatnike i štićenike: Nažalost, virus je ušao i brzo se širi... Puno je oboljelih

Piše šibenski.hr
8. prosinca 2020. - 15:47
Centar za rehabilitaciju Roman obitelj u kojem je 22 štićenika oboljelo od Covida-19Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Nakon što je Stožer civilne zaštite Šibensko-kninske županije u utorak objavio kako su 22 korisnika Centra za rehabilitaciju Roman zaražena koronavirusom, priopćenjem za javnost je reagirao Marin Roman, ravnatelj te ustanove.

Prema njegovim riječima, Centar za rehabilitaciju Roman obitelj skrbi o 115 osoba s intelektualnim teškoćama na dvije lokacije i pruža dvije vrste socijalnih usluga, organizirano stanovanje za 15 korisnika u Šibeniku, od kojih nitko nema simptome i uslugu smještaja za 100 korisnika u Bratiškovcima u skradinskom zaleđu. Prosječna dob korisnika na smještaju je 51 godinu, a skrbimo o 60 muških i 40 ženskih osoba.

- Naši korisnici su odrasle osobe s intelektualnim teškoćama kojima je topao, ljudski kontakt važan dio terapije. Nisu u mogućnosti razumjeti opasnosti ove epidemije, ne mogu nositi maske i ne razumiju socijalnu distancu. Nakon gotovo 10 mjeseci borbe da nam virus ne uđe među korisnike, nažalost, dogodio se proboj koji za posljedicu ima vrlo brzo širenje zaraze među radnicima i korisnicima. Jučer je potvrđeno da su svih 22 testirana korisnika pozitivna.

Gotovo trećina radnika ima simptome i ne dolaze na posao već čekamo rezultate testiranja. Danas će se nastaviti testiranje preostalih korisnika i zbog gore navedenog očekujemo veliki broj pozitivnih osoba. S obzirom na veliki broj radnika na bolovanju, ali i na povećanje opsega posla za koji nismo educirani, nadam se da ćemo uspjeti zaštiti najslabije članove naše obitelji. U suradnji s epidemiološkom službom i Stožerom civilne zaštite činimo i tražimo najbolje moguće rješenje.

Posebno zahvaljujem radnicima Centra na naporu u proteklih 10 mjeseci na svemu onome što smo radili od početka pandemije, a to je gotovo 10 mjeseci. Bez obzira na sav naš trud, a s obzirom brojeve zaraženih svuda oko nas, ovo se jednostavno nije moglo izbjeći - kazao je Roman.

18. travanj 2024 04:37